Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εκδηλώσεις

Μια παγκόσμια ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο και οι νέοι ανταγωνιστές

Με τη συμμετοχή 35 διακεκριμένων ομιλητών από Ελλάδα, Η.Π.Α., Ισπανία, Αυστραλία, Ισραήλ και Βέλγιο, άρχισαν το πρωί της Πέμπτης 3 Ιουλίου οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς, που διοργανώνει το Κέντρο Ελιάς «Krinos» του Perrotis College, με θέμα: «Ελαιοκομικός Τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία – Ανακαλύπτοντας νέες τάσεις».

sinedrio1

Γιώργος Λαμπίρης

2380
1

Βήματα καθόδου σε επίπεδο ποσοτήτων παραγωγής έχει καταγράψει η Ελλάδα, τη στιγμή που οι ανταγωνίστριες παραγωγικές χώρες όπως η Τυνησία, η Τουρκία και η Πορτογαλία κινούνται διαρκώς ανοδικά και σε όρους ποσότητας και σε όρους ποιότητας. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασε ο Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, Επιστημονικός Σύμβουλος στην Άρδευση και στην Ελιά, μιλώντας στο στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Κέντρου Ελιάς που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Ελιάς και το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Αυτό που προκύπτει επίσης είναι ότι η ευκαιρία που παρουσιάζεται σε παγκόσμια κλίμακα, όπου τα τελευταία τριάντα χρόνια η παραγωγή ελαιολάδου έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 95% - σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, εν αντιθέσει με τη χώρα μας που χάνει διαρκώς έδαφος σε αυτόν τον τομέα. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση το αντίστοιχο χρονικό διάστημα των τριάντα ετών έχει αυξηθεί κατά 94%. Τα δύο παραπάνω στοιχεία δείχνουν αφενός την αναπτυξιακή διαδρομή για το ελαιόλαδο παγκοσμίως και την προοπτική που παρουσιάζει το προϊόν, σε σύνδεση με την διαρκώς αναπτυσσόμενη τάση που υπαγορεύει η υγιεινή διατροφή.

Η αύξηση παραγωγής έξτρα παρθένου από την Ισπανία τα τελευταία χρόνια

Η μεγαλύτερη χώρα παραγωγός, η Ισπανία παράγει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, αυξάνοντας το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από 8-10% της συνολικής παραγωγής τα έτη 1990-1992 σε 40-50% τα έτη 2018-2020. Δεύτερη χώρα σε παραγωγή είναι η Ιταλία η οποία ωστόσο δεν καλύπτει τις παραγωγικές τις ανάγκες, έχοντας

προσανατολιστεί στην ποιότητα από την δεκαετία του ’80. Χαρακτηριστικό της ποιοτικής κατεύθυνσης που επιδιώκει είναι το γεγονός ότι από τους 301.000 τόνους ελαιολάδου που παρήχθησαν κατά μέσο όρο τα έτη 2018-2020, ποσοστό άνω του 80% αντιστοιχεί σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Η τρίτη Ελλάδα και η συρρίκνωση της παραγωγής

Στην τρίτη θέση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου βρίσκεται η Ελλάδα με 900.000 εκτάρια σε εκτάσης καλλιέργειας ελιάς, εκ των οποίων τουλάχιστον το 85% προορίζεται για ελαιόλαδο. Το χαρακτηριστικό της χώρας μας είναι η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια από τους περίπου 350.000 τόνους στους 275.000 τόνους τα έτη 2018/2019. Ταυτόχρονα η Ελλάδα δεν έχει παραμείνει στάσιμη ως προς την βελτίωση της ποιότητας, καθώς με βάση τα ίδια στοιχεία παρά το γεγονός ότι τα έτη 1990-1992 ο μέσος όρος παραγωγής ήταν 320.000 τόνοι, εκ των οποίων το 80% ήταν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φτάνοντας στα έτη 2018-2020 ο μέσος όρος παραγωγής είναι πλέον 241.000 τόνοι, ενώ η αύξηση της αναλογίας σε έξτρα παρθένο, έχει αυξηθεί κατά μόλις 5%, φτάνοντας το 85%.

Οι μεγάλοι ανταγωνιστές Τυνησία, Τουρκία, Πορτοκαλία

Στον αντίποδα, οι μεγάλοι ανταγωνιστές της Ελλάδας είναι η Τυνησία και η Τουρκία, καθώς η πρώτη έφτασε τους 325.000 τόνους σε παραγωγή ελαιολάδου τα έτη 2019-2020, ξεπερνώντας την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία κινείται διαρκώς ανοδικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μέσος όρος παραγωγής ελαιολάδου τα έτη 1990-1992 ήταν μόλις 65.000 τόνοι για τη γείτονα, ενώ πλέον τα έτη 2019-2020 ήταν 225.000 τόνοι.

Ένας ακόμα σημαντικός παίκτης και ανερχόμενη δύναμη στην παγκόσμια αγορά είναι η Πορτογαλία, η οποία από τους μόλις 34.000 τόνους που ήταν η παραγωγή της κατά μέσο όρο τα έτη 1990-1992, ανήλθε σε 141.000 τόνους τα έτη 2018-2019. Μάλιστα από το σύνολο της παραγωγής της το 78% αντιστοιχεί σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η Πορτογαλία έχει δημιουργήσει φράγμα έξω από την Λισαβόνα, προβαίνοντας σε υπερεντατική καλλιέργεια ελιάς, γεγονός που δείχνει τη σημασία που αποδίδει στο συγκεκριμένο προϊόν η εν λόγω χώρα για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της οικονομίας της ευρύτερα.

Η καλλιέργεια της ελιάς σε παγκόσμια κλίμακα

· 3.577.534 ελαιώνες

· 11 εκατ. εκτάρια καλλιέργειες ελιάς

· Παραγωγή 17 εκατ. τόνοι ελιάς

· 32,2 στρέμματα μέσο μέγεθος καλλιέργειας

· 29% αρδευόμενοι ελαιώνες

· 71% ξηρικοί ελαιώνες

· Αύξηση κατανάλωσης

Οι τοπικές ποικιλίες ελληνικού ελαιολάδου απάντηση στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον
Στη σημασία που έχει η γεωργία ακριβείας αποτελώντας βασικό εργαλείο για ελαχιστοποίηση των προβλημάτων στην καλλιέργεια ελιάς αναφέρθηκε ο Δρ. Αθανάσιος Γκέρτσης διευθυντής του Κέντρου Ελιάς Κρίνος  από το βήμα του 2ουΔιεθνούς Συνεδρίου Κέντρου Ελιάς που διοργάνωσαν το Κέντρο Ελιάς και το PerrotisCollegeτης Αμερικανικής Σχολής. Την ίδια στιγμή ο Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, Επιστημονικός Σύμβουλος στην Άρδευση και στην Ελιά, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο παράδειγμα της Ιταλίας και πώς η συγκεκριμένη χώρα επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στην ποιότητα έχει καταφέρει να πετύχει υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο. Tόνισε επίσης τη σημασία που έχει να σταθούμε ως χώρα στις τοπικές ποικιλίες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως η απάντηση στις ανταγωνίστριες παραγωγικές χώρες, αποτελώντας το συγκριτικό και παραγωγικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Τη συγκεκριμένη ενότητα του συνεδρίου με αντικείμενο τις ορθές γεωργικές πρακτικές, την οποία συντόνισε ο Εκδότης και Διευθυντής τηςAgrenda, Γιάννης Πανάγος.

Αθ. Γκέρτσης: Το μέλλον των ψεκασμών τα drones

Ο Δρ. Αθανάσιος Γκέρτσης διευθυντής του Κέντρου Ελιάς Κρίνος στάθηκε στις βασικές παραμέτρους καλλιέργειας της ελιάς μεταξύ των οποίων η άρδευση της ελιάς με νέα συστήματα, η οποία καθίσταται αποδοτικότερη σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους. Επιπλέον τόνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για λίπανση αλλά για θρέψη φυτών. Μία ακόμα παράμετρος στην οποία αναφέρθηκε είναι η φυτοπροστασία, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «είμαι περήφανος για το 1 δισ. ευρώ σε έσοδα από εξαγωγές, αλλά όχι για το 0,5 δισ. ευρώ ζημίες που προέρχονται από τον δάκο και τις ασθένειες». Συμπλήρωσε ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν από νέες τεχνολογίες με επίκεντρο την γεωργία ακριβείας και βασικό εργαλείο τα ψεκαστικάdrones, χαρακτηρίζοντάς τα ως το μέλλον των ψεκασμών.

Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης: Η Ιταλία επέλεξε ποιότητα και πέτυχες υψηλές τιμές

Όπως σημείωσε από την πλευρά του ο Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, Επιστημονικός Σύμβουλος στην Άρδευση και στην Ελιά, αυτή τη στιγμή η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αυξάνει ταυτόχρονα με την κατανάλωση, ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία όπως είπε επιλέγοντας την ποιότητα κατάφερε να πετύχει υψηλές τιμές στο τελικό προϊόν.

Για την ελληνική γεωργία ανέφερε πως με δεδομένα τα δομικά προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει, δεν μπορεί να διαδραματίσει αξιόλογο ρόλο με ανταγωνιστικό κόστος στην μαζική παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Όπως είπε ωστόσο, δυναμική απάντηση της χώρας μας στην επιδιωκόμενη «ελαιοκομική παγκοσμιοποίηση» θα μπορούσε να είναι η επιλογή και η καλλιέργεια των ντόπιων ποικιλιών σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, όπου αυτό είναι εφικτό, επιλογή που θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα μας περισσότερο ανταγωνιστική.

Παραγωγός ή επιχειρηματίας;

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο παραγωγός, ο Κωνσταντίνος Λύρης, γεωπόνος MSc, MBA, εμπειρογνώμονας σε θέματα ελαιολάδου, σημείωσε ότι είναι η πορεία από το χωράφι στο ράφι. Σημείωσε ότι το επόμενο βήμα για τον κάθε παραγωγό, είναι η προσπάθειά του να φύγει από την παραγωγή χύμα ελαιολάδου για να περάσει στην παραγωγή συσκευασμένου. Ωστόσο όπως ανέφερε κάθε χρόνο βγαίνουν στην αγορά περίπου 100 νέες ετικέτες, αποχωρούν οι 20 ένα χρόνο αργότερα και τρία χρόνια μετά μένουν στην αγορά μόλις 20 έως 30 από τις αρχικές ετικέτες.

Στα παραπάνω ο κύριος Λύρης έδωσε απαντήσεις λέγοντας ότι ο εκάστοτε παραγωγός για να μπορεί να πουλήσει το προϊόν του, θα πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς έχει στα χέρια του. Επιπλέον θα πρέπει να δημιουργήσει μία ομάδα στην οποία ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς κάνει. «Ο άνθρωπος που κλαδεύει δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να πάρει το τηλέφωνο και να μιλήσει με έναν πελάτη που θα πάρει τηλέφωνο. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει ποια είναι η αγορά στην οποία απευθύνονται αλλά και το αγοραστικό τους κοινό καθώς και να έχει γνώση του προϊόντος που έχει στα χέρια του, σε ποια κατηγορία ανήκει το λάδι που αλλά και σε ποιον μπορεί να το πουλήσει».

ΑlphaBank: Στήριξη του αγροτικού τομέα με το AlphaAγροτική Επιχειρηματικότητα

Στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η AlphaBank, στο πλαίσιο της στρατηγικής της απόφασης για τη στήριξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας αναφέρθηκε ο Απόστολος Κούλης, Επικεφαλής του τομέα εργασιών Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πωλήσεων της Διεύθυνσης Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της AlphaBank. Στο πλαίσιο της στρατηγικής κατεύθυνσης που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η AlphaBankεφαρμόζει ευρύ σχέδιο δράσης μέσα από το πρόγραμμα ΑlphaΑγροτική Επιχειρηματικότητα, που αποτελεί μία δέσμη τραπεζικών λύσεων και ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη συνολική κάλυψη των καλλιεργητικών και παραγωγικών αναγκών των αγροτών αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα. Όπως ανέφερε ο κύριος Κούλης η τράπεζα μέσα από το AlphaΑγροτική Επιχειρηματικότητα στοχεύει στη δημιουργία:

-Νέων υγιών συνθηκών λειτουργίας

-Στη στήριξη του Έλληνα αγρότη

-Στην τόνωση της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές

-Στη διαχείριση των φυσικών πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος

-Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων

-Στην ενίσχυση της ρευστότητας

 


Παράλληλα, οι διοργανωτές αναφέρουν: 
Το ενδιαφέρον παραγωγών, μεταποιητών, εμπόρων και ακαδημαϊκών είναι μεγάλο και αποτυπώνεται στις αιτήσεις παρακολούθησης των εργασιών από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Με τη συμμετοχή 35 διακεκριμένων ομιλητών από Ελλάδα, Η.Π.Α., Ισπανία, Αυστραλία, Ισραήλ και Βέλγιο, άρχισαν σήμερα το πρωί οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς, που διοργανώνει το Κέντρο Ελιάς «Krinos» του Perrotis College, με θέμα: «Ελαιοκομικός Τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία – Ανακαλύπτοντας νέες τάσεις». Το ενδιαφέρον παραγωγών, μεταποιητών, εμπόρων και ακαδημαϊκών είναι μεγάλο και αποτυπώνεται στις αιτήσεις παρακολούθησης των εργασιών από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Το Συνέδριο χαιρέτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος τόνισε ότι η καλλιέργεια της ελιάς είναι μία από τις σημαντικότερες αγροτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το ελληνικό ελαιόλαδο να γίνει συνώνυμο της ποιότητας. «Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η διατύπωση και τεκμηρίωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ελληνική διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα μας. Φυσικά, η ελιά και το ελαιόλαδο κατέχουν κεντρική θέση ανάμεσα σε αυτά. Πρέπει να διαφυλάξουμε τον διατροφικό πλουραλισμό μας και να διατηρήσουμε την ιδιαίτερη αγροδιατροφική κουλτούρα μας. Αποτελεί εθνική μας επιλογή η προστασία και η ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων. Ο εκσυγχρονισμός του ελαιοκομικού  τομέα στη χώρα μας είναι αναγκαίος προκειμένου να ανταπεξέλθει στο διεθνοποιημένο και ολοένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον», υπογράμμισε. Τέλος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα χάραξης μίας συνεκτικής και ολοκληρωμένης πολιτικής για την ελιά και το ελαιόλαδο μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου και δωρητής του Κέντρου Ελιάς “Krinos”, Αλέξανδρος Γεωργιάδης, τόνισε ότι «το Perrotis College, με τις συνεργασίας που έχει αναπτύξει με πανεπιστήμια και ιδρύματα του εξωτερικού, αποτελεί πλέον έναν πρότυπο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την αναπτυσσόμενη, σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων της Ελλάδας». Επίσης, ανακοίνωσε ότι το Κέντρο Ελιάς “Krinos” θα προσφέρει από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά μία πλήρη υποτροφία στο Perrotis College σε σπουδαστή ή σπουδάστρια που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον κλάδο της ελαιοκομίας.

Βέβαιος για την επιτυχία του φετινού –διαδικτυακού- Διεθνούς Συνεδρίου, εμφανίστηκε ο Provost του Perrotis College, Δρ.Νίκος Κυρίτσης, τονίζοντας ότι «η τόσο μεγάλη συμμετοχή στις εργασίες του Συνεδρίου αποδεικνύει τη σημασία που έχουν η ελιά και τα παράγωγά της στην ελληνική οικονομία».

Από την πλευρά του, ο ακαδημαϊκός διευθυντής των προπτυχιακών προγραμμάτων του Perrotis College, Δρ.Κωνσταντίνος Ρότσιος, τόνισε ότι «μονόπλευρες» προσεγγίσεις δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα που μαστίζουν τον αγροδιατροφικό κλάδο και ανακοίνωσε ότι το Perrotis College παρέχει φέτος για πρώτη χρονιά, σε όλους το συνέδρους, «εκπαιδευτικό επίδομα» 500 ευρώ, για τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματά του.

Στην εισήγησή, του ο διευθυντής του Κέντρου Ελιάς “Krinos” και επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Αειφορική Γεωργία και Διαχείριση» του Perrotis College, Δρ.Αθανάσιος

Γκέρτσης, αναφέρθηκε στη λίπανση, τη φυτοπροστασία και τα παραγωγικά συστήματα. Παρουσίασε σημαντικές παραμέτρους για την καλλιέργεια της ελιάς, οι οποίες σχετίζονται με την άρδευση, τη θρέψη, τη φυτοπροστασία, τις νέες τεχνολογίες, τα εργατικά και τη νομοθεσία.

Στην απεικόνιση της παρούσας κατάστασης και των προοπτικών της καλλιέργειας ελιάς στον κόσμο, προχώρησε ο επιστημονικός σύμβουλος στην «Άρδευση και Ελιά» και πρώην διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης. Όπως είπε, σήμερα, η ελιά καλλιεργείται σε 58 χώρες και τα προϊόντα της καταναλώνονται σε 179 χώρες. «Πρωταθλήτρια» στην παραγωγή ελαιολάδου είναι η Ισπανία, η οποία την καλλιεργητική περίοδο 2018-2019 παρήγαγε 1,7 εκ. τόνους ελαιόλαδο, ενώ η Ελλάδα -την ίδια περίοδο- 275.000 τόνους. «Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αυξάνει, παράλληλα με την κατανάλωση. Η Ιταλία που επέλεξε την ποιότητα, έχει υψηλές τιμές», είπε και πρόσθεσε ότι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα καλλιέργειας της ελιάς στις νέες χώρες, δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά και οι πιθανές τεχνολογικές εξελίξεις ενδεχομένως δεν θα επιτρέψουν τα επόμενα χρόνια τη δημιουργία δυναμικών κλάδων ελαιοπαραγωγής. «Με δεδομένα τα δομικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, η ελαιοκαλλιέργεια δεν μπορεί να ‘παίξει’ με αξιώσεις, με ανταγωνιστικό κόστος στη ‘μαζική παραγωγή’ έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Το ελληνικό ελαιόλαδο, αν υπάρξει σοβαρή και συντεταγμένη εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις αδυναμίες του παρελθόντος και θα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν –ποιοτικά και οργανοληπτικά- και παταχθεί η νοθεία, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αντίθετα, ανοίγονται νέες αγορές που μπορούμε να κατακτήσουμε, αν επιμείνουμε στην ποιότητα», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής του τομέα εργασιών Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πωλήσεων του πρωτογενούς τομέα της Διεύθυνσης Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Alpha Bank, Απόστολος Κούλης, τόνισε ότι η τράπεζα εφαρμόζει ευρύ σχέδιο δράσης για τη στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με ολοκληρωμένα προγράμματα ολιστικής εξυπηρέτησής του.

Στην οργανοληπτική αξιολόγηση του παρθένου ελαιολάδου αναφέρθηκε η επικεφαλής ομάδας γευσιγνωσίας ελαιολάδου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επικεφαλής της οργανοληπτικής ομάδας του ΥΠ.Α.ΕΝ. και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΣΕ και την ΕΕ, Αλίκη Γαλή. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη μέθοδο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας για την οργανοληπτική εξέταση παρθένου ελαιολάδου. Σύμφωνα με αυτή το έλαιο κατατάσσεται μέσω σύγκρισης της διάμεσης τιμής των ελαττωμάτων και της διάμεσης τιμής του φρουτώδους στις κατηγορίες: Α) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: η διάμεση τιμή των ελαττωμάτων είναι ίση με 0 και η διάμεση τιμή για το φρουτώδες είναι μεγαλύτερη του 0, Β) παρθένο ελαιόλαδο: η διάμεση τιμή των ελαττωμάτων είναι μεγαλύτερη του 0, χωρίς όμως να υπερβαίνει το 3,5 και η διάμεση τιμή του φρουτώδους είναι μεγαλύτερη του 0 και Γ) ελαιόλαδο λαμπάντε: η διάμεση τιμή των ελαττωμάτων υπερβαίνει το 3,5 ή η διάμεση τιμή των ελαττωμάτων είναι μικρότερη ή ίση με 3,5 και η διάμεση τιμή του φρουτώδους είναι ίση με 0.

Η αν.καθηγήτρια και επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Επιχειρήσεων στον Τομέα των Τροφίμων» του Perrotis College, Δρ.Κική Ζηνοβιάδου αναφέρθηκε στη χρήση της οργανοληπτικής αξιολόγησης στην εμπορία προϊόντων ελιάς. Παρουσίασε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της επιτραπέζιας ελιάς και ασυνήθιστα σνακς με βάση την ελιά σε όλο τον κόσμο, επιχειρώντας να καταγράψει τις διατροφικές συνήθειες, και αναφέρθηκε στη σημασία του «παντρέματος» του ελαιολάδου με τα κατάλληλα πιάτα.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνεδρίου

Η παρακολούθηση των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου είναι δωρεάν και απαιτείται εγγραφή

Το πρόγραμμα των εργασιών της Παρασκευής 4 Ιουνίου, οι οποίες θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα.

09:00: Welcome Remarks

09:15 – 09:30: Key Note Speaker, Prof. Doug Mashek, Departments of Medicine and Biochemistry, University of Minnesota, USA. «Defining new mechanisms through which olive oil promotes health».

09:30 – 11:00: Panel A - Nutritional and health aspects of olive products

 • Maria Kazou, Laboratory of Dairy Research, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece. Dr. Efstathios Z. Panagou, Associate Professor, Laboratory of Food Microbiology and Biotechnology, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece. Prof. Effie Tsakalidou, Laboratory of Dairy Research, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece. “Unraveling the microbiota of Greek table olives using novel molecular tools (Next Generation Sequencing)”.
 • Dimitris Kouretas, Department of Biochemistry and Biotechnology, University of Thessaly, Greece. «A new AFQ accreditation system on agricultural products including olives».
 • Vasilis Vasiliou, Susan Dwight Bliss Professor of Epidemiology, Chair, Department of Environmental Health
 • Sciences, Yale School of Public Health, Yale School of Medicine, USA.
 • Maria Kapsokefalou, Laboratory of Food Chemistry and Analysis, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece.
 • Stan Kallis, Director, Australian Mediterranean Olive Research Institute, Australia. «Quality and safety of Australian table olive».

11:15 – 12:30 Panel B - Waste Management and Bio-economy

 • Panagiotis Kougias, Senior Researcher, Soil & Water Resources Institute, ELGO-DIMITRA. Greece. «Valorization of olive mill wastewaters in the era of circular bioeconomy».
 • Vasiliki Kinigopoulou, Chemist at Laboratory of Soil and Water Resources Institute, ELGO-DIMITRA. Greece.

Prof. Petros Samaras, Professor of Water Technology and Environmental Protection, International Hellenic University, Greece. « Biobed system for the effective and low-cost treatment of olive oil mill wastewater».

 • Sandra Meca Fàbrega, EURECAT, Spain. «Towards Circular Economy in Table Olive sector: opportunities for resources recovery».
 • Michael Braverman, Manager Biopesticide, Organic and International Capacity Building Programs, Department of Plant Biology, School of Environmental and Biological Sciences, IR-4 Project, Rutgers University, USA.

12:45 – 14:15 Panel C - IT use of sustainable production and novel tools of traceability

 • Maria Tsimidou, Laboratory of Food Chemistry and Technology, School of Chemistry, Aristotle University of Thessaloniki, Greece. «Green table olives: dietary perspectives of a renowned cocktail garnish».
 • Dimitri Verweire, Invaio Sciences, Head of Europe. «Tackling Xylella in Olives through a novel approach to targeted precision injection – TIPSTM».
 • Athanasios Gertsis, Director of Krinos Olive Center and Chair of the MSc Program «Sustainable Agriculture and Management», Perrotis College, Greece. «Digital technologies to enhance olive production management».
 • Georgios Theodoridis, Biomic_AUTh, Center for Interdisciplinary Research and Innovation (CIRI-AUTH), Laboratory of Analytical Chemistry, Department of Chemistry, Aristotle University of Thessaloniki, Greece. «FoodOmicsGR_RI. A Consortium for Comprehensive Molecular Characterisation of Food Products».

14:30 – 16:00 Panel D - Marketing of olive products: exports branding and e-commerce

 • Yifat Reuveni, Academic Tel-Aviv Jaffa college business school, ENI ARTOLIO Project Business manager, Israel. «Olive oil in the future global food industry: Potential of regional economies, Pan-Meditteranean platform, and local domains qualities».
 • Alexandra Kicenik Devarenne, CEO Extra Virgin Alliance, USA. «More than martinis: The future of olives on the American table».
 • Theoharis Spyropoulos, MBA, Adjunct Lecturer, Perrotis College, Greece. «Social Media Strategy in Brand Formation - Case Study "5"».
 • Arturo Garcia-Agullo Meliveo, University of Cadiz, Spain.

16:15 Discussions and Concluding remarks

Closing Speech and Award to Dr. Antonia Trichopoulou.

Dr. Antonia Trichopoulou, President, Hellenic Health Foundation, Professor Emeritus, University of Athens Medical School. «Nutrition science, sustainability and culture united: olive oil at the epicenter of the Mediterranean diet paradigm».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-06-2021 22:38Δημήτριος Πραβιτας

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές αλλά και στο agronews για το ρεπορτάζ.Ελπιζω να δοθούν τα του συνεδρίου.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία