BACK TO
TOP
Τεχνικές Αναλύσεις

Η ζάχαρη στην ΕΕ ανακάμπτει όμως κορυφαίες βιομηχανίες γράφουν ζημιές και κλείνουν μονάδες

Οι τρέχουσες τιμές της ζάχαρης στην ΕΕ μοιάζει να ανακάμπτουν από τα ιστορικά χαμηλά της περσινής χρονιάς, την ώρα που οι τιμές στoν υπόλοιπο κόσμο δέχονται πιέσεις, επιφέροντας βελτίωση στις ευρωπαϊκές εισαγωγές σε μια από τις λίγες περιοχές όπου η παραγωγή σημειώνει πτώση.

sugar_3

Αλίκη Χουλιάρα

310
0

Η ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης αναδομείται, με τη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας της Ευρώπης Suedzucker, να σχεδιάζει να κλείσει πέντε εργοστάσια την επόμενη σεζόν σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την υπερπαραγωγή που χαρακτήρισε την περίοδο 2017/18, αφού η ΕΕ απέσυρε το πλαφόν στην παραγωγή και το ύψος των εξαγωγών, μετέδωσαν το Reuters και το independent.ie.

Στα τέλη Μαρτίου, η τιμή της λευκής ζάχαρης στην ΕΕ ήταν στα 422 ευρώ (ή 474 δολάρια) ο τόνος σύμφωνα με την S&P Global Platts, την ώρα που το ICE δείχνει την παγκόσμια τιμή της λευκής ζάχαρης γύρω στα 330 δολάρια τον τόνο, που δεν απέχει πολύ από το χαμηλό δεκαετίας που καταγράφηκε το 2018, στα 307.50 δολάρια.

Η άνοδος στις τρέχουσες τιμές στην ΕΕ φαίνεται να μην αντανακλάται στα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, που αποτυπώνουν τον μέσο όρο αξίας του ενός τόνου στα τέλη Ιανουαρίου στα 312 ευρώ, με βάση τα τιμολόγια που πλήρωσαν όσοι κανόνισαν την αγοραπωλησία στις αρχές της σεζόν.

“Τα δεδομένα που παρέχει η Κομισιόν υστερούν. Σήμερα σε συνέδρια οι συμμετέχοντες μιλούν για χαμηλές τιμές στη ζάχαρη στην Ευρώπη αλλά στον πραγματικό κόσμο οι τιμές έχουν ανέβει σημαντικά και αναμένουμε να συνεχίσουν έτσι” παρατηρεί ο John Stansfield, αναλυτής τάσεων της ζάχαρης στην Group Sopex.

Η άνοδος στις τιμές ακολουθεί μια φτωχή συγκομιδή στην ΕΕ, με την παραγωγή να κυμαίνεται τη σεζόν 2018/19 γύρω στους 18 εκατομμύρια τόνους, κάτω κατά τρία εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με το 2017/18. Για τη σεζόν 2019/20 εκτιμάται επίσης γύρω στους 18 εκατομμύρια τόνους αν ληφθούν υπόψη οι μειωμένες φυτεύσεις σακχαρότευτλων.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κομισιόν δείχνουν ότι τα αποθέματα σε ζάχαρη στην ΕΕ έπεσαν στους 12.7 εκατομμύρια τόνους στα τέλη Γενάρη από τα 15.2 εκατομμύρια την προηγούμενη χρονιά.

“Η ευρωπαϊκή αγορά τρέπεται σταδιακά σε μια εξισορροπημένη κατάσταση – κάτι που είναι ενθαρρυντικό. Κανείς δε βγάζει χρήματα με αυτές τις τιμές” αναφέρει (σιβυλλικά) o σύμβουλος Julian Price (julianprice.com) και πρώην χρηματιστής στην ED&F Man.


H Suedzucker, που σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή της κατά 700,000 τόνους τον χρόνο, ξεκινώντας από την επόμενη σεζόν, εκτιμά ότι θα έχει λειτουργικές ζημιές (operating loss) 200-300 εκατομμυρίων ευρώ στο τμήμα παραγωγής ζάχαρης το 2019/20. Η γαλλική Tereos, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ζάχαρης στον κόσμο περιμένει ζημιά για τη σεζόν 2018/19.

O αναλυτής της Agritel Francois Thaury πιστεύει ότι προς το παρόν η άνοδος της τιμής στην ΕΕ πλήττει τους παραγωγούς ζάχαρης, πολλοί από τους οποίους είχαν πουλήσει μπροστά προσδοκώντας μεγάλη σοδειά και έμειναν να παλεύουν να ανταπεξέλθουν στις συμφωνημένες πωλήσεις. Ο ίδιος υπέθεσε ότι τελικά θα ωφεληθούν, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι εισαγωγές ζάχαρης στην ΕΕ αυξάνονται με αποτέλεσμα τα περιθώρια κέρδους να μην είναι πολλά.

Οι εισαγωγές ζάχαρης στην ΕΕ ήταν στους 163,000 τόνους τον Ιανουάριο, σχεδόν διπλάσιες από από εκείνες την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρόλο που στις εισαγωγές επιβάλλονται δασμοί, συγκεκριμένες εμπορικές ροές χωρίς δασμούς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ της αγοράς. Επιπλέον, τα νέα της μειωμένης παραγωγής σε μια ήπειρο όπως η Ευρώπη που θεωρείται κομβική, ενισχύει εξαγωγείς που αποζητούν νέες αγορές.

Άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι το εμπόριο της ζάχαρης παγκοσμίως θα καταγράψει έλλειμμα 1.9 εκατ. τόνων τη σεζόν 2019/20 αλλά καθώς διαδέχεται χρονιές με πλεονάσματα, τα αποθέματα είναι αρκετά κρατώντας τις τιμές κοντά σε χαμηλά δεκαετίας.

Πηγή: Reuters, independent.ie

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία