O ενωτικός χαρακτήρας σε εθνικό επίπεδο, η αξιοποίηση της οικονοµικής οντότητας και η ενιαία εκπροσώπηση του κλάδου αποτελούν τους βασικούς στόχους που τέθηκαν στην πρόσφατη συνέλευση του πρώτου πυρήνα του Κλαδικού Συνεταιρισµού στην Ελασσόνα. Η συνέλευση έγινε κεκλεισµένων των θυρών, ωστόσο, σε ρεπορτάζ της Agrenda και σε συζήτηση µε τον πρόεδρο του συνεταιρισµού Χαράλαµπο Ματενίδη, αναλύθηκαν οι άξονες γύρω από τους οποίους αναµένεται να κινηθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι στο άµεσο µέλλον.
Πρωταρχικός στόχος του συνεταιρισµού είναι να λάβει εθνικό χαρακτήρα. Για τον σκοπό αυτό πέρα των 8 ιδρυτικών συνεταιρισµών, στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και συνεταιρισµοί από την υπόλοιπη Ελλάδα και συγκεκριµένα οι συνεταιρισµοί Πέλλας, Πιερίας, Καρυών Ολύµπου, Καλαµπάκας, Λιβαδειάς, Μυτιλήνης καθώς και ο Αιγοπροβατοτροφικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισµός Αξιούπολης Κιλκίς, ο Αιγοπροβατοτροφικός Συνεταιρισµός Γαλάτιστας Χαλκιδικής, ο Αιγοπροβατοτροφικός Συνεταιρισµός Βοιωτίας και η ΕΑΣ Ρεθύµνου.
«Ο εθνικός χαρακτήρας που επιζητούµε, αποσκοπεί στην κατανόηση των προβληµάτων που ταλαιπωρούν το χώρο µας, προκειµένου να αποκτήσουµε µια ενιαία φωνή. Ερχόµαστε ως απάντηση στο επιχείρηµα κάθε πολιτικού ηγέτη αυτής της χώρας ότι οι παραγωγοί που ασχολούνται µε την αιγοπροβατοτροφία δεν ξέρουν να συνεργάζονται και να συνεταιρίζονται», ανέφερε ο ίδιος.
Πανελλαδική η επροσώπηση
«Είµαστε στα πρώτα βήµατα της ύπαρξής µας ως ενιαίος συνεταιρισµός και οφείλουµε να φέρουµε καινούριες ιδέες στον χώρο, αλλά και καινούριους τρόπους. Κύριος στόχος µας είναι, ο κλαδικός αυτός συνεταιρισµός να αξιοποιήσει και να χρησιµοποιήσει και την οικονοµική οντότητα που έχει, µε κάθε επακόλουθο. Θα εδραιωθούµε στον χώρο κι όταν θα κρίνουµε ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος, θα προχωρήσουµε στο επόµενο αποφασιστικό βήµα. Μόνο τότε θα έρθει και η πλήρης ενοποίηση του χώρου, όταν δηλαδή µπούµε και στο εµπορικό κοµµάτι», ανέφερε ο Χ. Ματενίδης.
Όλοι οι εµπλεκόµενοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα έλλειµα στην εκπροσώπηση του χώρου. Τα πράγµατα στην εθνική και παγκόσµια σκηνή αλλάζουν και ο καιρός που η εκπροσώπηση γινόταν µόνο από συνδικαλιστικά όργανα έχει περάσει. Τονίζουν ότι πρέπει να σταµατήσει αυτή η πολυδιάσπαση του χώρου, γι’ αυτό αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση του Εθνικού Φορέα Κτηνοτροφίας. Το όργανο αυτό θα εκπροσωπεί όλους τους κτηνοτρόφους, ανεξαρτήτως µεγέθους και είδους ζωικού κεφαλαίου, από την Ορεστιάδα µέχρι την Κρήτη. Κάθε νοµός θα έχει εκπρόσωπο, ο οποίος θα εκλέγεται µε ψηφοφορία. ∆ικαίωµα ψήφου θα έχει ο κάθε κτηνοτρόφος, είτε αυτός είναι ενταγµένος σε συνεταιρισµό είτε είναι µεµονωµένος.
Οι υπουργοί στη στάνη
Όσον αφορά το θέµα του γάλακτος και της φέτας, οι εµπλεκόµενοι αναγνωρίζουν τη σηµασία ύπαρξης της ∆ιεπαγγελµατικής, αλλά συµφώνησαν ότι δεν αποτελεί από µόνη της λύση στο πρόβληµα.
Στόχος δεν είναι να σταµατήσουν οι εισαγωγές, αλλά να πείσουν την πολιτική ηγεσία να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους, γι’ αυτό καλούν τον υπουργό Στ. Αραχωβίτη να συζητήσει µαζί τους τα βασικά θέµατα, αλλά στην δική τους έδρα, σε οποιαδήποτε περιφέρεια της Ελλάδας.
Μέσα από τις δράσεις τους οι κτηνοτρόφοι στοχεύουν να αλλάξουν τη νοοτροπία της κοινωνίας και των ίδιων των αιγοπροβατοτρόφων απέναντι στο επάγγελµά τους. Θέλουν, λένε, να καταλάβει ο κόσµος τη σηµασία του επαγγέλµατός τους, όπως συµβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δεδοµένου ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του πρωτογενή τοµέα. «Είµαστε βέβαιοι ότι τα πράγµατα θα πάνε καλά. Μέχρι τώρα το µαχαίρι έκοβε την σάρκα. Πλέον έχει φτάσει στο κόκκαλό και το τρυπάει. Άρα είµαστε υποχρεωµένοι να πετύχουµε», καταλήγει ο κ. Ματενίδης.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο Σεπτεμβρίου