BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

O έγκαιρος έλεγχος της βλάστησης αυξάνει την απόδοση στα βαμβάκια

Στην βαμβακοκαλλιέργεια, βασική επιδίωξη αποτελεί η ισορροπία ανάμεσα στην βλαστική ανάπτυξη και την καρποφορία.

agriculture-area-cotton-sky-rural

Κατσουλιέρη Αγάπη

49
0

Μάλιστα, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής βλαστικής ανάπτυξης αποδίδονται η καθυστέρηση της εμφάνισης των καρποφόρων οργάνων, η μείωση της καρποφορίας, το σάπισμα των καρυδιών κατά την ωρίμανση λόγω κακού αερισμού και τελικά η μείωση της απόδοσης.

Έτσι, στα χωράφια, όπου παρατηρείται υπερβολικό ύψος στα φυτά και τάση για υπερβολική ανάπτυξη, ο έγκαιρος έλεγχος του ύψους με ρυθμιστές ανάπτυξης, αποτελεί μία πολύ κρίσιμη επέμβαση. Ειδικότερα, οι αναστολείς βλαστικής ανάπτυξης μειώνουν το ύψος των φυτών και την έκπτυξη φύλλων, ενώ πρωιμίζουν και αυξάνουν την καρποφορία. Στη πράξη, η πρώτη επέμβαση θα πρέπει να γίνει νωρίς, όταν, τα φυτά φθάσουν στο ύψος των 40 εκατοστών, περίπου, με μια μικρή δόση ανασχετικού PIX 25-50 κυβικών εκατοστών ανά στρέμμα. Μετά την πρώτη αυτή επέμβαση και ανάλογα με τις συνθήκες που θα ακολουθήσουν, ο ψεκασμός θα πρέπει να επαναληφθεί με την ίδια ή λίγο μεγαλύτερη δόση, συνήθως μετά 10 μέρες. Σε λίγες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί και τρίτη επέμβαση. Επισημαίνεται ότι, το ύψος της δόσης ψεκασμού εξαρτάται από την γονιμότητα του χωραφιού, την εδαφική υγρασία, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και την εμφάνιση της φυτείας. Συνιστάται στους βαμβακοπαραγωγούς, να προβούν στο ψεκασµό των ανασχετικών, κατά προτίµηση, το πρωί ή αργά το απόγευµα, ώστε να απορροφώνται καλύτερα από το φύλλωµα των φυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, , καθώς η επέμβαση θα επιφέρει συμπτώματα ξηρασίας στα φυτά. Προτείνεται να γίνει άρδευση της καλλιέργειας 10 μέρες μετά το ψεκασμό ή μπορεί και καθόλου, αν χρειάζεται και δεύτερος ψεκασμός.

Όπως επισημαίνεται από τα τεχνικά Δελτία τις ΔΑΟΚ Σερρών και Δράμας, οι παρατεταμένες ασταθείς καιρικές συνθήκες, και οι υψηλές βροχοπτώσεις, οψίμισαν σημαντικά την καλλιέργεια σε πολλές περιοχές, κατά δέκα ημέρες. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αποφευχθεί για ένα διάστημα η άρδευση των καλλιεργειών, καθώς ακόμα οι αγροί διαθέτουν ικανά επίπεδα υγρασίας. Για τον ακριβή χρόνο εφαρμογής των ανασχετικών βλάστησης θα πρέπει οι παραγωγοί να ενημερωθούν από τους ειδικούς γεωπόνους και να παρακολουθούν τακτικά την καλλιέργειά τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία