Όπως μεταφέρουν παραγωγοί στην Agrenda, η ζήτηση την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, έπεσε απότομα και κατακόρυφα, με αποτέλεσμα οι ψιλές ντομάτες να πετιούνται, όσο «οι πρώτες δίνουν στον παραγωγό ακόμα και 13 λεπτά το κιλό στο χέρι» σύμφωνα με τον Θεόδωρο Ραϊσάκη, πρόεδρο του Συνεταιρισµού Κηπευτικών Θερµοκηπίου Ελαφονησίου – Χρυσοσκαλίτισσας στον Κίσσαµο της Κρήτης. Σημειώνεται ότι οι «lux» όπως αποκαλούνται οι κορυφαίας ποιότητας ντομάτες συγκρατούν τα 20 με 30 λεπτά, ωστόσο αυτό που προβληματίζει πιο πολύ και από τις χαμηλές τιμές, είναι το γεγονός ότι το 70% περίπου της συνολικής παραγωγής παραμένει απούλητο, σύμφωνα με τον Μιχάλη Βιαννιτάκη, γεν. γραμματέα του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.
Η εξέλιξη αυτή βρίσκει τους παραγωγούς κηπευτικών στην Κρήτη που ουσιαστικά προμηθεύει μόνη της την αγορά αυτήν την περίοδο, σε φουλ παραγωγικούς ρυθμούς. Τον Νοέμβριο, όταν ξεκίνησε η εμπορική περίοδος, οι τιμές έδειξαν ουσιαστικά σημάδια απομάκρυνσης από το δυστοπικό μοτίβο της άνοιξης, με την πρώτη ποιότητα να πληρώνεται σε τιμές πέριξ του 1 ευρώ το κιλό.