Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Δεν ενοχλεί τις Βρυξέλλες η επιπλέον ζάχαρη σε ΠΟΠ οίνους

Τα συστατικά εκτός από τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για ένα ΠΟΠ οίνο, συμπεριλαμβανομένης της σακχαρόζης, µπορούν να προέρχονται από το εξωτερικό της περιοχής παραγωγής και εφόσον συμμορφώνονται µε την αντίστοιχη νομοθεσία της ΕΕ, δεν υπάρχει κανένας λόγος για το αµπελοινικό προϊόν να µην δικαιούται την ένδειξη ΠΟΠ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου γεωργίας Φιλ Χόγκαν προς τον Ισπανό ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Χοσέ Ιγκνάσιο Σαλαφράνκα.

jose-rev

158
0

Ειδικότερα, στις 23 Μαΐου 2019, η ΚΕΟΣΟΕ είχε δημοσιεύσει άρθρο, για την βροχή γραπτών ερωτήσεων προς την Commission, από τον Ισπανό ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Jose Ignasio Salafranca, σχετικά με την αντιφατικότητα της χρήσης ζάχαρης ως μέσο αύξησης του αλκοολικού βαθμού των οίνων, σε συνδυασμό με τον ορισμό του οίνου (παράγεται αποκλειστικά από σταφύλια ή γλεύκος), την άρδευση (χαμηλόβαθμοι οίνοι, για τους οποίους απαιτείται εμπλουτισμός) και τον χαρακτηρισμό των οίνων ΠΟΠ, που χρησιμοποιούν σακχαρόζη.

Ο Επίτροπος Γεωργίας Phil Hogan εξ ονόματος της Επιτροπής, απέστειλε γραπτή απάντηση, υπεραμυνόμενος της χρήσης ζάχαρης (σσ. χρησιμοποιούνται 15.000.000 σάκοι ζάχαρης κάθε χρόνο από τα οινοποιεία της Βόρειας Γαλλίας, της Γερμανίας κλπ.).

Η απάντηση που απέστειλε ο Επίτροπος είναι η εξής: 

Ο ορισμός της ονομασίας προέλευσης σύμφωνα με το άρθρο 93 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου1 αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καταχώριση και προστασία ενός οίνου ως προστατευόμενου ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό, μια ΠΟΠ πρέπει να διαθέτει ιδιότητες και χαρακτηριστικά που είναι ουσιαστικά ή αποκλειστικά αποδιδόμενα στους φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες που υπάρχουν στην περιοχή παραγωγής - στη γεωγραφική της προέλευση.

Τα άλλα συστατικά εκτός από τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ενός αμπελοοινικού προϊόντος ΠΟΠ, συμπεριλαμβανομένης της σακχαρόζης, μπορούν να προέρχονται από το εξωτερικό της περιοχής παραγωγής. Εάν τα συστατικά αυτά και η χρήση τους συμμορφώνονται με την αντίστοιχη νομοθεσία της ΕΕ, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο το αμπελοοινικό προϊόν δεν θα μπορούσε να δικαιούται ΠΟΠ.

Με την αύξηση του αλκοολικού τίτλου ενός αμπελοοινικού προϊόντος, το αμπελοοινικό προϊόν δεν χάνει απαραίτητα τα άλλα χαρακτηριστικά του που οφείλονται σε φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες που υπάρχουν στην περιοχή παραγωγής. Επιπλέον, ο αλκοολικός τίτλος ενός οίνου είναι ένα στοιχείο το οποίο, για ορισμένους οίνους, εξαρτάται ουσιαστικά από τον ανθρώπινο παράγοντα.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία