BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Επανέρχεται η πρωτοβουλία Σαράντη για αναμόρφωση Φέτας

Δύο 24ωρα μετά την κατευναστική γενική συνέλευση του ΣΕΒΓΑΠ στη Λάρισα, η πρωτοβουλία των Τρικάλων διατηρεί την ισχύ της και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Agronews, οι κύριοι συντελεστές αυτής, επιμένουν σε μια γενναία αναδιάρθρωση τόσο στη ζώνη παραγωγής και παραλαβής του αιγοπρόβειου γάλακτος όσο και στον κύκλο που συνδέεται με την παρασκευή και διάθεση της Φέτας.

Αξιοποίηση προϊόντων κτηνοτροφίας μέσω των Leader

Γιάννης Πανάγος

41
0

Οι πληροφορίες θέλουν τον επιχειρηματία Μιχάλη Σαράντη, από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. και τους βασικούς του συνομιλητές από την πλευρά των κτηνοτρόφων και των παραγωγικών τους οργανώσεων, να διατηρούν ζωντανό το πνεύμα της πρωτοβουλίας, να βελτιώνουν τη δέσμη μέτρων που έχουν προτείνει και να προγραμματίζουν μια ευρεία συγκέντρωση όλων των συντελεστών του κλάδου (κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, γαλακτοβιομηχανίες, συνεταιρισμοί, κυβερνητικά στελέχη, περιφερειακοί άρχοντες και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων) πιθανότατα και πάλι στα Τρίκαλα, έτσι ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα και να δρομολογηθούν αποφάσεις προς όφελος του εν λόγω παραγωγικού κλάδου.

Ήδη η πλευρά Σαράντη, έχει αποστείλει τις τελευταίες ώρες στον ΣΕΒΓΑΠ επικαιροποιημένο κείμενο με 15 σημεία αυτή τη φορά (το προηγούμενο είχε 13) στο οποίο γίνεται σαφής αναφορά στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσει η συγκρότηση της διεπαγγελματικής, κυρίως όμως περιγράφονται μέθοδοι και ελεγκτικές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν σε όλο το φάσμα παραγωγής και διάθεσης της φέτας (από τη στάνη μέχρι το ράφι), έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι γνωστές παθογένειες.

 Το κείμενο της επιστολής Σαράντη προς τον ΣΕΒΓΑΠ έχει ως ακολούθως:

 

Σε συνέχεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης, σας αποστέλλω και εγγράφως τις θέσεις της εταιρείας που εκπροσωπώ, όπως και προφορικά ανέπτυξα:

 

  • Με αφορμή συκοφαντικά δημοσιεύματα για εταιρείες τυροκομικών προϊόντων της περιφέρειας Θεσσαλίας, πιστεύω ότι ο ΣΕΒΓΑΠ ως Σύνδεσμος που έχει ως μέλη εταιρείες της περιοχής, θα πρέπει να απαντάει με Δελτίο Τύπου σε κάθε συκοφαντικό δημοσίευμα, λέγοντας το αυτονόητο: Όποιος έχει στοιχεία για οποιονδήποτε, να τα καταθέτει στις ελεγκτικές αρχές, στον εισαγγελέα, και εφόσον θεωρεί ότι είναι παραπάνω από σίγουρος, γιατί όχι και στη δημοσιότητα, αναλαμβάνοντας βεβαίως και την ευθύνη των πράξεων του.
  • Σε ότι αφορά την Διεπαγγελματική ΦΕΤΑΣ, η εταιρεία μας θεωρεί ότι η προηγούμενη προσπάθεια που έγινε, πήρε για διάφορους λόγους κακή τροπή. Δε συμφωνεί με την συνέχιση αυτής, και προτείνει να ξεκινήσουν όλες οι ενέργειες από την αρχή, όπως επιβεβαιώθηκε και από το σύνολο των παρευρισκόμενων.

Όπως και χθες ανέφερα στη συζήτηση για τη Διεπαγγελματική, οι αρχές, οι αξίες και οι θέσεις της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ είναι:
1.Η έδρα της Διεπαγγελματικής να είναι στην Λάρισα και το Δ.Σ. να συνεδριάζει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχουν και οι Συνεταιρισμοί Γάλακτος.
2.Δέσμευση όλων των μεταποιητών ότι σε εγκαταστάσεις που παράγεται ΦΕΤΑ, δεν θα εισέρχεται εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα.
3.Στις 5 πύλες εισόδου της χώρας να ελέγχονται όλα τα βυτία μεταφοράς γάλακτος. Σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον προσωπικό ή υπερωρίες στην εργασία τους, το κόστος θα βαραίνει τον ΕΛΓΟ.
4.Τοποθέτηση GPS στα βυτία συλλογής γάλακτος για έλεγχο δρομολογίου και στάσεων.
5.Στο ΔΣ του ΕΛΓΟ να υπάρχει εντεταλμένος σύμβουλος ελέγχων και να είναι κτηνοτρόφος με τα απαραίτητα προσόντα. Με αυτό τον τρόπο οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να έχουν άμεση ενημέρωση και για το πότε γίνονται οι έλεγχοι και βεβαίως για τα αποτελέσματα τους.
6.Τα μέλη της Διεπαγγελματικής που παράγουν ΦΕΤΑ, να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι επιτρέπουν σε πενταμελή επιτροπή Ανεξάρτητης Αρχής, να ελέγχει τα εργοστάσια παραγωγής (ΠΟΠ τυριών) 24 ώρες το 24ωρο.
7.Έλεγχος των υποδομών προστασίας του περιβάλλοντος σε κάθε παραγωγική μονάδα φέτας.
8.Εφόσον τα μέλη του ΣΕΒΓΑΠ που παράγουν ΦΕΤΑ έχουν ποσοστό πάνω από 70% μαζί με τους κτηνοτρόφους που προμηθεύουν το γάλα για την παραγωγή αυτής της ποσότητας ΦΕΤΑΣ, δεν χρειάζεται κανένας άλλος με μη ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία της Διεπαγγελματικής.
9.Διαχείριση από την Διεπαγγελματική των εισφορών που υφίστανται για το αιγοπρόβειο γάλα και σήμερα γίνονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.
10.Διαχείριση από την Διεπαγγελματική όλων των προγραμμάτων για την διαφήμιση & προβολή του προϊόντος στη διεθνή αγορά.
11.Ανάπτυξη νέων δράσεων για την βελτίωση της ποιότητας της φέτας με βάση την υγρασία, την συσκευασία, τις καλλιέργειες & την ποιότητα του γάλακτος.
12.Έλεγχος καταλληλόλητας και συμβατότητας του ντόπιου ελληνικού γάλακτος σε ό,τι αφορά παραγόμενες φυλές αιγοπροβάτων και χρησιμοποιούμενες ζωοτροφές.
13.Αναπροσαρμογή των προδιαγραφών και λύση των προβλημάτων που υφίστανται στην παραγωγή και συσκευασία του προϊόντος ενσωματώνοντας όλες τις νέες λύσεις που δίνει η τεχνολογία και απαιτούν οι διεθνείς αγορές (πχ φέτα crumbled, ημιάπαχη, μαλακή, σκληρή κλπ).
14.Οι μεταποιητές να έχουν την πλειοψηφία στην υπό ίδρυση Διεπαγγελματική ΦΕΤΑΣ.
15.Έλεγχος εμπορικών εταιρειών διακίνησης της ΦΕΤΑΣ στις χώρες του εξωτερικού. Ταυτοποίηση τιμολογίων των τυροκομείων, με τα τιμολόγια του ενδιάμεσου εμπόρου προς το κατάστημα λιανικής.

 

Με εκτίμηση,

Μιχάλης Σαράντης

Διευθύνων Σύμβουλος

 

Επί ίσοις όροις η σύνθεση των μελών Διεπαγγελματικής λέει ο Αραχωβίτης

 

Στο μεταξύ, στο θέμα του νέου πλαισίου για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις επανέρχεται με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τομεάρχης αγροτικού ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης.

Κατά τον ίδιο, η καταργηθείσα απόφαση, που είχε εκδοθεί επί των ημερών του, προάσπιζε την αυξημένη αντιπροσωπευτικότητα των ενδιαφερόμενων, δηλαδή το 1/3 των παραγωγών μαζί με το 1/3 των μεταποιητών-τυποποιητών και εμπόρων.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε κατά την συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό ΑΑ&Τ Μάκη Βορίδη, στη Βουλή.

«Ακριβώς επειδή οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, επομένως είναι δεσμευτικές απέναντι στον εκάστοτε Υπουργό, έπρεπε να φροντίσουμε για την αυξημένη αντιπροσωπευτικότητα των ενδιαφερόμενων, δηλαδή το 1/3 των παραγωγών μαζί με το 1/3 των μεταποιητών-τυποποιητών και εμπόρων. Δε μπορούσαμε να επιτρέψουμε τη συνέχιση του καθεστώτος το 1/3 του συνόλου της αλυσίδας παραγωγής να επιβάλλει στο σύνολο της αγοράς και στον Υπουργό ΑΑ&Τ.

Η δική μας Υπουργική Απόφαση που καταργήθηκε από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έγινε για να λειτουργήσουν και να παίξουν οι Διεπαγγελματικές το ρόλο που τούς δίνει ο νέος Κανονισμός, πρωτίστως όμως προς όφελος των παραγωγών και των προϊόντων τους.», τόνισε, ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Δείτε το βίντεο της επίκαιρης ερώτησης παρακάτω 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία