BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Οι οινοποιοί χρειάζονται δουλειά στο αμπέλι και έρευνα στο φυτώριο

Μια εκ πρώτης όψεως αθώα ερώτηση, όπως: «Γιατί η Ελλάδα είναι περισσότερο προχωρημένη στα λευκά κρασιά και όχι τόσο στα κόκκινα», κρύβει από πίσω της αφενός τις προσπάθειες και τις αγωνίες των οινοποιών από το χωράφι μέχρι το κελάρι τους, αφετέρου τις ελλείψεις ή τις αδυναμίες των θεσμών να εξασφαλίσουν τα κατάλληλα εργαλεία στους ανθρώπους της αγοράς ώστε να αναβαθμίσουν τους αμπελώνες τους. Βασική έλλειψη εδώ λοιπόν, είναι η έρευνα γύρω από τις αυτόχθονες ποικιλίες και η παραγωγή πιστοποιημένων κλώνων απαλλαγμένων από ιούς. 

krasi-new

Πέτρος Γκόγκος

136
2

Σε ένα masterclass, «ταξίδι στον χρόνο», οι οικοδεσπότες Βαγγέλης Γεροβασιλείου και Βασίλης Τσακτσαρλής, από τα κτήματα Γεροβασιλείου και Βιβλία Χώρα αντίστοιχα, με τον συντονισμό του Master of Wine, Γιάννη Καρακάση, είχαν την ευκαιρία να δείξουν σε όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση «Four Terroirs», το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Φεβρουαρίου, μέσα από επιλεγμένες λευκές και ερυθρές ετικέτες, την ιστορία και την εξέλιξη του ελληνικού αμπελώνα από την γέννηση των δυο κτημάτων μέχρι σήμερα.


Τέσσερεις αίθουσες φιλοξένησαν τέσσερα Κτήματα, στην εκδήλωση Four Terroirs, στην Amalias 36.

Επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα, μια πρώτη απάντηση, θα μπορούσε να είναι το κλίμα. «Το κλίμα μας ταιριάζει περισσότερο στο λευκό» εξήγησε ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, οποίος στην συνέχεια αναφέρθηκε και σε μια ιδιομορφία της ελληνικής παραγωγής η οποία «μας θέλει καθισμένους στο Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο». Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι μικροί παραγωγοί χρειάζονται σιγουριά, ενώ συνήθως για να πάνε τα πράγματα ένα βήμα παρακάτω χρειάζεται κάποιος να ξεκινήσει και να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. «Πλέον όμως υπάρχουν νέα παιδιά που πιστεύουν και επενδύουν στις λιγότερο γνωστές ελληνικές ποικιλίες», είπε. Προκειμένου αυτό να γίνει πραγματικότητα, χρειάζεται να γίνουν μελέτες. «Είναι κρίμα στο κομμάτι αυτό, ο ιδιωτικός τομέας να προηγείται του πανεπιστημίου. Στην Ελλάδα η οινολογία είναι πολύ προηγμένη, η αμπελουργία όμως παραμένει σε στάδιο ανάπτυξης, ή στην εφηβεία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Δίνοντας μάλιστα ένα παράδειγμα από την προσωπική του πείρα, αναφέρθηκε στην ποικιλία Λημνιό. «Ήμουν από τους πρώτους που το χρησιμοποίησα, επένδυσα όμως στο Syrah, γιατί οι ξένες ποικιλίες είναι πολύ πιο εύκολες ως προς την καλλιέργειά τους, συγκριτικά με τις ελληνικές. Στο Λημνιό λοιπόν, τώρα βρήκα κλώνο που να μου δίνει αυτό που θέλω. Πρέπει άρα ο καθένας να εξελίσσει μόνος του μια ποικιλία. Αυτά όμως πρέπει να γίνουν από το Ινστιτούτο Αμπέλου, και είναι κρίμα που δεν δούλεψε κανείς με συνέπεια πάνω στο θέμα αυτό».


Το γευσιγνωστικό ταξίδι στον χρόνο συντόνiσε ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης. 

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακτσαρλής, ανέφερε πως, για να φτιάξει κανείς ένα καλό κρασί από λευκές ποικιλίες, χρειάζεται 10 χρόνια έρευνας, ενώ για να φτιάξει κάτι καλό με κόκκινες, 15 με 20 χρόνια. «Τα μεγάλα κόκκινα θα έρθουν σιγά σιγά. Θέλει χρόνο και αμπελουργία ακριβείας. Στο λευκό αν ποτίσεις λίγο παραπάνω, δεν θα γίνει τίποτα, στο κόκκινο όμως μπορεί να χαλάσει όλη η σοδειά. Οι οινοποιοί θέλουμε πολύ δουλειά στο αμπέλι και υπομονή».


Όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να γευθούν δημιουργίες του chef Λευτέρη Λαζάρου, που επιμελήθηκε ειδικά για τα κρασιά των Four Terroirs.


Ακόμα ο άνθρωπος πίσω από το κτήμα Βιβλία Χώρα, ανέφερε πως όλα τα πειράματα που κάνουν οι αμπελουργοί, γίνονται σε συνεργασία με πανεπιστήμια του Μπορντώ, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει έρευνα, ενώ αναφορά έκανε και στα φυτώρια Μπακασιέτα, τα οποία επίσης καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες και αναγκάζονται να απευθυνθούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού προκειμένου να εξασφαλίσουν πολλαπλασιαστικό υλικό απαλλαγμένο από ασθένειες, που να μπορεί να αποδώσει ανάλογα με τις απαιτήσεις των σύγχρονων αμπελουργών.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

12-02-2019 14:48Tsoukalas Andreas

Επιτέλους ενα άρθρο στη σωστή βάση για να αναπτυχθεί το ελληνικό κρασί κσι να αποκτήσει προστιθέμενη αξία. Δυστυχώς οι έλληνες οινοποιοί ακολουθούν το δρόμο που χαράζει η αγορά χωρις σαφείς προσδιορισμό το τι στα αλήθεια θέλουν να κάνουν

Απάντηση

12-02-2019 07:54ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΥΓΕΛΗΣ

Στην Κρήτη όταν ζητήθηκε η βοήθεια των κρητικών κτημάτων-οινοπαραγωγών προκειμένου να διασωθεί, περάσει από φυτουγειονομικό έλεγχο και ενδοχόμενη εξυγίανση από εκφυλιστικά παθογόνα αυτόχθονο αμπελουργικό γενετικό υλικό (ποικιλίεα & βιότυποι) στα πλαίσια σχετικού Εργου του ΤΕΙ Κρήτης, Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας, σφύριξαν αδιάφορα. Σίγουρα πάσχουν από βαρείας μορφής μυωπία.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία