Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Επιστολή ΣΜΟΕ στον πρωθυπουργό για κίνδυνο δασμών στο κρασί

Την ανησυχία του για την σχεδιαζόμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε όλα τα ευρωπαϊκά κρασιά εκφράζει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ), Θάνος Ντούγκος.

Ntougkos_THANOS_651

Μαρία Γιουρουκέλη

43
0

Στην επιστολή, που εστάλη ενόψει της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στης ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΣΜΟΕ τονίζει πως μια τέτοια εξέλιξη θα έβλαπτε πολύ σοβαρά τους Έλληνες οινοποιούς, αλλά και τους χονδρεμπόρους και εστιάτορες / καβίστες στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ειδικά οι οινοποιοί που έχουν τις ΗΠΑ ως κύριο πελάτη των κρασιών τους θα κινδύνευαν άμεσα με κατάρρευση πωλήσεων.», αναφέρει στην επιστολή.

Μάλιστα, ζητείται από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να θέσουν το θέμα στην αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η επιστολή κοινοποιείται και στους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης (Α.Γεωργιάδη), Αγροτικής Ανάπτυξης (Μ.Βορίδη), και Οικονομικών (Γ.Σταϊκούρα).

 

Ολόκληρη η επιστολή ΣΜΟΕ

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των ανεξάρτητων μικρών αμπελουργών και οινοποιών της χώρας μας, ζητεί από εσάς να θέσετε κατά την επικείμενη επίσημη επίσκεψή σας στις ΗΠΑ το ζήτημα της επιβολής δασμών στο ελληνικό κρασί και να ζητήσετε από την αμερικανική κυβέρνηση και προσωπικά από τον Πρόεδρο Τραμπ την εξαίρεση της Ελλάδας από τη σχεδιαζόμενη επιβολή του μέτρου. Οι λόγοι που ζητούμε αυτή την εξαίρεση είναι οι εξής:
1.Η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακό φίλο και σύμμαχο με τις ΗΠΑ, έχοντας εξαιρετικές εμπορικές και μη σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα εισάγει πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών από τις ΗΠΑ.
2.Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα δημιουργούσε αλυσιδωτά προβλήματα στο εμπόριο κρασιού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικά οι οινοποιοί που έχουν τις ΗΠΑ ως κύριο πελάτη των κρασιών τους θα κινδύνευαν άμεσα με κατάρρευση πωλήσεων.
3. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης με ελληνικά εστιατόρια όπου στις λίστες τους έχουν αποκλειστικά ελληνικά κρασιά. Η επιβολή δασμών δημιουργεί εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα σε Έλληνες και Αμερικανούς εισαγωγείς και εστιάτορες θέτοντάς τους εκτός ανταγωνισμού, σε σχέση με εισαγωγείς και εστιάτορες που εμπορεύονται κρασιά εκτός Ε.Ε..
4.Κατά την προηγούμενη δεκαετία, ένα μεγάλο μέρος των προωθητικών ενεργειών μέσω της ΕΔΟΑΟ και των κοινοτικών προγραμμάτων έγινε με άξονα τη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ. Η προσπάθεια αυτή απέδωσε καρπούς, το ελληνικό κρασί μπήκε στα καλύτερα σημεία πώλησης των ΗΠΑ, χωρίς όμως ακόμα να έχει εδραιωθεί. Μια ενδεχόμενη επιβολή δασμών θα αναιρούσε το όλο εγχείρημα, γυρίζοντάς μας πολλά χρόνια πίσω.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Το ελληνικό κρασί, ο τόσο σημαντικός κλάδος της αγροτικής μας παραγωγής, έχει ανάγκη τη διατήρηση των ομαλών εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Σας καλούμε να δώσετε τη μάχη ώστε οι Έλληνες αμπελουργοί και οινοποιοί να μη δεχτούν ένα τόσο ισχυρό πλήγμα. Στην προσπάθεια αυτή εξυπακούεται ότι ο Σύνδεσμός μας είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, με οποιονδήποτε τρόπο του ζητηθεί.

Μετά τιμής,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος

Ο πρόεδρος

Θάνος Ντούγκος

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία