BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Καινοτομία και πειραματισμός στην έκθεση μικρών οινοποιών

«Δεν είναι όλα τα μεγάλα οινοποιεία “κακά”, ούτε όλα τα μικρά οινοποιεία εξ ορισμού “καλά”. Στην περίπτωση του κρασιού δεν τίθεται θέμα μεγέθους, αυτό που κάνει έναν παραγωγό να ξεχωρίζει είναι το κατά πόσο βάζει την ψυχή του σε αυτό που κάνει, και οι οινοποιοί των μικρών οινοπαραγωγικών μονάδων βάζουν πραγματικά την ψυχή τους σε αυτό που κάνουν».

KAR_2586_2

Μαρίνα Σκοπελίτου

316
0

Αυτά τα λόγια του Mark Andrew MW, του ιδρυτή του περιοδικού Noble Rot και του ομώνυμου βραβευμένου wine bar του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια των παράλληλων εκδηλώσεων της δεύτερης έκθεσης του ΣΜΟΕ, έθεσαν το κατάλληλο πλαίσιο για να προσεγγίσει κανείς και να καταλάβει καλύτερα τη δουλειά των μικρών ελληνικών οινοποιείων.

Πιστή στο ραντεβού της με τους επαγγελματίες του χώρου και το οινόφιλο κοινό, η ετήσια έκθεση του ΣΜΟΕ ξεκίνησε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 10 του μηνός. Από την πρώτη μέρα της έκθεσης ο κόσμος συνέρρευσε στο  Hub, τον υπέροχο βιομηχανικής αισθητικής χώρο στα Πετράλωνα, για να δοκιμάσει τις οινικές δημιουργίες των 46 οικογενειακών οινοποιείων του Συνδέσμου, από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη και από την Κεφαλονιά μέχρι την Πάτμο.

Νέα κρασιά, που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα στην αγορά, παλιές σοδειές και πειραματικές οινοποιήσεις είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι επισκέπτες της έκθεσης.

Νέες οινικές ιστορίες…

Πολλές ήταν οι νέες οινικές προτάσεις των οινοποιών, που συμμετείχαν στη φετινή έκθεση του ΣΜΟΕ. Πιο συγκεκριμένα:

Το Lacomatia 2018 από το Οινοποιείο Σκλάβος στην Κεφαλλονιά. Πρόκειται για έναν single vineyard οίνο από Ρομπόλα βιολογικής καλλιέργειας, που θα κυκλοφορήσει στην αγορά τους επόμενους μήνες. Το αμπελοτόπι, όπου παράγεται η πρώτη ύλη της συγκεκριμένης ετικέτας, βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και σε έδαφος με μεγάλη κλίση, γεγονός που δημιουργεί αρκετές δυσκολίες στο κομμάτι του τρύγου.

Ο ερυθρός οίνος «Έξοχος» της Οινοποιίας Αλατά από τη Φαλάνη της Λάρισας. Ένα πειραματικό κρασί της ερυθρής ιταλικής ποικιλίας Sangratino από την περιοχή της Ούμπρια στη Βόρεια Ιταλία. «Η συγκεκριμένη ποικιλία δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την καλλιεργήσαμε πειραματικά και πρόσφατα καταθέσαμε φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξή της στον κατάλογο ποικιλιών», ανέφερε η Φωτεινή Αλατά, κόρη του οινοποιού Δημήτρη Αλατά.

Εξίσου ενδιαφέρουσα πρόταση από την Οινοποιία Αλατά είναι το μονοποικιλιακό Ασύρτικο, που αυτή τη χρονιά οινοποιήθηκε με φυσικές ζύμες. Στα σχέδια της οινοποιίας είναι η οινοποίηση με φυσικές ζύμες να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα κρασιά της, όπως ανάφερε η κ. Αλατά.

Ολοκαίνουργια πρόταση είχε και το Οινοποιείο Γκίκα από τα Σπάτα Αττικής. Ένα blend από Αυγουστιάτη και Grenache, δροσερό με ωραία οξύτητα, που θα κυκλοφορήσει στην αγορά τους επόμενους μήνες.

Το Casanova του Κτήματος Florian από τη Βόρεια Ελλάδα, μπορεί να μην είναι μια νέα ετικέτα, ωστόσο μέσα από τη φετινή έκθεση του ΣΜΟΕ είχε την ευκαιρία να συστηθεί ξανά στο κοινό. Ένα Chardonnay, όχι τυπικό, ημίξηρο στους 17,2 αλκοολικούς βαθμούς. Η σοδειά του 2012, που παρουσιάστηκε, έχει παλαιώσει για 12 μήνες σε βαρέλι.

Γνωστές και καθιερωμένες

Από τις ήδη γνωστές ετικέτες των οινοποιών ξεχώρισαν επίσης ο ροζέ Ορειβάτης από Syrah του Οινοποιείο Ακριώτου, ο οποίος στις επόμενες οινοποιήσεις θα αλλάξει ποικιλιακή σύνθεση, σύμφωνα με την οινολόγο Βασιλική Ακριώτου. «Η νέα πρότασή μας θα είναι ένα blend Μαλαγουζιάς, Μανδηλαριάς και Grenache Rouge. Ένα κρασί περισσότερο φρουτώδες και αρωματικό», ανέφερε η ίδια. Η Νάουσα 2018 του Οινοποιείου Δαλαμάρα, που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στην αγορά. Το κομψό και αρωματικό Ξινόμαυρο, Παλιά Κτήματα 2017, από το Κτήμα Καρανίκα στο Αμύνταιο. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη σοδειά ήταν του 2013. Το Vradyano 2017 της Οινοποιείας Βρυνιώτη από τη Βόρεια Εύβοια, με αρώματα κόκκινων φρούρων, μαλακό στόμα και μακρά επίγευση. Το Mavrothiriko 2018 του Κτήματος Πάτοινος από την Πάτμο και τέλος, το αρωματικό Papargyriou Blanc, ένα blend από Μοσχούδι και Ασύρτικο από το Λαλιώτη Κορινθίας.

Η ανακοίνωση από την 2η έκθεση Μικρών Οινοποιών 2020

Δέκα μόλις μήνες μετά την πρώτη έκθεση των Μικρών Οινοποιών Ελλάδας, η δεύτερη έκθεση κατακτά ακόμα περισσότερους οινόφιλους και επαγγελματίες.

Το διήμερο 9 και 10 Φεβρουαρίου, ο βιομηχανικός χώρος του The Hub Events στα Πετράλωνα φιλοξένησε εκατοντάδες οινόφιλους και επαγγελματίες που ήρθαν να δοκιμάσουν τα κρασιά των 44 οινοποιείων – μελών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας. Το διήμερο πλαισιώθηκε από σεμινάρια γευσιγνωσίας και ομιλίες, ενώ βραβείο για τη συνολική του προσφορά στο ελληνικό κρασί απονεμήθηκε στον συγγραφέα και οινικό εξερευνητή Νίκο Μάνεση.

Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εκατοντάδες ετικέτες κρασιών, πολλές από αυτές πρωτοεμφανιζόμενες, να γνωρίσουν τα νέα οινοποιεία-μέλη, και να περιηγηθούν στα αμπελοτόπια της Ελλάδας μέσα από την ειδικά σχεδιασμένη σήμανση που οδηγούσε τον επισκέπτη από το Βορρά προς το Νότο και τα νησιά, σηματοδοτώντας μια νοητή γεωγραφική και γευστική πορεία. Τα σεμινάρια:

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου ο Βρετανός Mark Andrew MW, ιδρυτής του περιοδικού Noble Rot και ιδιοκτήτης του ομώνυμου εστιατορίου του Λονδίνου, μία από τις σημαντικότερες οινικές προσωπικότητες της Ευρώπης, παρουσίασε σε μία κατάμεστη αίθουσα το «Small Is Beautiful» με θέμα το κομβικό ρόλο των μικρών οινοποιείων στην ανάπτυξη του ελληνικού κρασιού.

Ακολούθησε το master class του Γιάννη Καρακάση MW με θέμα «Είναι Όλα Blends;» με ένα ανατρεπτικό blind tasting για τα μονοποικιλιακά και blended κρασιά από γηγενείς ποικιλίες.

Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου ο αναπληρωτής Καθηγητής Οινολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κοτσερίδης παρουσίασε μέσω γευσιγνωσίας τα αποτελέσματα έρευνας για την επίδραση διαφορετικών ζυμομυκήτων στο άρωμα των οίνων.

Επίσης 13 τυχεροί επισκέπτες που έκαναν προεγγραφή στην έκθεση κληρώθηκαν και παρέλαβαν 5 φιάλες Magnum, 3 εξάδες αναμνηστικά ποτήρια και 5 δωρεάν εισιτήρια για την έκθεση.

Την Έκθεση Μικρών Οινοποιών 2020 στήριξαν οι χορηγοί:

Μεγάλος Χορηγός: Eurobank

Χρυσός Χορηγός: Cork Hellas

Ασημένιοι Χορηγοί: Κοροπούλης, Ζάβαλος-Cartontec, Metalux, Alpa Glass, Daga Print, Elias Valavanis, Label Press, GR-INOX, Mellon Technologies, T&C Margo.

Υποστηρικτής: Νερά Βίκος.

Χορηγοί επικοινωνίας των Μικρών Οινοποιών 2020 είναι τα D-Files, το Oinos & More, το Crunchy Grape, το Greek Cellar, το Wine Trails, το Agronews, το Αγρόκτημα, το Grape, το FnB Daily, το Vol% Drinks, η Ύπαιθρος Χώρα, το Wine Style, το 750ml, και το Wine Events Greece.  Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η εταιρεία Grapefool.

Η έκθεση τέθηκε υπό τις αιγίδες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων Ελλάδας (FedHATTA). Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα: www.smoe.com.gr και στα social media των Μικρών Οινοποιών Ελλάδας και των οινοποιείων-μελών τους.

 

*Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία