«Το κόκκινο κρασί αναλογεί μόνο στο 5% της συνολικής παραγωγής σήμερα στην Αγγλία, αλλά πιστεύουμε ότι η ερυθρή ποικιλία Divico προσφέρει μεγάλες εμπορικές προοπτικές στους βρετανούς οινοπαραγωγούς. Παρουσιάζει εξαιρετικές αποδόσεις και διαθέτει γνωρίσματα-κλειδιά που την διαφοροποιούν από οποιαδήποτε άλλη,» δήλωσε ο Δρ. Julien Lecourt, επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης για το αμπέλι και τον οίνο του NIAB EMR.
Με ανθοφορία νωρίς τον Ιούνιο αποφεύγεται το όψιμο ψύχος της άνοιξης, ενώ οι σχετικά υψηλότερες θερμοκρασίες αυτής της περιόδου συμβάλλουν στην καλύτερη γονιμοποίηση, τις καλύτερες αποδόσεις και την ποιότητα. Επιπλέον, η ποικιλία παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε τρεις σημαντικές – και από οικονομικής άποψης – μυκητολογικές ασθένειες. Παράγοντας πολύ σημαντικός για τις καλλιέργειες στο ζεστό και υγρό περιβάλλον της βρετανικής υπαίθρου, στις οποίες πολύ συχνά εμφανίζονται προσβολές μυκήτων.
«Η ποιότητα του παραγόμενου οίνου είναι εξαιρετική και σε αυτό συμβάλουν η πρωιμότητα της Divico και η φυσική της αντοχή σε ασθένειες, προσφέροντας μακρά ωρίμανση των σταφυλιών και άριστο αρωματικό και φαινολικό προφίλ,» συμπλήρωσε ο Lecourt. Ως ποικιλία, είναι πιθανό ακόμα και να αντικαταστήσει την Pinot Noir – την μέχρι τώρα πιο διαδεδομένη ερυθρή ποικιλία της Αγγλίας –καθώς το κλίμα συχνά δεν επιτρέπει την πλήρη ωρίμανση των σταφυλιών της, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του οίνου.
Η Divico γεννήθηκε στο Ελβετικό Κέντρο Αριστείας για την Αγροτική Έρευνα (Agroscope) στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το 2013. Ο τρύγος του 2019 είναι ο πρώτος για το ερευνητικό οινοποιείο του NIAB EMR, το οποίο ιδρύθηκε από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση East Malling Trust, για την αγροτική έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.