
Οι χαµηλές εισροές, σε συνδυασµό µε τις κλειστές τιµές των 50 λεπτών το κιλό για την κινόα συµβατικής καλλιέργειας και των 80 λεπτών για τη βιολογική παραγωγή της, που κάνει «ποδαρικό» επί ελληνικού εδάφους από τη φετινή καλλιεργητική περίοδο την έχουν καταστήσει το νέο «talk of the town» στις τάξεις όσων αγροτών ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει από τους παραγωγούς, είναι το γεγονός ότι οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν φέτος µε το προϊόν είναι τριπλάσιες από τις περσινές και πλέον εκτός από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, στο πλάνο καλλιέργειας εντάχθηκαν παραγωγοί από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, µέχρι και την Ορεστιάδα. Αντίστοιχα στην κινόα βιολογικής καλλιέργειας, λόγω του ό,τι πρόκειται για την πρώτη χρονιά που έγιναν συµβάσεις, τα στρέµµατα είναι σαφώς λιγότερα από τη συµβατική κι έχουν αναπτυχθεί από συνεργαζόµενους παραγωγούς στο Κιλκίς, τη Λάρισα, τη Λαµία και την Καλαµπάκα.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Πίσω από εγχείρηµα που ξεδιπλώνεται µε τη µέθοδο της συµβολαιακής γεωργίας, είναι οι εταιρείες Βιολάρ ΑΕ και Μάρκου ΑΒΕΕ, µε µεγάλη παράδοση στον πρωτογενή τοµέα, οι οποίες προσφέρουν κλειστές συµβάσεις στους παραγωγούς, αναλαµβάνοντας να απορροφήσουν το σύνολο της παραγωγής µε προκαθορισµένη τιµή και στη συνέχεια αφού την επεξεργαστούν και τη συσκευάσουν, την εξάγουν σε απαιτητικές αγορές στη ∆υτική και Κεντρική Ευρώπη. Το πρόγραµµα ανάπτυξης της καλλιέργειας στην Ελλάδα µετρά φέτος 5 χρόνια, µε τα δύο πρώτα να είναι αφιερωµένα σε δοκιµαστικά τεστ σε πιλοτικούς αγρούς, σε συνεργασία µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο της Αθήνας, που βοήθησε να επιλεγούν οι ποικιλίες εκείνες που ταιριάζουν στα εδαφοκλιµατικά δεδοµένα της χώρας µας, αλλά και να ετοιµαστεί ένα ειδικό πρωτόκολλο καλλιέργειας, το οποίο πρέπει υποχρεωτικά να το ακολουθούν οι συνεργαζόµενοι παραγωγοί. Εφόσον τηρείται το συγκεκριµένο πρωτόκολλο, όπως επισηµάνθηκε στην Agrenda από πηγές κοντά στις εταιρείες που τρέχουν το project, οι στρεµµατικές αποδόσεις, ανάλογα και το χωράφι που θα γίνει η καλλιέργεια, κυµαίνονται από 200 έως και 400 κιλά το στρέµµα.
Η ζήτηση από την αγορά υπερβαίνει την προσφορά τόσο στη συµβατική, όσο και στη βιολογική καλλιέργεια
Οι απαιτήσεις της σε καλλιεργητικές φροντίδες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν είναι ιδιαίτερες -απαιτούν καλή προετοιµασία εδάφους, ένα πότισµα µετά τη σπορά το Φεβρουάριο και ένα πριν την ανθοφορία, λίγα λιπάσµατα και καθόλου χηµικά για φυτοπροστασία, καθώς είναι αυστηρές οι προδιαγραφές που θέτουν οι πελάτες στην Ευρώπη. Όσον αφορά στη βιολογική καλλιέργεια της Κινόα, απαράβατος όρος για να ξεκινήσει µια συνεργασία µε παραγωγό είναι το χωράφι που θα γίνει η σπορά του προϊόντος να είναι ήδη πιστοποιηµένο ως βιολογικό και όχι σε διαδικασία µετατροπής.
Τόσο στη συµβατική, όσο και στη βιολογική καλλιέργεια, η ζήτηση από την αγορά, όπως µας µεταφέρθηκε, υπερβαίνει την προσφορά και ως εκ τούτου για τα επόµενα τουλάχιστον 3 έως 5 χρόνια, οι εκτάσεις που θα φυτεύονται κάθε χρόνο θα βαίνουν αυξανόµενες.