BACK TO
TOP
Προϊόντα

Ακόμα και τα 5 ευρώ αναμένεται να πιάσουν τα λιγοστά βερίκοκα

Λίγο πριν την έναρξη της φετινής συγκομιδής για την καλλιέργεια του βερίκοκου, η οποία και εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη ακόμα και σε ποσοστό 65-70% ανάλογα με την περιοχή και τις ζημιές από τους πρόσφατους παγετούς, η αυξημένη ζήτηση από την πλευρά των εμπόρων προοιωνίζει υψηλή τιμή για το προϊόν.

21_pin_17

51
0

Μάλιστα, οι πρώτες εκτιμήσεις των παραγωγών από τη Βόρεια Ελλάδα δεν αποκλείουν τιμή ακόμα και στα 5 ευρώ το κιλό για τις υπερπρώιμες ποικιλίες, ενώ θεωρούν βέβαια ως βάση τα 3,5 ευρώ.

Κι αυτό γιατί, πέρυσι τέτοιον καιρό η αγορά με τέσσερις φορές περισσότερες ποσότητες από ό,τι αναμένονται φέτος, είχε ανοίξει με 2,20 ευρώ το κιλό. Επιπλέον, τα ισπανικά βερίκοκα που πέρυσι τέτοια εποχή τιμολογούνταν στην κεντρική λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης από 0,80 έως 1,30 ευρώ το κιλό, φέτος, κατά τις ίδιες πηγές, τιμολογούνται στα 5 ευρώ το κιλό και στην αγορά της Αθήνας ακόμη υψηλότερα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στις πρώιμες ποικιλίες όπως είναι οι wonder cot, pricia, magic cot, robota η απώλεια κυμαίνεται από 80% έως 100%, ενώ στα Τιρύνθου και τα Μπεμπέκου η ζημιά φτάνει στο 65%-70% της αναμενόμενης σοδειάς.

Αυτό σε συνδυασμό με την «αγωνία» των εμπόρων να βρουν πρώτη ύλη για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους, αφήνει στους παραγωγούς -που έχουν προϊόν- να ελπίζουν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών από πέρυσι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία