Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Οι πριμοδοτήσεις εξόδου και τα λογοπαίγνια του Φιλ Χόγκαν

Με ένα ψέµα περί δήθεν ενίσχυσης της προστασίας της Φέτας και µια αοριστία περί συνεχούς στήριξης των προβατοτρόφων, επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασκεδάσει τις εντυπτώσεις, µετά την αποκάλυψη της Agrenda για τις αναζητήσεις των Βρυξελλών για ένα πριµ που θα βγάλει τους παραδοσιακούς αιγοπροβατοτρόφους... στη σύνταξη.

4-Hogan_2

Γιάννης Πανάγος

43
0

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχεδιάζει να παράσχει κίνητρα σε όσους εγκαταλείπουν τον τοµέα των προβάτων – αντιθέτως, πρόκειται για τοµέα ο οποίος, για την Επιτροπή, αποτελεί παράδειγµα όπου η συνεχής στήριξη είναι απαραίτητη προκειµένου να εξασφαλίζεται θετική οικονοµική, περιβαλλοντική και κοινωνική συµβολή στις αγροτικές περιοχές», αναφέρεται σε σχόλιο της Επιτροπής, µε αφορµή βέβαια το πρωτοσέλιδο δηµοσίευµα της Agrenda και την ανάρτησή του στο AgroNews.

«Η φέτα είναι και θα παραµείνει ένα εµβληµατικό ελληνικό και ευρωπαϊκό προϊόν, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να προωθεί και να υπερασπίζεται από παντός είδους προσπάθεια αποµίµησης και σφετερισµού, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσµίως», τονίζεται χαρακτηριστικά. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ίδιος ο επίτροπος κ. Φιλ Χόγκαν έχουν διαπραγµατευτεί εµπορικές συµφωνίες που βελτιώνουν το σηµερινό καθεστώς της φέτας σε σύγκριση µε το προϋπάρχον. Αυτό ισχύει σε κάθε αγορά στην οποία τέτοιες συµφωνίες έχουν συναφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει στο σχόλιό της επί του θέµατος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν ζήσει στο πετσί τους τα τελευταία χρόνια τις επιπτώσεις των «διευθετήσεων» στο θέµα της φέτας και πληρώνουν ακριβά τις µέχρι σήµερα πολιτικές των αρµοδίων στον τοµέα του αιγοπρόβειου γάλακτος. Μένει εποµένως να αποδειχθεί, αν η διερεύνηση του θέµατος ήταν απλά «άσκηση εργασίας» των τεχνοκρατών ή µια βαθύτερη σκέψη, όπως εν τέλει διαπιστώθηκε µε τα µέτρα του 2003 για τον καπνό που έφεραν, ως γνωστόν, το τέλος της καπνοκαλλιέργειας.

Λίγες ώρες νωρίτερα θέση επί του θέµατος πήρε και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυµπία Τελιγιορίδου τονίζοντας ότι «τα σενάρια που έχουν σχέση µε δήθεν πριµ στους αιγοπροβατοτρόφους για έξοδο από το επάγγελµα δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα. Καµία σκέψη και καµία συζήτηση δεν υπάρχει ούτε σε επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στηρίζει την προσπάθεια των αιγοπροβατοτρόφων και είναι αποφασισµένη να χτυπήσει την ασχροκέρδεια εναντίον τους, όπως προκύπτει από την µείωση της τιµής του γάλακτος και τις ελληνοποιήσεις», διατείνονταν.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 12 Ιανουαρίου

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία