Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εκδηλώσεις

Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές Ποικιλίες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα έναρξης 9.00 π.μ θα πραγματοποιηθεί η 5η Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές Ποικιλίες η οποία έχει τίτλο «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιερά Οδός 75).

fasolaki

117
0

Η συνάντηση, λόγω των έκτακτων συνθηκών, θα πραγματοποιηθεί χωρίς συμμετοχή κοινού. Θα παρευρίσκονται μόνο τα προεδρεία και οι ομιλητές. Ωστόσο, οι εργασίες της συνάντησης θα μεταδοθούν διαδικτυακά (http://mediaserver.aua.gr/live/).

Και σε αυτή την επιστημονική αυτή συνάντηση θα επιδιωχτεί η διεπιστημονική προσέγγιση καθώς οι τοπικές ποικιλίες αποτελούν σύνθετο φαινόμενο με ιστορική, πολιτισμική, γεωπονική, κοινωνική και οικονομική διάσταση. Θα παρουσιασθούν εισηγήσεις με θέματα των τοπικών ποικιλιών που αφορούν τα οπωροκηπευτικά, το αμπέλι και την ελιά.

Η θεματική της επιστημονικής συνάντησης θα αναπτυχθεί σε πέντε συνεδρίες:

Στη πρώτη συνεδρία θα παρουσιασθούν α) η ιστορική διάσταση των φυτικών ποικιλιών στις Κυκλάδες της Πρώϊμης Εποχής του Χαλκού με βάση τα αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα από το Δασκαλιό της Κέρου, β) οι γηγενείς και εισηγμένες ποικιλίες οπωροκηπευτικών και οσπρίων στο Βυζάντιο (κολοκύνθιον, ματζιτζάνιον, φασούλιν) καθώς και γ) η γεωργία και  τα γεωργικά συστήματα  την προεπαναστατική περίοδο και  τις πρώτες δεκαετίες του νεοελληνικού κράτους

Στη δεύτερη συνεδρία θα παρουσιασθούν θέματα σχετικά με το μικροβιόκοσμο των τοπικών ποικιλιών και πιο συγκεκριμένα α) η αξιοποίηση της αυτόχθονης μικροχλωρίδας γηγενών ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς για τη δημιουργία προϊόντων με λειτουργικό δυναμικό, β) τα νέα είδη ριζοβίων από τοπικές ποικιλίες καλλιεργούμενων ψυχανθών της Ελλάδας και γ) η βιοποικιλότητα και αξιοποίηση γηγενών ζυμών του Ελληνικού αμπελώνα.

Στη τρίτη συνεδρία θα ανιχνευτεί η σχέση της κλιματικής κρίσης και τις γηγενείς και τοπικές ποικιλίες. Τα θέματα που θα παρουσιαστούν θα είναι α) το δυναμικό αξιοποίησης καρπών βασικών ελληνικών ποικιλιών ελιάς, β) ποικιλίες του Κρητικού αμπελώνα και κλιματική αλλαγή και γ) η συμβολή των τοπικών πληθυσμών αραβοσίτου σε σύγχρονα βελτιωτικά προγράμματα,

Η τέταρτη συνεδρία θα είναι αφιερωμένη στο θεσμικό πλαίσιο διατήρησης ετήσιων τοπικών ποικιλιών. Τα θέματα που θα παρουσιαστούν θα είναι α) η διάδοση και η προοπτική καλλιέργειας της διατηρητέας ποικιλίας τομάτας "Χοντροκατσαρή" στην Πελοπόννησο, β) κρεμμύδι Θεσπιών, γ) κουρακάτσι (μπιζέλι) Σκύρου, δ) η εγγραφή των τοπικών ποικιλιών και η ονομασία τους και ε) κριτική θεώρηση της νομοθεσίας εγγραφής ετήσιων τοπικών ποικιλιών στον Εθνικό Κατάλογο

Τέλος η πέμπτη συνεδρία θα αφορά στο επιχειρείν με τις τοπικές ποικιλίες με θέματα όπως α) Οικονομική βιωσιμότητα γηγενών και τοπικών ποικιλιών: Τέσσερα παραδείγματα από την Ελλάδα, β) σύκα Μαρκόπουλου: Μια αποδοτική καλλιέργεια δίπλα στην Αθήνα, γ) ποδοζάχαρη "ΕΡΜΕΙΔΗ" Καλαβρύτων, δ) Άμπελος η εν Ικάρω και ε) αγκινάρα Ιρίων,

Φορέας της διοργάνωσης είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα της συνάντησης.

Πληροφορίες επίσης στη ιστοσελίδα:

http://www.minagric.gr/gpa/gpa_index.htm

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία