BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

«Ναυμαχίες» στη Σαντορίνη για τις αλλαγές οίνων ΠΟΠ

Ένας ακύρηχτος πόλεµος υποφώσκει αυτό τον καιρό στη Σαντορίνη, µε αφορµή τις ενστάσεις που διατυπώνονται τελευταία γύρω από τη λειτουργία της αµπελουργικής ζώνης οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη και την πρόταση αναθεώρησης που έχει κατατεθεί από... αυτόκλητους θεµατοφύλακες αυτής της υπόθεσης.

4-Pop-Santorini

Γιάννης Πανάγος

35
0

Οι πληροφορίες θέλουν τους βασικούς συντελεστές της συγκεκριµένης αγοράς να έχουν βγάλει ήδη τα µαχαίρια στην τελευταία συνεδρίαση που έγινε στο νησί επί του θέµατος, ενώ η συνέχεια εικάζεται ότι µπορεί να δοθεί και στις δικαστικές αίθουσες, καθώς τα πρώτα εξώδικα έχουν ήδη αποσταλεί.

Το όλο ζήτηµα παίρνει αφορµή από την πρωτοβουλία για περαιτέρω θωράκιση του ΠΟΠ Σαντορίνης, µιας πρότασης της οποίας το υπόβαθρο αµφισβητείται από τη στιγµή που το νησί έχει πεπερασµένες αµπελουργικές δυνατότητες και ήδη από κάποιες πλευρές αµφισβητείται η πραγµατική παραγωγή οίνων ΠΟΠ, που διατίθενται σήµερα στην αγορά.

Τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, πάντως, αποτέλεσε η πρόταση για αποκλεισµό από το σήµα (οίνοι ΠΟΠ  Σαντορίνη) όσων κρασιών παράγονται και εµφιαλώνονται εκτός του νησιού. Το θέµα αφορά δύο οινοποιητικές µονάδες, οι οποίες εργάζονται συστηµατικά µε οινοσταάφυλα της Σαντορίνης, παράγουν οίνους ΠΟΠ, έχουν ωστόσο τις εγκαταστάσεις τους έξω από το νησί.
Πρόκειται για τις οινοποιητικές µονάδες της Gaia και του Τσέλεπου, οι οποίες, όπως φαίνεται αντιδρούν δυναµικά στην πρωτοβουλία των «ντόπιων» που υποστηρίζεται κατά βάση από την Ένωση Συνεταιρισµών Σαντορίνης (Santo Wines).

Την ίδια στιγµή, µάλιστα, οι θιγόµενοι περνούν στην αντεπίθεση, αφήνοντας σαφή υπονοούµενα σε ότι αφορά τη διαχείριση που γίνεται µέχρι σήµερα από τους «ντόπιους», καθώς, όπως λένε, η πραγµατική παραγωγή των αµπελώνων του νησιού δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ποσότητες οίνων ΠΟΠ που διατίθενται στην αγορά. Αυτό έφερε και το πρώτο εξώδικο µε υπαινιγµούς για δυσφήµιση, το οποίο αφορούσε τον καθηγητή οινολογίας, Γιάννη Παρασκευόπουλο, εκ των συνιδιοκτητών της Gaia Οινοποιητική.    

Να σηµειωθεί ότι ο έµπειρος οινολόγος από την πλευρά του δεν πρόκειται να µείνει µε σταυρωµένα χέρια και ήδη ετοιµάζεται να απαντήσει.

Η αµπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Σαντορίνη (PDO Santorini) θεσµοθετήθηκε το 1971

Ο αµπελώνας της Σαντορίνης είναι αυτόριζος, έχει πολλά φυτά µεγάλης ηλικίας και αναπτύσσεται µε καταβολάδες. Στη σύσταση του αµπελώνα της Σαντορίνης κυριαρχούν οι λευκές ποικιλίες, µε κυριότερη το ασύρτικο (7.000 στρέµµατα περίπου). Όπως όλες οι Κυκλάδες, η Σαντορίνη είναι η «κιβωτός» του ελληνικού αµπελώνα, µε δεκάδες τοπικές ποικιλίες που υπάρχουν σποραδικά στο νησί. Το χαρακτηριστικό των αµπελιών της Σαντορίνης είναι η διαµόρφωση των πρέµνων. Ο κορµός είναι πολύ χαµηλός και επιλεγµένες κληµατίδες µεγαλώνουν πολύ και πλέκονται σε σχήµα καλαθιού (αµπελιά, κουλούρα). Όλα τα οινοποιεία του νησιού παράγουν ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Σαντορίνη και τα περισσότερα αξιοποιούν και τις 3 ενδείξεις (Σαντορίνη, Νυκτέρι, Vinsanto).  Παράγονται 58 ξηροί οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Σαντορίνη (9 είναι Νυκτέρι) από 21 οινοπαραγωγούς και 22 γλυκείς οίνοι (Vinsanto) από 15 οινοπαραγωγούς.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα εκτάκτως την Παρασκευή 8 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Fresher

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία