BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Ο τακτικός έλεγχος του δενδρώνα θα γλιτώσει από προβλήματα στις φιστικιές

Τόσο το ευρύτοµο όσο και η ψύλλα αποτελούν τους σηµαντικότερους εχθρούς της φιστικιάς. Αυτή την περίοδο αναµένεται η έξοδος των ακµαίων των δύο εντόµων, γι’ αυτό οι γεωπόνοι συνιστούν στους παραγωγούς τακτικό έλεγχο των δενδρώνων, ώστε να προβούν σε άµεση έναρξη ψεκασµών µε την εµφάνισή τους, πριν αυτά ωοτοκήσουν στους νέους καρπούς.

fistikia-aiginis-5

95
0

Το ευρύτοµο έχει µια γενεά ανά έτος και διαχειµάζει ως ανεπτυγµένη προνύµφη µέσα στους καρπούς που έχουν µείνει στο δέντρο ή που έχουν πέσει στο έδαφος. Μετά τη νύµφωση, που ολοκληρώνεται στα µέσα Μαΐου στο εσωτερικό των καρπών, τα ενήλικα εξέρχονται ανοίγοντας οπές κοντά στη βάση του καρπού. Ακολούθως, στις αρχές Ιουνίου τα ενήλικα θηλυκά ωοτοκούν στους νεαρούς καρπούς, εισάγοντας ένα ωό σε κάθε καρπό. Χαρακτηριστικό σύµπτωµα της προσβολής είναι οι µαύροι «µουµιοποιηµένοι» καρποί, οι οποίοι διατηρούνται πάνω στο δέντρο, ακόµη και µετά το πέσιµο των φύλλων.

Όσον αφορά την ψύλλα, αυτή διαχειµάζει ως ενήλικο σε ρωγµές του φλοιού, κάτω από πεσµένα φύλλα και σε άλλες προφυλαγµένες θέσεις του δενδρώνα. Τα ενήλικα ενεργοποιούνται νωρίς την άνοιξη και νύσσουν και µυζούν τους εκπτυσσόµενους οφθαλµούς και τα νεαρά φύλλα. Σε περιπτώσεις πυκνών πληθυσµών, τα µελιτώµατα που παράγουν οι νύµφες και τα ακµαία προκαλούν µεγάλη ανάπτυξη µυκήτων καπνιάς, µε αποτέλεσµα τη µείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας και την εξασθένιση των δένδρων, επηρεάζοντας την παραγωγή του επόµενου έτους. Οι παραγωγοί θα πρέπει να ελέγχουν την καλλιέργειά τους και στην περίπτωση που παρατηρηθούν προσβολές να διενεργηθεί άµεσα ψεκασµός µε ένα εγκεκριµένο για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικό προϊόν.

 Μειωµένη η παραγωγή λόγω βοτρυοσφαίριας

Οι έντονες βροχοπτώσεις σε συνδυασµό µε την άνοδο της θερµοκρασίας αυτή τη περίοδο ευνοούν την ανάπτυξη και εξάπλωση της βοτρυοσφαίρια, ιδιαίτερα σε ευπαθείς περιοχές.

Ο µύκητας προσβάλει τους οφθαλµούς, τα φύλλα και τους καρπούς της φιστικιάς, προκαλώντας νεκρώσεις, ξηράνσεις και «µουµιοποιηµένους» καρπούς. Η µεγαλύτερη ζηµιά εντοπίζεται στους οφθαλµούς, οι οποίοι ξεραίνονται και µειώνεται η παραγωγή της επόµενη χρονιάς. Ακόµη κι αν προσβληθούν µερικώς και εκπτυχθούν, τα άνθη και οι βλαστοί που προκύπτουν από αυτούς τελικά νεκρώνονται. Στους βλαστούς και στους κλαδίσκους, ο µύκητας προκαλεί έλκη και ακολουθεί ξήρανση και νέκρωση του προσβεβληµένου τµήµατος.

Ο παθογόνος µύκητας προσβάλει και τις ταξικαρπίες, προκαλώντας ξηράνσεις των καρπών, µε αποτέλεσµα τη σηµαντική µείωση της απόδοσης και της ποιότητας της παραγωγής. Για την αντιµετώπισή της, συνιστάται ορθολογική άρδευση και λίπανση, καθώς τα εύρωστα δέντρα είναι πιο ανεκτικά στις προσβολές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία