BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Αγώνας για ηλίανθο στην Ευρώπη, δίνουν λύση θρέψη-ανθεκτικά υβρίδια

Μεγαλύτερη βαρύτητα στους ευρωπαϊκούς αλλά και ελληνικούς κάµπους αποκτά η καλλιέργεια ηλίανθου µε την αγορά να βρίσκεται σε ένα έντονο ανοδικό κανάλι όσο εκφράζονται ανησυχίες για παραγωγικό έλλειµµα. Σε αυτήν την προσπάθεια οι αγρότες θα έχουν νέα «όπλα» στη φαρέτρα τους όπως υβρίδια υψηλής αντοχής και προϊόντα θρέψης για το καλύτερο δυνατό ξεκίνηµα.

25-32_cover_9

3906
0

του Λεωνίδα Λιάμη

Με θεµελιώδη που συνηγορούν σε µια πολύ καλή αφετηρία σε επίπεδο τιµών µπαίνει στην τελική ευθεία ο ηλίανθος για την έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου. Την Τρίτη 22 Μαρτίου, η ευρωπαϊκή αγορά έγραψε το ιστορικό υψηλό των 1010 ευρώ ο τόνος για ποσότητες της προηγούµενης σοδειάς. Την ίδια στιγµή, σε ανοδικό κανάλι έχουν περιέλθει και οι τιµές παραγωγού στη Βουλγαρία, πάνω από τα 610 ευρώ ο τόνος. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, όλα δείχνουν ότι η τιµή στην εγχώρια αγορά, θα µπορούσε εύκολα να εξασφαλίσει τα 60 λεπτά το κιλό στον παραγωγό. ∆εν θα µπορούσε να συµβεί και αλλιώς, όσο η τιµή του βαρελιού διαπραγµατεύεται σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια και γύρω από τα 115, µε τις τιµές πρώτων υλών και εµπορευµάτων να έχουν περιέλθει σε ένα ορµητικό κανάλι ανόδου. ∆εν λείπουν, ωστόσο, από τον ορίζοντα οι αβεβαιότητες που µετριάζουν τον ενθουσιασµό, διότι αν επιβεβαιωθούν θα ανακόψουν τη διαφαινόµενη κούρσα. Κάτι που, βέβαια, επιτείνεται κι από την παροιµιώδη καθυστέρηση, που παρατηρείται και φέτος από το αρµόδιο υπουργείο Ανάπτυξης σε σχέση µε τον προσδιορισµό των κατανοµών, µε συνέπεια να παραµένει θολό το τοπίο και να µην µπορούν οι εταιρείες να προγραµµατίσουν και να δουν τα περιθώρια που έχουν ως προς τις τιµές στις νέες συµβάσεις.

Ανοιχτοί λογαριασµοί για βιοντιζελάδες

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και ενώ αποµένουν λίγες µόνο µέρες πριν να ξεκινήσει η σπορά, οι αγρότες και οι βιοντιζελάδες έχουν «ανοικτούς λογαριασµούς», ως προς το τί θα ισχύσει, εν τέλει, φέτος, διατηρώντας  το τοπίο ρευστότητας στην καλλιέργεια. Οι περισσότερες βιοµηχανίες προς το παρόν δίνουν µια τιµή ασφαλείας, η οποία σε µια περίπτωση, σύµφωνα µε πληροφορίες έφτασε τα 45 λεπτά το κιλό και αναµένουν.

«Οι παραγωγοί περιµένουµε να δούµε τί τιµή θα υπογράψουµε στα νέα συµβόλαια για να αποφασίσουµε αν µας συµφέρει να καλλιεργήσουµε ηλίανθο ή να πάµε σε ανταγωνιστικές καλλιέργειες όπως το βαµβάκι, το οποίο ήδη υπογράφει συµβόλαια µε 75 λεπτά το κιλό, αλλά βέβαια έχει και υψηλότερο κόστος παραγωγής», ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάµπρος Κουµπρίδης, προσθέτοντας πως «στον ηλίανθο για τα ποτιστικά χωράφια στην περιοχή του Βόρειου Έβρου, το κόστος παραγωγής φέτος έχει εκτιναχθεί σε 120 ευρώ το στρέµµα, ενώ στα ξερικά είναι κοντά στα 80-90 ευρώ το στρέµµα. Αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση πως δεν θα έχουµε νέες ανατιµήσεις στις εισροές και στο πετρέλαιο κίνησης».

«Το προϊόν θα εξασφαλίσει µια τιµή, που θα στέλνει µήνυµα στους αγρότες, να προτιµήσουν να σπείρουν ηλίανθο»

Ο έµπειρος συνεταιριστής, ο οποίος εκπροσωπεί µια περιοχή της χώρας όπου καλλιεργείται σχεδόν το 10% της ετήσιας παραγωγής ηλίανθου, ανήκει στους αισιόδοξους και εκτιµά πως παρότι στην αγορά µοιάζει να επικρατεί πανικός, τελικώς το προϊόν θα εξασφαλίσει µια τιµή, που θα στέλνει µήνυµα στους αγρότες, να προτιµήσουν να σπείρουν ηλίανθο.

«Πάµε για ένα καλό ξεκίνηµα. Νοµίζω πως είναι εφικτό να πιάσουµε τα 50 λεπτά το κιλό φέτος και την εκτίµησή µου τη βασίζω στο γεγονός ότι αυτή τη στιγµή στην αγορά δεν υπάρχει ηλιέλαιο ούτε για βαφτίσια, αν µου επιτρέπετε την υπερβολή. Επίσης, η Ουκρανία δεν κάνει εξαγωγές, ενώ, ήδη, στη Βουλγαρία τις προηγούµενες ηµέρες η τιµή του ηλίανθου ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ ο τόνος», εξήγησε ο συνοµιλητής µας. Ο ίδιος πάντως, παραδέχεται πως η κωλυσιεργία µε τις κατανοµές δεν βοηθά να προχωρήσει οµαλά η καλλιεργητική σεζόν.

Την εξίσωση, ωστόσο, φαίνεται να την κάνουν πιο δύσκολη, και άλλες παράµετροι τις οποίες οφείλουν να λαµβάνουν υπόψη οι βιοµηχανίες µεταποίησης. Για παράδειγµα, όπως µεταφέρεται στην Agrenda, λόγω των ελλείψεων στην αγορά, υπάρχουν µηνύµατα ότι η Βουλγαρία και η Ρουµανία θα «κιτρινίσουν» φέτος, από τις µεγάλες εκτάσεις γης που θα σπαρθούν µε ηλίανθο και σε συνδυασµό µε µια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη ρωσο-ουκρανική σύρραξη, ίσως αλλάξει τα δεδοµένα στη νέα εµπορική περίοδο.

Αυτό που φοβίζει περισσότερο, όµως, είναι το σενάριο που θέλει τη Ρωσία να επικρατεί στην Ουκρανία, να δεσµεύει τα αποθέµατά της σε δηµητριακά και ελαιούχους καρπούς και να τα διοχετεύει στην αγορά µέσω πρόθυµων ουδέτερων εταίρων της. «Ακούγεται ακραίο, αλλά ποιος µπορεί να το αποκλείσει και σε µια τέτοια περίπτωση, θα είναι τέτοια η επίπτωση στις τιµές που θα ρηµάξουν την ευρωπαϊκή αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας.

Syngenta

Τρία νέα υβρίδια για το 2022 από τη Syngenta

του Γιώργου Παπακώστα*

Η Syngenta είναι παγκόσµια δύναµη στον αγροτικό τοµέα, µε πολλές επενδύσεις στην έρευνα για ανάπτυξη νέων προϊόντων, σε φυτοπροστασία και σπόρους, δίνοντας λύσεις σε κάθε νέα πρόκληση της αγοράς.

Σε ότι αφορά την καλλιέργεια του ηλίανθου, η Syngenta είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσµο, µε κύριο στόχο στην έρευνα την δηµιουργία χαρακτηριστικών στα υβρίδια ως προς:

 Προσαρµοστικότητα, σταθερότητα  και υψηλή απόδοση σε κιλά σε διαφορετικές, αλλά και δύσκολες συνθήκες.

  • Αντοχή σε ζιζανιοκτόνα.
  • Αντοχή σε ασθένειες (περονόσπορος, φόµα, µακροφοµίνα, σκληροτίνια).
  • Αντοχή στην οροβάγχη.
  • Βελτίωση χαρακτηριστικών του παραγόµενου προϊόντος όπως η υψηλή ελαιοπεριεκτικότητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά λαδιού ( High Oleic υβρίδια) πάντα σε συνδυασµό µε την υψηλή παραγωγή.

Για το 2022, αποτέλεσµα της έρευνας και µε βασικά κριτήρια την σταθερότητα και τις υψηλές αποδόσεις, η Syngenta τοποθετεί 3 νέα υβρίδια στη Ελληνική αγορά, τα οποία θα έχουν γενετική αντοχή στις τελευταίες φυλές του περονόσπορου και τις τελευταίες φυλές της οροβάχγης.

Τα SY CHELSEA CLP & SY FLAVIO CLP τεχνολογίας Clearfield Plus και το SURELI HTS τεχνολογίας Granstar.

Τα νέα αυτά υβρίδια έρχονται να πλαισιώσουν τα ευρέως γνωστά υβρίδια όπως το ΝΚ ΝΕΟΜΑ µε την αξεπέραστη υψηλή παραγωγικότητα (έκανε την καλλιέργεια του ηλίανθου ελκυστική σε δυνατά χωράφια), αλλά και τα SY EXPERTO, SY BACARDI CLP & SUOMI HTS µε την µεγάλη προσαρµοστικότητα και τις υψηλές αποδόσεις σε δύσκολες συνθήκες.

Επίσης στην αγορά των High Oleic υβριδίων, στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας, πέρα από τα καταξιωµένα SY EXPERTO & TALENTO, προστίθεται και το νέο υβρίδιο SY FLAVIO CLP µε τα πλήρη νέας τεχνολογίας αγρονοµικά χαρακτηριστικά, προσφέρει και βελτιωµένα ποιοτικά χαρακτηριστικά (περιεκτικότητα & ποιότητα λαδιού). Υβρίδια µε σταθερά υψηλές αποδόσεις που ξεχώρισαν και την περσινή δύσκολη καλλιεργητική σεζόν πετυχαίνοντας τις πιο υψηλές αποδόσεις.

Επιλογές που ξεχώρισαν στο χωράφι, σε διαφορετικές συνθήκες καλλιέργειας, µε σταθερά υψηλές αποδόσεις όπου και αν δοκιµάστηκαν τα προηγούµενα χρόνια και έρχονται να καλύψουν όλες τις νέες ανάγκες που δηµιουργήθηκαν στην καλλιέργεια του Ηλίανθου.

Η έρευνα συνεχίζεται και έχουµε προγραµµατίσει πειραµατικούς αγρούς ανά την Ελλάδα στους οποίους θα δοκιµάσουµε το νέο υλικό µας.

Το 2023 θα εισάγουµε και άλλα νέα υβρίδια:

  • Τεχνολογίας CL/CLP (ανθεκτικά σε Listego).
  • Τεχνολογίας HTS (ανθεκτικά στο Granstar).
  • Υβρίδια µε νέα καινοτόµα τεχνολογία ζιζανιοκτονίας: ανθεκτικότητα συγχρόνως και στους 2 τύπους ζιζανιοκτόνων.
  • Υβρίδια τα οποία θα έχουν βελτιωµένα χαρακτηριστικά ως προς την περιεκτικότητα και την ποιότητα λαδιού, µε σταθερότητα και υψηλές αποδόσεις, προσαρµοστικότητα σε διάφορες καλλιεργητικές συνθήκες και γενετική ανοχή στις τελευταίες φυλές του περονόσπορου και της οροβάγχης.

Στην τρέχουσα καλλιεργητική σεζόν οι προκλήσεις είναι πολλές. Το εµπορικό περιβάλλον υπό το πρίσµα των τελευταίων γεγονότων αναδεικνύει µια δυναµική ως προς τον ηλίανθο. Οι εµπορικές τιµές είναι οι υψηλότερες των τελευταίων χρόνων. Σε αυτό το περιβάλλον το ζητούµενο είναι ο Έλληνας αγρότης να µπορέσει να καλλιεργήσει  µε επιτυχία, εξασφαλίζοντας σταθερές και υψηλές αποδόσεις, και να σιγουρέψει την παραγωγή του. Τα υβρίδια Syngenta έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι η σίγουρη και αξιόπιστη επιλογή που θα εξασφαλίσει το µέγιστο δυνατό αποτέλεσµα.

Εµείς οι άνθρωποι της Syngenta, σε συνεργασία µε το επιλεγµένο δίκτυο συνεργατών µας, είµαστε κοντά του, µε γνώση των αναγκών του και µε λύσεις δοκιµασµένες που τον φέρνουν πιο κοντά σε αυτήν την επιτυχία.

*SE Technical Expert & Marketing Specialist

Gavriel

Θρέψη με Nutrimore για υψηλές παραγωγές στον ηλίανθο


Για υψηλή παραγωγή στον ηλίανθο απαιτούνται 8-10 µονάδες αζώτου, 3-5 µονάδες φωσφόρου και 5-8 µονάδες καλίου. Από τα ιχνοστοιχεία το σηµαντικότερο είναι το βόριο και από τα δευτερεύοντα στοιχεία το µαγνήσιο. Το άζωτο απορροφάται µε αργό ρυθµό από τον ηλίανθο τις πρώτες µέρες µετά την σπορά του, γι’αυτό και πρέπει να αποφεύγονται λιπάσµατα µε αδύναµο άζωτο στην βασική λίπανση (δηλαδή λιπάσµατα µε νιτρικό άζωτο ή κοινά blending). Το άζωτο επηρεάζει πολύ την ανάπτυξη του φυτού και τις τελικές του αποδόσεις. Ο φώσφορος είναι καθοριστικός για καλή ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος και υψηλή περιεκτικότητα των σπόρων σε λάδι. Το κάλιο επίσης αυξάνει την αντοχή των φυτών σε ξηροθερµικές συνθήκες, ανεβάζοντας επίσης το ποσοστό λαδιού στους σπόρους. ∆ίνει επίσης αντοχή στο πλάγιασµα. Τέλος µαγνήσιο και βόριο επηρεάζουν τις τελικές αποδόσεις. Η εταιρεία ΓΑΒΡΙΗΛ προτείνει τα λιπάσµατα αυξηµένης αποδοτικότητας Nutrimore στην βασική λίπανση του ηλίανθου και υπόσχεται αυξηµένες αποδόσεις γιατί:

  • Τα Nutrimore περιέχουν ισχυρό άζωτο. Είναι ενισχυµένα µε το σταθεροποιητή ουρεάσης AGROTAIN. Έχουν µηδενικές απώλειες αζώτου γι’ αυτό και ότι πληρώνεις φτάνει στα φυτά. Από την σπορά και µέχρι την επιφανειακή λίπανση το ηλίανθο απορροφά άζωτο µε χαµηλούς ρυθµούς. Ιδίως στην περίπτωση ξερικής καλλιέργειας, η χρήση βασικού λιπάσµατος Nutrimore είναι η µόνη επιλογή για να κρατηθεί η καλλιέργεια επαρκώς ταϊσµένη σε άζωτο µέχρι τέλους.
  • Τα Nutrimore παρέχουν πλήρη θρέψη. Τα Nutrimore δίνουν δυνατότητα για επιλογή ιδανικού τύπου για το ηλίανθο µε τέλεια αναλογία σε άζωτο, φώσφορο, κάλιο, µαγνήσιο αλλά και βόριο. Με µια εφαρµογή παρέχουµε πλήρη θρέψη. Σηµειωτέον, ο φώσφορος στα Nutrimore είναι 90% υδατοδιαλυτός άρα πλήρως διαθέσιµος για τα φυτά.
  • Ιχνοστοιχεία Τεχνολογίας DDP. Το βόριο στους τύπους που περιέχεται είναι µε την καινοτόµο µορφή DDP. Ενισχύει κάθε κόκκο του λιπάσµατος και είναι 10 φορές πιο ισχυρό από τα κοινά ιχνοστοιχεία, δεν δεσµεύεται στο έδαφος και παρέχει παρατεταµένη κάλυψη στις ανάγκες της καλλιέργειας. Επάρκεια σε βόριο σηµαίνει καλύτερη γονιµοποίηση, γεµάτοι σπόροι και άρα υψηλότερη παραγωγή.


Corteva

Επένδυση σπόρων Lumigen

Η τεχνολογία LumiGEN® παρέχει την πλέον ολοκληρωµένη προστασία έναντι εχθρών και ασθενειών. Αποτελεί ένα ολιστικό σύστηµα επένδυσης σπόρων, µέσω του οποίου δίνονται λύσεις ολοκληρωµένης διαχείρισης στη γεωργική παραγωγή.

Στην τεχνολογία LumiGEN® εµπεριέχονται τα πλέον σύγχρονα, καινοτόµα και αποτελεσµατικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα (µυκητοκτόνα και εντοµοκτόνα) επένδυσης σπόρων σε συνδυασµό µε προϊόντα προώθησης της ανάπτυξης, τα οποία διασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνηµα της καλλιέργειας (πυκνότητα, οµοιοµορφία, πρώτη ανάπτυξη).

H επένδυση σπόρων µε την τεχνολογία LumiGEN®:

  • ∆ιασφαλίζει µε ακρίβεια την ποσότητα της κάθε δραστικής ουσίας σε κάθε σπόρο.
  • Μειώνει τον κίνδυνο για τον χρήστη και το περιβάλλον.
  • Βελτιώνει τη ροή του σπόρου στη σπαρτική µηχανή.
  • Συµβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρόθεµα Lumi στα σακιά PIONEER® δηλώνει την ύπαρξη κάποιας κατηγορίας LumiGEN®.

LumisenaTM  200 FS: Η νέα Επένδυση για την καταπολέµηση του Περονόσπορου         

Το LumisenaTM 200 FS αποτελεί το πλέον καινοτόµο µυκητοκτόνο επένδυσης σπόρων ηλίανθου για την καταπολέµηση του περονόσπορου (Plasmopara halstedii), µε προληπτική και θεραπευτική δράση. Το LumisenaTM 200 FS κινείται διασυστηµατικά εντός των φυτού παρέχοντας την απαραίτητη προστασία κατά τα πρώτα κρίσιµα στάδια ανάπτυξης τους ηλίανθου.

Οι φυτείες στις οποίες χρησιµοποιείται σπόρος επενδεδυµένος µε LumisenaTM 200 FS, χαρακτηρίζονται από περισσότερα,
πιο υγιή και ζωηρά φυτά, βάζοντας τις βάσεις για τη µέγιστη δυνατή παραγωγή.

Η επένδυση LumisenaTM  200 FS σε συνδυασµό µε τα ανθεκτικά στον περονόσπορο υβρίδια της Pioneer® δηµιουργούν τις καλύτερες συνθήκες διαχείρισης της ασθένειας.

  • Μοναδικό προϊόν για την καταπολέµηση του περονόσπορου.
  • Προληπτική και θεραπευτική δράση.
  • Νέα δραστική (oxathiapripolin), νέος τρόπος δράσης.

Αριθµός έγκρισης στην Ισπανία (Χώρα έγκρισης στην Ε.Ε.) ES-01187  28/10/2021             

Lumidapt® Kelta και Lumibio® Optima

Η τεχνολογία LumiGen® συνδυάζει ιδανικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα µε προϊόντα προώθησης της ανάπτυξης των φυτών, όπως το Lumidapt® Kelta και Lumibio Optima. Το Lumidapt® Kelta αποτελεί ένα καινοτόµο βιοδραστικό επένδυσης σπόρων, στο οποίο περιέχονται Ιχνοστοιχεία, Μακροστοιχεία και Οργανικά οξέα ο συνδυασµός των οποίων δηµιουργεί ένα ισχυρό βιοπολυµερές.
Το Lumibio® Οptima, χάρη στην ενισχυµένη του σύνθεση, προσφέρει ακόµη καλύτερα αποτελέσµατα.

Η απορρόφησή τους γίνεται µέσω του περιβλήµατος  των σπόρων και δρα σε κυτταρικό επίπεδο, βελτιώνοντας  τον µεταβολισµό και τις φυσιολογικές διεργασίες των φυτών.

Ο επενδεδυµένος σπόρος µε Lumidapt® Kelta και Lumibio® Optima παρέχει στην καλλιέργεια τα παρακάτω πλεονεκτήµατα:

  • Περισσότερα φυτά ανά στρέµµα.
  • Γρηγορότερη ανάδυση φυταρίων.
  • Πιο υγιή φυτά, ικανά να ανταπεξέλθουν σε αντίξοες συνθήκες.
  • Μεγαλύτερο και ισχυρότερο ριζικό σύστηµα.
  • Γρηγορότερη πρώτη ανάπτυξη - πιο ζωηρά φυτά.
ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ

Υβρίδια ηλίανθου Limagrain

του Γιάννη Μπουτσέλη*

H LIMAGRAIN πρωτοπόρος εταιρεία σε Έρευνα και Ανάπτυξη υβριδίων ηλίανθου στην παγκόσµια αγορά, πρωταγωνιστεί σε πωλήσεις CLP , SX , H.O, υβριδίων σε Ευρώπη και Ανατολικές χώρες. Στόχος της εταιρείας είναι τα αµέσως επόµενα χρόνια να γίνει ο ηγέτης στην διάθεση υβρίδιων ηλιάνθου, διαθέτοντας πρωτοπόρα και καινοτόµα προϊόντα.

Ήδη εδώ και 5 έτη προσφέρει τα CL , CLP υβρίδιά της µε την τεχνολογία SUNEO , που σηµαίνει γενετική ανοχή σε όλες τις γνωστές φυλές Οροβάγχης (1-7). Αυτό σηµαίνει ευκολία και µεγίστη αποτελεσµατικότητα της ζιζανιοκτονιας του ηλίανθου, εφόσον οι εφαρµογές µπορούν να έχουν µεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα και να µην εξαρτώνται από την αρχική εµφάνιση του παθογόνου και µόνο

Παράλληλα ανέπτυξε πολύ αποδοτικά SX υβρίδια, µερικά εκ των οποίων έχουν γενετική ανοχή στον Περονόσπορο, που θεωρείται ένα από τα µεγαλυτέρα προβλήµατα της καλλιέργειας. Κατ’ αυτό τον τρόπο µε τις κορυφαίες αποδόσεις που διαθέτουν τα υβρίδια της LIMAGRAIN άλλα και τις εξαιρετικές ανοχές σε πληθώρα παθογόνων, εξασφαλίζουν το εισόδηµα του παραγωγού.

Τέλος η ανάπτυξη των Η.Ο. (High Oleic) υβρίδιων , έδωσε για 1η φορά την δυνατότητα στον παραγωγό να καλλιεργεί Η.Ο. υβρίδια εφάµιλλων αποδόσεων µε τα CLP , SX και παράλληλα να απολαµβάνει τις υψηλότερες τιµές λόγω ελαιοφορίας των συγκεκριµένων υβριδίων.

ΥΒΡΙ∆ΙΑ ΗΛΙΑΝΘΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

  • LG 50.635 CLP SUNEO
  • LG 50.455 CLP SUNEO
  • LG 59.580 SX
  • LG 50.479 SX
  • LG 50.779 SX H.O.

 

*∆ιευθυντής Σπόρων Μεγ. Καλλιέργειας – Σποροπαραγωγής

Κ&Ν Ευθυμιάδης

Θρέψη με Brandt Smart Quatro Plus

του Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου*

Το Brandt Smart Quatro Plus® είναι ένα νέο διαφυλλικό λίπασµα ιχνοστοιχείων της Brandt.Co, από την Κ&Ν Ευθυµιάδης M.ΑΒΕΕ, σχεδιασµένο µε την τεχνολογία  Brandt SmartSystem™.

Τι είναι η τεχνολογία Brandt SmartSystem™:

Αποκλειστική πατέντα της Brandt.Co που επιτρέπει τον άριστο συνδυασµό ιχνοστοιχείων απαραίτητων για την ανάπτυξη του φυτού, µε φυτοπροστατευτικά προϊόντα και ιδιαίτερα µε τα δύσκολα στους συνδυασµούς µεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα.

Πώς δουλεύει:

Ο συνδυασµός προϊόντων φυτοπροστασίας και ιδιαίτερα των µεταφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων µε ιχνοστοιχεία – κατιόντα µετάλλων θετικά φορτισµένων σε χαµηλό pH διαλύµατος - δεσµεύει τα ιχνοστοιχεία και µειώνει τη δράση των αγροχηµικών. Η τεχνολογία SmartSystem™ εµποδίζει αυτήν την αλληλεπίδραση επιτρέποντας τον συνδυασµό τους χωρίς να µειώνεται η αποτελεσµατικότητα, ενώ η ειδική του φόρµουλα βοηθά τα φυτά να ξεπεράσουν σε µεγάλο βαθµό τη φυτοτοξικότητα που παρατηρείται µετά από την εφαρµογή ζιζανιοκτόνων.

Για την άριστη διασπορά και την πλήρη κάλυψη στη φυλλική επιφάνεια, η φόρµουλα του Brandt SmartSystem™  περιέχει επίσης προηγµένης τεχνολογίας επιφανειοδραστικές ουσίες.

Θρεπτική σύνθεση και δράση του Brandt Smart Quatro Plus®:

  • Ψευδάργυρος 2%: Συµµετέχει στη σύνθεση της αυξίνης, βοηθάει τα φυτά να αντέξουν σε δυσµενείς συνθήκες περιβάλλοντος. Τα σιτηρά, καλαµπόκι, ρύζι, βαµβάκι είναι πιο ευαίσθητα στην έλλειψη Zn.
  • Βόριο 0,5%: Σηµαντικό στοιχείο για τον σχηµατισµό των κυτταρικών τοιχωµάτων, αυξάνει την γονιµότητα της γύρης και την καρπόδεση.
  • Μαγγάνιο 2%: ∆ρα ως ενεργοποιητής πολλών ενζυµικών αντιδράσεων, στον µεταβολισµό των ζιζανιοκτόνων, στην αναπνοή και στη σύνθεση χλωροφύλλης.
  • Μολυβδαίνιο 0,05%: Προωθεί την ανάπτυξη φυµατίων των αζωτοβακτηρίων στα ψυχανθή και τον µεταβολισµό του Αζώτου.
  • Θείο 2%: Βοηθά στη σύνθεση πρωτεΐνης και ενζύµων και αυξάνει την περιεκτικότητα σε έλαια.

Προτεινόµενη δοσολογία:

Το Brandt Smart Quatro Plus® µπορεί να εφαρµοστεί σε όλες τις καλλιέργειες και είναι ένας πολύτιµος συνεργάτης στους συνδυασµούς µε µεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα, µυκητοκτόνα, εντοµοκτόνα και άλλα προϊόντα φυτοπροστασίας.

∆ιαφυλλικοί ψεκασµοί: 200 – 400 κ.εκ./στρέµµα.

Επαναληπτικές εφαρµογές µε 150 κ.εκ./στρέµµα µπορεί
να χρειαστούν σε χωράφια που εµφανίζουν έντονα συµπτώµατα τροφοπενιών.

*Υπεύθυνος λιπασµάτων και πρόσθετων της Κ&Ν Ευθυµιάδης Μ.ΑΒΕΕ

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda στην καλλιέργεια ηλίανθου διαθέσιμο εδώ




Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία