BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Την περίοδο της άνθησης αυξάνεται ο κίνδυνος από το ωίδιο

Το ωίδιο αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη ασθένεια του αμπελιού, και αν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος.

13902582343_b33cd784ff_o

25
0

Ο μύκητας μολύνει τη νεαρή βλάστηση και την περίοδο αυτή ο ρυθμός αύξησης της βλάστησης είναι υψηλός μεγαλώνοντας τον κίνδυνο των μολύνσεων από την ασθένεια. Προσβάλλονται όλα τα υπέργεια τμήματα του φυτού και η νεαρή βλάστηση.

Το ωίδιο εξαπλώνεται σημαντικά όταν επικρατούν συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και θερμοκρασιών. Γενικά, συνιστάται προσοχή σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί, καθώς και στις ευαίσθητες ποικιλίες ενώ σημειώνεται ότι οι οινοποιήσιμες και οι πυκνόρραγες ποικιλίες, όπως είναι η Σουλτανίνα, παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία. Στις περιπτώσεις αυτές, για προληπτικούς λόγους θα πρέπει να συνεχιστεί η προστασία των καλλιεργειών από την ασθένεια με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Επίσης, θα πρέπει να εφαρμοστεί ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο οι αμπελουργοί να επισκοπούν τον αμπελώνα μία φορά την εβδομάδα, να προβαίνουν σε μία εκτίμηση της προσβολής, εκτιμώντας το ποσοστό των ζημιωθέντων πρέμνων και να συλλέγουν και να καταστρέφουν τους προσβεβλημένους βλαστούς. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται σημαντικά η διασπορά του μύκητα σε άλλα πρέμνα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία