BACK TO
TOP
Εκδηλώσεις

Ημέρας Γιορτής για τη Μαστίχα Χίου η 8η Αυγούστου

Στις 8 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στα Πατρικά της Χίου η περίφημη Γιορτή Μαστίχας.

a63cd9e38964634741a5a3fe89055308_XL

711
0

Πρόκειται για μία δράση που φιλοξενείται κάθε Αύγουστο σε ένα από τα Μαστιχοχώρια, διαφορετικό κάθε χρονιά. Το ενδιαφέρον θέμα της φετινής γιορτής το οποίο αναμένεται να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες, θα είναι οι χωριοεκκλησιές και τα εξωκλήσια.

Στη γιορτή θα συμμετέχουν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι των Μαστιχοχωρίων με δικό του πάγκο ο καθένας, στον οποίο θα υπάρχει σήμανση με την ονομασία τους και μέσα από το θέμα θα παρουσιάζονται η ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του καθενός ξεχωριστά. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη γιορτή μαστίχας, είχε ως θέμα τα χωριά στη Νότια Χίο την εποχή της πειρατείας.

Η πορεία της μαστίχας μέσα στον χρόνο, είναι πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα. Συνεπώς, εκτός από την επίσκεψη στη γιορτή, οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν και το Μουσείο Μαστίχας Χίου, ώστε να περιηγηθούν στο ιστορικό παρελθόν του πολύτιμου αυτού προϊόντος. Μεταξύ άλλων, στο Μουσείο υπάρχει η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν. Εδώ, ο επισκέπτης μαθαίνει για το σχίνο και τη μαστίχα, τη ρητίνη που το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο. 

Στην πρώτη ενότητα ανακαλύπτει την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας, στη δεύτερη ενότητα παρατηρεί πώς η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων και στην τρίτη ενότητα ενημερώνεται για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου.  Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα σήμερα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. 

Η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, στην οποία ο ταξιδιώτης έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο  ευδοκιμεί.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία