BACK TO
TOP
Εκδηλώσεις

Οι Δρόμοι του Βαμβακιού από 21-26 Σεπτεμβρίου

Σ` ένα χώρο πλημμυρισμένο μυθολογικές αναφορές, ιστορικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα, στην Ημαθία την Ερατεινή του Ηροδότου, το βαμβάκι στέκει σαν μάρτυρας που διηγείται τη διαδρομή απ τους χρόνους του Αλέξανδρου που έφερε το βαμβάκι στην Ελλάδα τους μύθους του Μίδα, την σχολή του Αριστοτέλη,  ως τις Βυζαντινές εκκλησιές και τα πλούτη του πιο εύφορου Ελληνικού κάμπου.

dromoibambakiou2

0
0

Η μνήμη του ΛΕΥΚΟΥ ΧΡΥΣΟΥ, (έτσι ονομάτιζαν το βαμβάκι) είναι παρούσα, σαν μια πανηγυρική θεατρική παράσταση του Ημαθιώτικου κάμπου, με τα κάρα και τους αγωγιάτες με τα μεγαλόσωμα ουγγαρέζικα άλογα που κουβαλούσαν τις μπάλες του βαμβακιού τους φορτοεκφορτωτές ,τους εργάτες με τα κασκέτα, τις γυναίκες με τα ζεμπίλια που πήγαιναν φαγητό στους άνδρες τους.

Το βαμβάκι είναι ένας πρωταγωνιστής της περιοχής, ένα προιόν ελπίδα για τους ανθρώπους .Είναι μια εξαιρετική ιδέα η ενεργοποίηση  της μνήμης της πρωταγωνιστικότητας του βαμβακιού και η καλλιτεχνική μεταφορά του  ώστε να συνεχίζεται η διήγηση του ΠΡΙΝ με το ΜΕΤΑ.

Έτσι αναδεικνύουμε και συνδέουμε πολύ πραγματικά με τον πιο ωραίο τρόπο την ιστορία του τόπου των ανθρώπων των αγαθών των υλικών και άυλων αξιών που μεταφέρονται με βάση το βαμβάκι και την έντονη παρουσία και σημασία του στην καθημερινή ζωή. Η  ιστορική μας παράδοση, σαν γέφυρα που συνδέει το Τότε με το Τώρα, το σήμερα με το χθές σαν μια πράξη που ασφαλίζει και δίνει προοπτική και ταυτότητα για τον σχεδιασμό μέλλοντος.

Αυτό είναι το κεντρικό θέμα που θα υπηρετήσει το πρόγραμμα ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ.

Η Ημαθία, ως εξαιρετικά σημαντικός βαμβακοπαραγωγικός τόπος με 170.000 και πλέον στρέμματα καλλιέργειας βαμβακιού, ιστορία 15 εκκοκκιστηρίων, προσφέρεται για την ανάδειξη και εμφάνιση εξαιρετικών πληροφοριών της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής, όπου το βαμβάκι έπαιξε και παίζει εξαιρετικά σημαίνοντα ρόλο.

Το πρόγραμμα ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ είναι μια ενέργεια ανάδειξης, και εμφάνισης όλων των στοιχείων που πλούτισαν και ανέδειξαν την πρωταγωνιστική φυσιογνωμία και ταυτότητα της Ημαθίας.

Οι κοινοπραξίες των βαμβακοκαλλιεργητών, οι αγροτικοί σύλλογοι, οι γιορτές του βαμβακιού ,οι γάμοι και τα αρραβωνιάσματα, τα παιδιά που υποστηρίχθηκαν στις σπουδές τους από τις ενώσεις των εκκοκκιστών, οι διεθνείς σχέσεις των εκκοκκιστηρίων της Ημαθίας μ’ όλο τον κόσμο, η άνθιση της περιοχής απ’ την αξιοποίηση της παραγωγής του βαμβακιού είναι στοιχεία που είναι ανάγκη να μεταφερθούν στην νεολαία γιατί αυτή είναι η δύναμή τους, ο τόπος τους, η γη τους και η ιστορία τους. Η παραγωγή ενός αγαθού που συνέβαλε στην ύψωση της σημαίας του Ανθρωπισμού.

Το πρόγραμμα ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ είναι κατευθύνσεις απ` τις οποίες κανείς μπορεί να συγκεντρώσει τη μνήμη της διαδρομής του βαμβακιού απ΄ το ξεκίνημα της καλλιέργειάς του μέχρι σήμερα στην περιοχή της Ημαθίας.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του στην ένδυση, την επίπλωση, στην φαρμακοβιομηχανία στη μόδα, τον αθλητισμό κλπ είναι ενδεικτικός του ειδικού βάρους του στη ζωή και την επιχειρηματικότητα.

 Η κεντρική ιδέα του προγράμματος είναι η πρόσκληση καλλιτεχνών με σκοπό την δημιουργία μιας συλλογής έργων που θα διηγούνται την πολυποίκιλη ιστορία του βαμβακιού, και τις επιδράσεις και χρήσεις του στη ζωή των ανθρώπων της Ημαθίας

Μια συλλογή έργων τέχνης που θα «αποθηκεύσει» και θα αποθησαυρίσει πολύτιμες πληροφορίες και ιδέες που συγκρότησαν την ταυτότητα της περιοχής.

Το πρόγραμμα θα φροντίσει οι καλλιτέχνες τα 2 πρώτα πρωινά της παραμονής να έχουν μια βιωματική εμπειρία επισκεπτόμενοι εκκοκκιστήρια της περιοχής και χωράφια βαμβακοκαλλιέργειας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ Αστική Εταιρεία μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα σε συνδιοργάνωση με το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ

Υπο την Αιγίδα και την επιχορήγηση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ : Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ)

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: NOVACERT Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

                                 PAVLIDES COTTON GIN S.A.

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ3 102fm, ΕΡΤ3 9,58fm, ΛΑΟΣ, ΑΚΟΥ 99,6, faretra, ΗΜΕΡΗΣΙΑ

 

Για πληροφορίες: Μαίρη Ναζλίδου τηλ. 6972440721

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία