BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Σύντομα οι αποφάσεις για την κλωνική επιλογή στα σταφύλια

Στην έκδοση απόφασης που θα ρυθμίζει το θέμα της κλωνικής επιλογής στην αμπελοκαλλιέργεια αλλά και γενικότερα παρεμβάσεις σε σχέση με τις άδειες φυτέυσεων προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, από το βήμα του 8ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

doc_20160524_1629825_amouliani1_2

Λεωνίδας Λιάμης

22
0

Για το σταφύλι, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως είναι ένα προϊόν με μεγάλη  ζήτηση, τόσο για το οινοποιήσιμο, όσο και για το επιτραπέζιο. Σύντομα, όπως τόνισε, θα εκδώσει απόφαση για το θέμα της κλωνικής επιλογής, ενώ σε σχέση με τις άδειες φυτεύσεων υπογράμμισε πως η θέση της Ελλάδας, στη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε., είναι ότι «ακόμη και αν διατηρηθεί το όριο του 1% να μη χάνουμε τις εκτάσεις που μας έχουν χορηγηθεί και δεν φυτεύτηκαν, αλλά να διατηρούμε το δικαίωμα να τις μοιράσουμε εκ νέου σε δεύτερο χρόνο».

Στο σημείο αυτό μάλιστα, δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να κριτικάρει την προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας πως τα κριτήρια που είχαν επιλεγεί για τη διανομή των αδειών δεν ήταν τα πιο επιτυχημένα και πως εκείνος σκέφτεται να δίδονται μόνο σε όσους πραγματικά θέλουν να τα καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν την αμπελοκαλλιέργεια.

Αναγκαία η αναδιάρθρωση στο επιτραπέζιο, αλλά με τί πόρους

Για τα επιτραπέζια σταφύλια, εξάλλου, σημείωσε πως έχει τεθεί αίτημα αναδιαρθρώσεων, κυρίως από την περιοχή του Αιγίου, για τη σταφίδα στην οποία υπάρχει δυναμική. Ο υπουργός δεν αρνήθηκε πως υπάρχει ζήτημα, καθώς πολλά κτήματα είναι παλαιά, αλλά σημείωσε πως για να γίνει η αναδιάρθρωση πρέπει να βρεθούν και οι αναγκαίοι πόροι και σε αυτό το εγχείρημα απαιτείται μια πιο σύνθετη λύση, με συμμετοχή εκτός από το κράτος και από τους παραγωγούς και τις τράπεζες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία