BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Διίστανται οι απόψεις για τον ηλίανθο, από 40 λεπτά και πάνω τα πρώτα συμβόλαια

Από παρόµοια επίπεδα µε πέρυσι, ήτοι 40 µε 42 λεπτά το κιλό, αναµένεται να ξεκινήσουν οι συµφωνίες της βιοµηχανίας βιοντίζελ για τη νέα σοδειά ηλίανθου, παρά την οργανικά µεγαλύτερη ζήτηση, κυρίως λόγω αύξησης των εκτάσεων σε Βουλγαρία και Ρουµανία. Σηµαντικό επίσης ρόλο παίζουν τα ελληνικά στρέµµατα και η αγρονοµική εξέλιξη της καλλιέργειας, µε την κατάσταση για την ώρα να µοιάζει κάπως θολή.

22-35_pin_83

Γιάννης Ρούπας

1005
0

Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ακράδαντα ότι ο ηλίανθος θα αναδειχθεί στον µεγάλο «κερδισµένο» των φετινών εαρινών σπορών. Άλλωστε, το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια είναι όντως αυξηµένο, όπως επικοινωνούν στην Agrenda αγροτικά µαγαζιά που προµηθεύουν τον σπόρο στους παραγωγούς. Πολλοί σπεύδουν µάλιστα να προκαταβάλουν την κατάκτηση του 1.000.000 στρεµµάτων στους ελληνικούς κάµπους το 2025, µια διαφορά σχεδόν 10% πάνω συγκριτικά µε τις παραδοσιακές «καλές χρονιές» της καλλιέργειας (900-920.000 στρέµµατα). Η αύξηση των στρεµµάτων αποδίδεται κυρίως στο έλλειµµα ρευστότητας από µεριάς µικρών παραγωγών και την ανάγκη για περιορισµό του ρίσκου. Πολλοί µάλιστα βλέπουν τα αρκετά χιλιοστά βροχής του προηγούµενου διαστήµατος και φαίνονται διατεθειµένοι (έστω στα λόγια) να παίξουν κορώνα - γράµµατα την καλλιέργεια.

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda


Απ’ την άλλη, υπάρχει και µερίδα κόσµου που δεν συµµερίζεται αυτή την άποψη, µεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Ένωσης Ορεστιάδας, Λάµπης Κουµπρίδης. «Ο ηλίανθος δε µπαίνει παντού και πιστεύω πως όσα λέµε τώρα περί µεγάλης αύξησης των εκτάσεων θα αποδειχθούν λανθασµένα όταν γίνει η σούµα της χρονιάς. Ο ηλίανθος δεν είναι όπως το σιτάρι, δεν µπαίνει παντού. Είναι ευαίσθητη καλλιέργεια και για να αφήσει κάτι στον παραγωγό θέλει πότισµα, άρα και κάποια επένδυση», εξηγεί στην Agrenda.

Να σηµειωθεί πως σύµφωνα µε παραγωγούς από τα Κεντρικά της χώρας, φέτος εντοπίζεται µια συµπαθητική προσπάθεια από εκκοκκιστήρια και λοιπούς που διεθέτουν σπορελαουργεία, να πείσουν κόσµο να βάλει έστω ηλίανθο αντί για βαµβάκι, όπου ο παραγωγός δεν δείχνει το κλασικό ενδιαφέρον για το σύσπορο. «∆ε νοµίζω βέβαια πως αυτή η προσπάθεια θα αποδώσει καρπούς. Σε Βοιωτία και Φθιώτιδα τα στρέµµατα µε ηλίανθο ιστορικά είναι µόλις µερικά χιλιάδες και δύσκολα θα υπάρξει ραγδαία αύξησή τους», θα πει στην Agrenda ο έµπειρος παραγωγός Γιάννης Βάγγος, από τη Βοιωτία. «Στη Θεσσαλία, οι ζέστες είναι πάρα πολλές για να δώσει το φυτό 250 κιλά το στρέµµα και πάνω, ποτίσεις δεν ποτίσεις. Στο τέλος της σεζόν, πάλι βαµβάκι και καλαµπόκι θα βάλουν όλοι, όπου δεν µπήκε σιτάρι τον ∆εκέµβριο», θα συµπληρώσει άλλος παραγωγός.

 Προοπτικές για καλύτερες τιµές στη πορεία

Για την ώρα, ακόµη δεν έχει καν ανοίξει το ΟΣ∆Ε ώστε να γίνουν οι δηλώσεις, να ξέρουν τα υπουργεία τα στρέµµατα µε ηλίανθο, να πάνε µετά οι µεταποιητικές επιχειρήσεις να δηλώσουν στρέµµατα ώστε να βγει στη συνέχεια η κατανοµή για το βιοντίζελ. Όλα αυτά καθυστερούν την ανακοίνωση τιµής από πλευράς βιοµηχανίας, περιορίζοντας την όποια «πρόθεση» τιµής σε ανώνυµες διαρροές. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως µεγάλο ρόλο θα παίξει η αγρονοµική εξέλιξη της καλλιέργειας. Πέρυσι για παράδειγµα, ο πανελλαδικός λίβας Ιούνιο – Ιούλιο έδωσε το έναυσµα ώστε όλοι να πληρώσουν τα 47 λεπτά το κιλό στον παραγωγό. Φέτος µάλιστα η ζήτηση είναι µεγαλύτερη.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία