BACK TO
TOP
Τεχνικές Αναλύσεις

Μαθήματα ισορροπίας στο κρασί

Πιο κοντά στην ισορροπία βρίσκεται η παγκόσμια προσφορά και ζήτηση για το κρασί, καθώς το 2012 η καμπύλη της κατανάλωσης έχει εδραιώσει την ανάκαμψή της, παρουσιάζοντας αύξηση 0,6%, σε σύγκριση με το 2011, ενώ η παραγωγή ήταν σημαντικά μειωμένη κατά 6%, σύμφωνα με τον Federico Castellucci, πρόεδρό του Διεθνή Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (ΔΟΑΟ).

Μαθήματα ισορροπίας στο κρασί

1
0

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την περασμένη χρονιά οδήγησαν σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 6%, ενώ οι ευρωπαϊκοί αμπελώνες επλήγησαν περισσότερο σημειώνοντας μείωση της τάξης του 10%. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΑΟ οι κυριότερες χώρες, όπου η παραγωγή μειώθηκε, είναι: -6% στην Ιταλία, -11% στην Ισπανία, -17% στη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία, -24% στην Αργεντινή και -32% στην Ουγγαρία. Σημειωτέον ότι η τριπλέτα Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας αντιπροσωπεύει το 51% της παγκόσμιας παραγωγής οίνου.

Στην Ευρώπη, μόνο η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Γερμανία σημείωσαν αύξηση στην συγκομιδή (αντίστοιχα +15%, +9% και +4%), σε σύγκριση όμως με τη δραματικά μειωμένη παραγωγή το 2011. Παράλληλα στο «Νέο Κόσμο», η παραγωγή της Αυστραλίας ήταν σταθερή (+4%), εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Αφρικής παρουσίασαν καθαρή αύξηση (+7% και +8%), καθώς επίσης και της Κίνα και της Χιλής (+13% και +20% αντίστοιχα).

Παράλληλα, η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού έχει ακολουθήσει τη δυναμική της ανάκαμψης, φθάνοντας τα 245,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου. Η γαλλική κατανάλωση κρασιού έχει αυξηθεί κατά 3,1% (λίγο πάνω από 30 εκατομμύρια εκατόλιτρα). Σε σύγκριση όμως με πέντε χρόνια πριν, η κατανάλωση σημείωσε μειώση κατά 2%.

Στην Ιταλία και την Ισπανία, η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 14% και 24% αντίστοιχα, ενώ η Κίνα παρουσιάζει εκρηκτική αύξηση της κατανάλωση της τάξης του 27%.

Η πολιτική της ΕΕ, να καταργήσει αμπελώνες για να δώσει ένα τέλος στα χρόνια πλεονάσματα, έχει οδηγήσει σε μια μείωση ύψους 269.000 εκατόλιτρων μεταξύ 2008 και 2011, πολύ πιο πάνω από το στόχο των 175,000 εκατόλιτρων, συμβάλλοντας στην πρόσφατη άνοδο της τιμών, επεσήμανε ο F. Castellucci.

Συνολικά, ο ΔΟΑΟ εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά είναι ιδιαίτερα σφιχτή, καθώς η διαφορά μεταξύ της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης κρασιού εκτιμάται σε 5,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2012.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία