Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Ισχυρότερη πιστοποίηση και τυπικότητα επιτροπών κατάταξης οίνων ΠΟΠ

Σε συζήτηση για τις επιτροπές κατάταξης οίνων ΠΟΠ ανά περιοχή ΠΟΠ, καλεί η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου τις ενώσεις οινολόγων, την επιστημονική κοινότητα, τους οινοχόους και τα μέλη των επιτροπών Οργανοληπτικής Εξέτασης Οίνων ΠΟΠ Σαντορίνης, Νάουσας, Νεμέας και Μαντινείας.

wines_03

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

52
0

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 5833 / 2013 την ευθύνη της συγκρότησης και λειτουργίας των επιτροπών κατάταξης οίνων ΠΟΠ έχει η ΕΔΟΑΟ, η οποία πρέπει να καταρτίσει και να διατηρεί επικαιροποιημένο κατάλογο εγκεκριμένων δοκιμαστών ανά περιοχή ΠΟΠ. Σε αυτό το πλαίσιο και όπως αναφέρεται στην πρόσκληση της ΕΔΟΑΟ, «με στόχο την καλύτερη επιτέλεση του έργου που μας έχει ανατεθεί ώστε να προκύπτει αναβάθμιση της οργανοληπτικής αξιολόγησης των οίνων Π.Ο.Π. και μέσω αυτής ισχυροποίηση των διαδικασιών πιστοποίησης αλλά και βελτίωση ποιότητας και τυπικότητας των οίνων» καλούνται οι αποδέκτες της πρόσκλησης σε μια πρώτη συζήτηση ανταλλαγής απόψεων. 

Τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση είναι:

  • Η καταγραφή της διαδικασίας για την οργανοληπτική εξέταση
  • Κριτήρια επιλογής και αξιολόγηση δοκιμαστών, εκπαίδευση
  • Κριτήρια αξιολόγησης των οίνων, βαρύτητα, διαφοροποίηση ανά περιοχή

Με το πέρας του συγκεκριμένου έργου, εκτιμάται από την ΕΔΟΑΟ ότι θα πρέπει να παραμείνει σε μόνιμη θεσμική λειτουργία στο πλαίσιο της διεπαγγελματικής ένα συντονιστικό όργανο με σύνθεση που θα αποφασισθεί.

Ως μέλη των επιτροπών (πενταμελείς) επιλέγονται κατά πλειοψηφία οινολόγοι και επαγγελματίες του τομέα. Συγκεκριμένα, επιλέγονται με βάση τη γνώση και την εμπειρία τους περί τον οίνο και την ικανότητά τους να εκτιμούν για το αν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του εξεταζόμενου οίνου είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ονομασίας Προέλευσης για την οποία θα λάβει πιστοποίηση. Η έγκριση και καταγραφή στον κατάλογο γίνεται κατόπιν αιτήσεως στην Ε.Δ.Ο.Α.Ο. η οποία αξιολογεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων, την τεκμηριωμένη κατάρτιση και την εμπειρία του αιτούντα στο αντικείμενο. Η ΕΔΟΑΟ μέχρι σήμερα έχει καταρτίσει ένα τέτοιο κατάλογο δοκιμαστών με βάση τον οποίο συγκροτεί τις επιτροπές κατάταξης στην πλειονότητα των ζωνών ΠΟΠ.

Επιθυμία της ΕΔΟΑΟ είναι η πρώτη συνάντηση να γίνει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου σε συνεννόηση με το γραφείο της διεπαγγελματικής και παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι από τους αποδέκτες της πρόσκλησης να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους και να ορίσουν εκπρόσωπο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία