BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Μικρή προσφορά και ζωηρή ζήτηση ανεβάζουν στα 35 λεπτά τα τριφύλλια

Σε τροχιά ανόδου έχουν επιστρέψει οι τιµές του τριφυλλιού στην αγορά, ωθούµενες από τη µικρή προσφορά και τη ζωηρή ζήτηση, ξεπερνώντας γρήγορα την περιστασιακή µικρή «κοιλιά» που εµφάνισε το προϊόν στις αρχές του περασµένου ∆εκεµβρίου. «Έχει ζήτηση για το ποιοτικό τριφύλλι.

22-35_pin_69

Λεωνίδας Λιάμης

177
6

Μικρή προσφορά και ζωηρή ζήτηση ανεβάζουν έως τα 35 λεπτά τα ποιοτικά τριφύλλια

Οι αιγοπροβατοτρόφοι, παρά τις δυσκολίες που άρχισαν να αντιµετωπίζουν και πάλι, λόγω των πιέσεων στην τιµή του γάλακτος, ψάχνουν και αγοράζουν τα καλά χόρτα ακόµη και µε 32-33 λεπτά. Έχει, βέβαια, τριφύλλια και µε 28 λεπτά, αλλά δεν είναι αντίστοιχης ποιότητας», αναφέρει στην Agrenda ο ∆ιαµαντής ∆ιαµαντόπουλος, παραγωγός από τις Σέρρες, θυµίζοντας ότι πριν τα Χριστούγεννα, οι τιµές είχαν υποχωρήσει κάτω από το φράγµα των 30 λεπτών, στη ζώνη των 26 έως και 29 λεπτών, αλλά µετά τις γιορτές, το ενδιαφέρον ανέκαµψε και πλέον η ροή είναι καλή.

Τη συντήρηση των τιµών σε υψηλά επίπεδα -από τις λίγες ζωοτροφές που κρατήθηκαν- ευνοεί το ότι δεν υπάρχουν πολλά τριφύλλια και ιδίως της πρώτης ποιοτικής κατηγορίας, λόγω των προβληµάτων που αντιµετώπιση η καλλιέργεια την άνοιξη του 2022.

«Πέρυσι δεν βοήθησε καθόλου ο καιρός. Λόγω των βροχών το πρώτο χέρι καθυστέρησε να κοπεί και ήταν υποβαθµισµένης ποιότητας, ενώ επηρεάστηκε και το δεύτερο αφού χάθηκε χρόνος. Αυτά τα χόρτα ήταν χοντρά και έφυγαν πιο πολύ σε µονάδες µε αγελάδες, µε 17-18 λεπτά το κιλό. Οι προβατοτρόφοι ζητούν τα ποιοτικά καλοκαιρινά τριφύλλια από χέρια που κόπηκαν τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέµβριο, τα οποία όµως ήταν έτσι κι αλλιώς λίγα και ιδίως αυτή την περίοδο έχουν αποµείνει ελάχιστα», εξηγεί ο κ. ∆ιαµαντόπουλος, ο οποίος διατηρεί υποδοµές και φροντίζει κάθε χρόνο να αποθηκεύει τριφύλλια για να τα πουλά τον χειµώνα µε καλύτερες τιµές.

Περιορισµένα τα αποθέµατα στο νοµό Σερρών

Λόγω και της προβληµατικής περασµένης καλλιεργητικής περιόδου, τα αποθέµατα που έχουν αποµείνει σήµερα στο νοµό Σερρών, ο οποίος θεωρείται ένα από τα µεγαλύτερα παραγωγικά κέντρα της χώρας στην καλλιέργεια του τριφυλλιού, είναι περιορισµένα. Έτσι ενώ τέτοια εποχή σε χωριά όπως το Βαλτοτόπι, το Ψυχικό, το Σκούταρι, η Αγία Ελένη, η Πεπονιά και ο Νέος Σκοπός, κανονικά θα έπρεπε στις αποθήκες τους να βρίσκονται πάνω από 150.000 µπάλες, όπως αναφέρουν παραγωγοί της περιοχής, υπολογίζεται ότι ο αριθµός τους εν τέλει έχει υποχωρήσει αρκετά κάτω από τις 100.000 µπάλες.

«Οι αποθήκες έχουν σχεδόν αδειάσει. Πάµε προς τα τελειώµατα. Αυτή τη στιγµή µπορεί να είµαστε ακόµη και κάτω από τις 50.000 µπάλες σε ό,τι αφορά τα διαθέσιµα αποθέµατα. Ευτυχώς κρατάνε ακόµη οι τιµές στα 30-32 λεπτά το κιλό», σηµειώνει από την πλευρά του ο παραγωγός Κώστας Μαναβούδης, ο οποίος καλλιεργεί 400 στρέµµατα τριφύλλι στο Νέο Σκοπό Σερρών και στην περσινή δύσκολη χρονιά είχε αποθηκεύσει γύρω στις 18.000 µπάλες, από τις οποίες διατηρεί ακόµη περί τις 12.000 µπάλες και ευελπιστεί να τις δώσει το επόµενο διάστηµα.

Ο κύριος όγκος των πωλήσεων των Σερρών έχει κατεύθυνση στα χωριά του Ολύµπου, µε επίκεντρο την Ελασσόνα, όπου υπάρχει συγκέντρωση πολλών αιγοπροβατοτροφικών µονάδων, ενώ σηµαντικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τα τριφύλλια του νοµού και από κτηνοτρόφους των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπως η Λέσβος και η Λήµνος.

Για πανάκριβο τριφύλλι φέτος κάνει λόγο και ο Βασίλης Μελενεκλής από το Μενοίκιο ∆ράµας. «Η ζήτηση είναι µεγάλη, επειδή η παραγωγή πέρυσι ήταν µειωµένη καθώς χάθηκαν χέρια από τον άσχηµο καιρό και η τιµή του σήµερα είναι στα 30 µε 33 λεπτά», τονίζει.

Μικρές οι ποσότητες και στα Γρεβενά, µε τις τιµές έως τα 24 λεπτά το κιλό

Περιορισµένες είναι οι ποσότητες αυτή την περίοδο και στα Γρεβενά, σύµφωνα µε τον παραγωγό Αντώνη Βαρδάκα. «Στην περιοχή µας η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική. Στο πρώτο χέρι έκοψα το 90% των στρεµµάτων που καλλιεργώ, αλλά χρειάστηκε να γίνει καθαρισµός διότι ένα µεγάλο κοµµάτι της παραγωγής ήταν ποιοτικά υποβαθµισµένο, µε υγρασία και λάσπες, ενώ στο δεύτερο χέρι κόπηκαν µόνο τα 500 στρέµµατα και οι αποδόσεις ήταν πολύ χαµηλές», αναφέρει ο κ. Βαρδάκας.

Όσον αφορά τις τιµές για το τριφύλλι της περιοχής, ο ίδιος ανέφερε ότι ανάλογα µε την ποιότητα και τον τρόπο πληρωµής, οι αγοραπωλησίες που γίνονται κυµαίνονται στα 18 µε 24 λεπτά.

Στη γειτονική Καστοριά, σύµφωνα µε τον ∆ήµητρη Μόσχο, πρόεδρο του τοπικού Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου, οι µονάδες προµηθεύονται το τριφύλλι αυτή την περίοδο µε τιµές από 25 έως και 32 λεπτά το κιλό, ενώ στην Καβάλα κινούνται ακόµη πιο ψηλά, αφού, όπως µας µετέφερε ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου, Νίκος ∆ηµόπουλος, το προϊόν παίζει στα 32 µε 35 λεπτά.

 

 

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

19-01-2024 16:32Πατρα

Ρε.νεοδιμοκρατη.ειμαι. Κτηνοτρόφος.πια.ετερια. Πληρονει.το.γαλα.1.60. 1.70.να.παο.το.γαλα.

Απάντηση

19-01-2024 13:32Νεοδημοκράτης

Και τα δικά μας κοστολόγια έχουν ανέβει πολύ φυσιολογική τιμή είναι τα 0,35 λεπτά για τα πρώτα. Οι κτηνοτρόφοι παίρνουν 1,60 1,70 στο γάλα αλλά θέλουν και φθηνές ζωοτροφές. Θέλουν αυτοί να κονομάνε και οι άλλοι να έχουν ζημιά. Το καλοκαίρι στο χωράφι είναι πολύ φθηνότερα τώρα μες στο χειμώνα λογικό να ανεβαίνουν οι τιμές. Φόρτωμα από το χωράφι ξεφόρτωμα στην αποθήκη το κοστολόγιο ανεβαίνει και για εμάς.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

19-01-2024 10:14Κτηνοτροφος

Βόρεια Ελλάδα ίσως ισχύουν αυτές οι τιμές...Βοιωτία ξεκινάμε από 0,40€ το κιλό και ανεβαίνουμε. Κάμψη δεν εμφανίστηκε ποτέ, σταθερά προς τα πάνω. Περίεργο που δεν αναφέρεται στο άρθρο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία