Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Εύρωστα φυτά άφησε το πολύ νερό του χειμώνα στους αμπελώνες

«Χόρτασε» φέτος ο ελληνικός αµπελώνας, µιας και ο καιρός δεν «τσιγκουνεύτηκε» το νερό. Οι αµπελουργοί στις περισσότερες περιοχές ετοιµάζονται για έναν όψιµο τρύγο, χωρίς να ανησυχούν για µια ενδεχόµενη καλοκαιρινή ανοµβρία λόγω αποθεµάτων, αν και ο κίνδυνος προσβολών βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο, ενώ το αραίωµα σε κάποιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο. Παράλληλα, έχει ανοίξει µια µεγάλη συζήτηση περί κλιµατικής αλλαγής. Ποιοι θεωρούν ότι επηρεάζονται; Γιατί ο Βορράς την αποτιµά θετικά; Σε ποιες περιπτώσεις ανέβασε τους αµπελουργούς «ψηλότερα»;

16-21_2

Μαρίνα Σκοπελίτου

488
2

Μετά από δύο χρονιές ανοµβρίας, ο αµπελώνας στα Άβδηρα Ξάνθης, όπως και πολλοί άλλοι σε όλη την Ελλάδα, δέχτηκε φέτος τις βροχές που του αναλογούσαν. «Ο καιρός προς το παρόν είναι σύµµαχος», σηµειώνει ο Μάριος Νικολαΐδης από τον Ανατολικό Αµπελώνα και συνεχίζει: «Τα φυτά είναι εύρωστα και η παραγωγή φαίνεται προς το παρόν ικανοποιητική. Υπολογίζουµε ότι θα ξεκινήσουµε τον τρύγο γύρω στις 20 Αυγούστου µε τη Μαλαγουζιά».

Λίγο νοτιότερα, µετά από έναν χειµώνα µε αρκετά χιόνια και βροχές, ήρθε µια επίσης βροχερή άνοιξη να βοηθήσει την ανάπτυξη του δραµινού αµπελιού. Ωστόσο, η αστάθεια του καιρού ανησυχεί τους παραγωγούς. «Την τελευταία εβδοµάδα έχουµε κατά τόπους αρκετές εναλλαγές ήλιου και βροχής, που αυξάνουν τον κίνδυνο εµφάνισης περονόσπορου και ωιδίου», επισήµανε στο WT ο Παναγιώτης Κυριακίδης του Κτήµατος Παυλίδη, ο οποίος σηµείωσε ότι ο τρύγος αναµένεται να ξεκινήσει γύρω στα µέσα Αυγούστου µε το Sauvignon Blanc. Μια ηµεροµηνία πιο «φυσιολογική» για την περιοχή, σε σύγκριση µε ό,τι συνέβη προηγούµενες χρονιές. «Η ∆ράµα έχει επηρεαστεί από την κλιµατική αλλαγή. Χαρακτηριστικά, πριν από δύο χρόνια φτάσαµε να λέµε ότι θα τρυγήσουµε Ιούλιο. Επιπλέον, βλέπουµε ότι οι πολύ υψηλές θερµοκρασίες του καλοκαιριού “καίνε” τα οξέα του σταφυλιού, µε αποτέλεσµα το κρασί να υπολείπεται σε οξύτητα. Αναζητώντας λοιπόν περιοχές µε χαµηλότερες θερµοκρασίες, ανεβαίνουµε ψηλότερα µε νέες φυτεύσεις πάνω από τα 400 µε 500 µέτρα», ανέφερε ο κ. Κυριακίδης.

Επανοµή: Κάθε µέρα στο αµπέλι

Οι φυτεύσεις σε µεγαλύτερο υψόµετρο αποτελούν µία ενδεδειγµένη λύση στα προβλήµατα που δηµιουργεί η κλιµατική αλλαγή και για τους ανθρώπους του Κτήµατος Γεροβασιλείου. Μία ακόµη λύση όµως είναι  η επιλογή όψιµων ποικιλιών, όπως το Ληµνιό και το Ξινόµαυρο, πράγµα που εφαρµόζεται στο Κτήµα. Ο Αργύρης Γεροβασιλείου ανέφερε τόνισε ότι φέτος αναµένουν µία φυσιολογική χρονιά, καθώς ο βλαστικός κύκλος εξελίσσεται κανονικά, σε αντίθεση µε πέρυσι, που ο τρύγος ξεκίνησε εξαιρετικά νωρίς, στις 6 Αυγούστου. Μέχρι την άνθιση «έπεσε» αρκετό νερό, που βοήθησε το αµπέλι να αναπτυχθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η Μαλαγουζιά. «Είναι µία από τις λίγες χρονιές που µειώνουµε το φορτίο της, γιατί έχει δέσει πάρα πολύ καρπό», συµπλήρωσε ο κ. Γεροβασιλείου. Αυτή τη στιγµή, ωστόσο, το Κτήµα έχει περάσει σε µία περίοδο λειψυδρίας, που «απαιτεί» σχεδόν καθηµερινό πότισµα. Τις καλλιεργητικές φροντίδες έχει αυξήσει, επίσης, η περίσσεια υγρασίας στο αµπέλι κάθε πρωί, που οδήγησε στην εµφάνιση ωιδίου. Ένα πρόβληµα βέβαια εύκολα διαχειρίσιµο για τις δυνατότητες του Κτήµατος Γεροβασιλείου, που για φέτος προβλέπει µία εξαιρετική σοδειά.

Νάουσα: Η υγρασία πιέζει

Μετά από δύο χρονιές πρώιµων τρύγων, φέτος η Νάουσα προσεγγίζει την οψιµότητα, καθώς την έκπτυξη του Ξινόµαυρου καθυστέρησαν τα κρύα και οι βροχές του Απριλίου και του Μαΐου. Καθυστερηµένα ήρθε και η ανθοφορία και µάλιστα όχι οµοιόµορφα. Κάπως έτσι η έναρξη του τρύγου  
υπολογίζεται µετά τις 20 Σεπτεµβρίου. Αυτό που απασχολεί τώρα τους παραγωγούς είναι οι ασθένειες. «Η κατάσταση κρατιέται µε νύχια και µε δόντια, µιας και βρέχει κάθε µέρα. Προς το παρόν είµαστε καλά, αλλά η πίεση είναι πολύ µεγάλη. Από την άλλη, τα φυτά είναι πάρα πολύ ζωηρά µε πολύ σταφύλι, γεγονός που µας αναγκάζει να επεµβαίνουµε µε αραίωµα, ενώ τα προηγούµενα χρόνια είχαµε καταφέρει µία ισορροπία», ανέφερε η Χαρούλα Σπινθηροπούλου από το Οινοποιείο Αργατία. Ενώ λοιπόν τα δεδοµένα για το Ξινόµαυρο δείχνουν να αλλάζουν κάθε χρονιά, το ερώτηµα είναι αν η Νάουσα έχει επηρεαστεί από την κλιµατική αλλαγή µε την κυρία Σπινθηροπούλου να απαντά: «Η αύξηση της µέσης θερµοκρασίας κατά ένα βαθµό στη Νάουσα επηρέασε το χαρακτήρα των κρασιών µας. Τα τελευταία χρόνια, το Ξινόµαυρο δεν έχει τους υψηλούς δείκτες φαινολών του παρελθόντος. Από τη µεριά µας προσπαθούµε να προσαρµοστούµε µε καλλιεργητικές τεχνικές, όπως τα θερινά κλαδέµατα, ή µε διαφορετικά πρωτόκολλα στην οινοποίηση, πιέζοντας δηλαδή λιγότερο το σταφύλι».

Αµύνταιο: Τα θετικά της κλιµατικής αλλαγής

Η κλιµατική αλλαγή φαίνεται να έχει επηρεάσει και το γειτονικό Αµύνταιο µε θετικό όµως πρόσηµο, όπως παρατηρεί ο Άγγελος Ιατρίδης του Κτήµατος Άλφα. «Οι υψηλότερες θερµοκρασίες φέρνουν τον τρύγο 7-10 ηµέρες νωρίτερα, µέσα στο Σεπτέµβριο, οπότε αποφεύγουµε τις βροχοπτώσεις και τις χαµηλές θερµοκρασίες του Οκτωβρίου, που αυξάνουν τον κίνδυνο εµφάνισης ασθενειών. Επιπλέον, τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρούµε µια σταδιακή αύξηση της οξύτητας στα σταφύλια, γεγονός πολύ θετικό για την ωρίµανση». Επιστρέφοντας στα της φετινής χρονιάς ο κ. Ιατρίδης σηµείωσε ότι «οι βροχές και οι ευνοϊκές θερµοκρασίες βοήθησαν την ανάπτυξη του Ξινόµαυρου. Ο τρύγος αναµένεται όψιµος κατά µία εβδοµάδα σε σχέση µε πέρσι, οπότε ξεκίνησε 28 Σεπτεµβρίου».

H πρωιµότητα ζητούµενο για τη Ζίτσα
Στην αρχή της άνθισης βρίσκεται η Ντεµπίνα της Ζίτσας µε την παραγωγή να εξελίσσεται πολύ καλά, χωρίς ασθένειες. «Υπολογίζουµε ότι ο τρύγος θα ξεκινήσει γύρω στις 15 Σεπτεµβρίου, δηλαδή 15 µέρες αργότερα σε σχέση µε πέρυσι», ανάφερε η Ελένη Σίντου, οινολόγος της Ζοίνος ΑΕ, η οποία παράλληλα επισηµαίνει ότι η πρωιµότητα των τελευταίων ετών ήταν ζητούµενο για τη Ζίτσα των όψιµων τρύγων. «Η ζώνη µας, λόγω του ορεινού της χαρακτήρα, είχε πάντα ανάγκη από υψηλή φυτοπροστασία. Σήµερα είναι πιο εύκολη η κατάσταση, επιτρέποντας πλέον στην περιοχή µας τη δηµιουργία βιολογικού αµπελώνα», σηµείωσε η κυρία Σίντου.

Τύρναβος: Ο φόβος της χαλαζόπτωσης

«Από πλευράς ποσότητας θα είναι µια ικανοποιητική χρονιά, ωστόσο είναι νωρίς να µιλήσουµε για την ποιότητα. Μέχρι τώρα ο καιρός δεν ήταν και τόσο καλός, αφού ένα µικρό µέρος του αµπελώνα χτυπήθηκε από χαλάζι. Μπορεί να µην φοβόµαστε τις ασθένειες γιατί έχουµε ολοκληρωµένη διαχείριση και έµπειρους γεωπόνους,  
όµως στο κοµµάτι της ποιότητας µας φοβίζουν οι χαλαζοπτώσεις που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο διευθυντής του ΑΟΣ Τυρνάβου, Βαγγέλης Σίκαλος.

Αταλάντη: ∆ύναµη στο αµπέλι

«Οι βροχές φέτος ήταν πολλές και η πρόσβαση στους ορεινούς µας αµπελώνες δύσκολη. Αυτό µπορεί να πήγε τις δουλειές µας πίσω, όµως παράλληλα έδωσε δύναµη στο αµπέλι», ανέφερε ο Λεωνίδας Χατζηµιχάλης του οµώνυµου Κτήµατος. Ο ίδιος υπολογίζει ότι και στην Αταλάντη ο τρύγος θα είναι οψιµότερος συγκριτικά µε πέρσι: «Πέρυσι ξεκινήσαµε 22 Ιουλίου, ενώ φέτος υπολογίζουµε ότι θα είµαστε έτοιµοι µε το Chardonnay 7-10 µέρες αργότερα».

Εύβοια: Απαιτείται καλή φυτοπροστασία

«Φέτος στην Εύβοια είχαµε πολύ δυνατό χειµώνα µε κρύο, χιόνια και πολύ νερό. Ο βλαστικός κύκλος ξεκίνησε πιο αργά και εξελίχθηκε πιο ήρεµα, ενώ τα αµπέλια παρουσιάζουν µεγάλη ευρωστία. Αναµένουµε την έναρξη του τρύγου στις 15 Αυγούστου µε το Sauvignon Blanc», ανέφερε ο Απόστολος Μουντριχας του Κτήµατος Αβαντίς, ο οποίος συµπλήρωσε ότι η φετινή χρονιά απαιτεί ένα καλό πρόγραµµα φυτοπροστασίας λόγω κάποιων κρουσµάτων περονόσπορου και ωιδίου. Ωστόσο, εκτιµά ότι φέτος οι αµπελουργοί της περιοχής θα πάρουν ένα τραγανό σταφύλι, αρωµατικά δυνατό µε ωραίες οξύτητες.

Ικαρία: Η φύση έφερε ισορροπία

«Το επίπεδο των βροχοπτώσεων από το ∆εκέµβριο µέχρι τα µέσα Μαΐου ξεπέρασε εκείνο των δύο προηγούµενων ετών µαζί. Έτσι, µετά από δύο άνυδρες χρονιές που έθεσαν σε κίνδυνο τα φυτά, πήγαµε στο άλλο άκρο µε τα αµπέλια να παρουσιάζουν απίστευτη ζωηρότητα και εµάς να αφαιρούµε ήδη βλαστούς», ανάφερε στο WT ο οινοποιός Νίκος Αφιανές και συνέχισε: «Ωστόσο, ένας απίστευτα δυνατός νοτιάς, λίγο µετά το Πάσχα, ήρθε να ισορροπήσει τη φύση ελαφρώνοντας το φορτίο των αµπελιών και σπάζοντας πρασινάδες και βλαστούς». Την περσινή πρώιµη χρονιά θα ακολουθήσει µια πρώιµη φέτος, αν και το Φωκιανό και το Μπεγλέρι δεν βιάζονται όσο πέρσι, οπότε ο τρύγος ξεκίνησε 3 εβδοµάδες νωρίτερα, στις 12 Σεπτεµβρίου.

Νεµέα: ∆υσκολεύτηκαν στον κάµπο

«Οι πολλές χειµωνιάτικες βροχοπτώσεις, που ξεκίνησαν πριν την έκπτυξη, δηµιούργησαν προβλήµατα στην καλλιέργεια των αµπελιών του κάµπου της Νεµέας, ενώ παράλληλα η συνεχής απορρόφηση υγρασίας δηµιουργεί υπερανάπτυξη του σταφυλιού µε αραίωση του χυµού. Επιπλέον, µια χαλαζόπτωση στις αρχές Μαΐου προκάλεσε κατά τόπους µείωση της παραγωγής, που σε κάποια αµπέλια ξεπέρασε και το 50%. Ενδεικτικά, µία από τις περιοχές που επλήγησαν ήταν οι Κολώνες της Αρχαίας Νεµέας», σηµείωσε στο WT ο οινοποιός Γιώργος Παπαϊωάννου. Φέτος, αναµένεται µικρή οψιµότητα στο Αγιωργίτικο λόγω των χαµηλών θερµοκρασιών σε αντίθεση µε ό,τι συνέβη το 2017 και το 2018, οπότε ο τρύγος ξεκίνησε περίπου 3 εβδοµάδες νωρίτερα, γεγονός που από τον έµπειρο οινοποιό αποτιµάται θετικά. «Από το 1970 και µετά, λόγω της χρήσης εµβολιασµένων φυτών σε αµερικανικό υποκείµενο, έχουµε µια οψιµότητα δύο εβδοµάδων. Με τη νέα κατάσταση έχουµε µια αναστροφή, φτάνοντας δύο εβδοµάδες νωρίτερα στην ωρίµανση χωρίς να ανησυχούµε για τις βροχές που ακολουθούν. Μένει να δούµε αν η συγκεκριµένη κατάσταση θα µονιµοποιηθεί ή αν ήταν κάτι συµπτωµατικό».

Μονεµβασιά: Όλα βαίνουν καλώς

«Είχαµε χρόνια να δούµε τις φετινές βροχές, οι οποίες βοήθησαν στην ανάπτυξη του φυτού. Με τις δροσιές της άνοιξης έδεσαν τα αµπέλια και νοµίζω ότι φέτος θα έχουµε µια καλή χρονιά. Λογικά ο τρύγος θα είναι όψιµος», σηµείωσε ο οινοποιός Γιώργος Τσιµπίδης της Οινοποιητικής Μονεµβασιάς.

Σαντορίνη: Θα µπορούσε να έχει µια εξαιρετική χρονιά

«Λόγω της εξαιρετικά υψηλής βροχόπτωσης τα αµπέλια έχουν φουντώσει, αναπτύσσοντας πολύ καλό βλαστό. Επιπλέον, δεν είχαµε ανοιξιάτικες βροχές και υγρασίες που θα δηµιουργούσαν πίεση για ασθένειες. Αυτή τη στιγµή είµαστε στη φάση που κλείνει το τσαµπί, δηλαδή 15 µέρες πιο όψιµοι από πέρυσι, οπότε ο τρύγος του Ασύρτικου ξεκίνησε γύρω στις 20 Ιουλίου», ανέφερε στο WT ο Ηλίας Ρουσσάκης του Vassaltis. Θα µπορούσε να πει κανείς λοιπόν ότι φέτος η χρονιά είναι εξαιρετική για τη Σαντορίνη, αν δεν υπολόγιζε το ζήτηµα της πρώτης ύλης. «Η περσινή ξηρασία οδήγησε στη µειωµένη ανάπτυξη βλαστών και οφθαλµών. Το πρόβληµα επιδείνωσε ένας χιονιάς την 25η Μαρτίου και ένας ισχυρός νότιος άνεµος µετά το Πάσχα, που οδήγησαν σε απώλεια παραγωγής. Αξίζει να σηµειωθεί ότι εδώ και δύο εβδοµάδες βρίσκεται στο νησί ο ΕΛΓΑ και σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφει απώλειες 60-70%. Η φετινή παραγωγή θα είναι τουλάχιστον 20-25% χαµηλότερα από πέρυσι και ίσως να καταγραφεί ιστορικό χαµηλό 15ετίας. Έτσι αναµένουµε ότι η ζήτηση θα είναι πάρα πολύ αυξηµένη. Ωστόσο, η φετινή εικόνα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντική για την καρποφορία του 2020», συµπλήρωσε ο κ. Ρουσσάκης.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

09-08-2019 19:46Δημ.γαλατ.

Φέτος στη σαντορίνη η συνολική παραγωγή θα κυμανθεί στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας κ δεν θα ξεπεράσει τους 1.400 τόνους!

Απάντηση

26-06-2019 15:57χαρης αντωνιο

ξεχασατε μα ρωτησετε κάοιον παραγωγο της αττικης,ισως του μεγαλυτερου (σε επιπεδο νομου) αμπελωνα για την καταστασι του αμπελιου σε ανατολικη- δυτικη - και βορεια αττιικη!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία