Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Βήμα συνεννόησης για περιφρούρηση Φέτας από νοθείες

Η θωράκιση της φέτας από νοθείες και απομιμήσεις, η ενδυνάμωση της καμπάνιας για τη διεθνή αναγνώριση του προϊόντος με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που του εξασφαλίζει η εγχώρια παραγωγή και η διαμόρφωση όρων για τη συγκρότηση μιας διεπαγγελματικής οργάνωσης η οποία θα μπορέσει να υπερασπισθεί τον Εθνικό Φάκελο, να καθοδηγήσει το σύνολο των συντελεστών του κλάδου και να προσθέσει δύναμη στο αιγοπρόβειο γάλα και στη φέτα, απασχόλησαν την ημερίδα επί του θέματος που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα Τρίκαλα.

Trikala-imerida-aigoprovat_agelad-1

Γιάννης Πανάγος

123
0

Στα αξιοσημείωτα της εκδήλωσης η μαζική ανταπόκριση του κτηνοτροφικού κόσμου (υπολογίζεται ότι παραβρέθηκαν περισσότεροι από 600 συντελεστές του κλάδου) στο κάλεσμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, το οποίο αποτέλεσε κατά κάποιο τρόπο συνέχεια της γνωστής «πρωτοβουλίας των Τρικάλων» που ήρθε να «ταράξει τα νερά» στον κλάδο της Φέτας και να βάλει θεμέλια για μια πιο αποτελεσματική λειτουργία των θεσμικών οργάνων, όπως και των δραστηριοποιούμενων στη συγκεκριμένη αγορά, με κοινό στόχο την διεύρυνση της εμβέλειας της φέτας διεθνώς και φυσικά την ενίσχυση της υπεραξίας της.

Το πρώτο που έδειξε η ημερίδα του Σαββάτου, είναι το γεγονός ότι κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι όχι μόνο δεν έχουν κάτι να χωρίσουν, αντίθετα, έχουν κάθε λόγο να συνεργάζονται αρμονικά, έτσι ώστε, από μια άριστη, αναγνωρίσιμη και καλοπληρωμένη φέτα να βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Αποδείχθηκε μάλιστα ότι οι δυσκολίες για να γίνει αυτό πράξη δεν είναι ανυπέρβλητες, αρκεί, οι συντελεστές του κλάδου να εκφραστούν από κοινού και να πείσουν τις δημόσιες αρχές, αφενός να κάνουν καλά τη δουλειά τους, ειδικά στο ζήτημα των ελέγχων και της συλλογικής στοιχείων, αφετέρου να εκχωρήσουν αρμοδιότητες σε οργανώσεις όπως η υπό συγκρότηση διεπαγγελματική για τη φέτα.

Ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Βαϊόπουλος, αναφέρθηκε στη δέσμη δέκα σημείων που έχει ζυμωθεί με τη συμμετοχή όλων των πλευρών (Τρίκαλα, Λάρισα, Τύρναβος) και θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφετηρία για την επανεκκίνηση των συζητήσεων γύρω από της φέτας, ειδικά μετά το καλό κλίμα που έχει διαμορφώσει η βελτίωση των τιμών παραγωγού για το αιγοπρόβειο γάλα πανελλαδικά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στα στοιχεία που κάνουν τη φέτα να ξεχωρίζει, όπως π.χ. η τεράστια βιοποικιλότητα και τα χιλιάδες ενδημικά φυτά που διαθέτει η χώρα μας, καθώς και στις προωθητικές κινήσεις που συντονισμένα θα πρέπει να γίνουν, προκειμένου το προϊόν να αποσπάσει από την αγορά αυτό που δύναται να αποκομίσει.

Με μεγαλύτερο ίσως δυναμισμό, όπως το συνηθίζει, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ, Μιχάλης Σαράντης, επανήλθε στην πρότασή του για ευρεία ανασυγκρότηση των διαδικασιών ελέγχου των εισκομίσεων γάλακτος και της παρασκευής φέτας, έτσι ώστε, σε λίγο καιρό κανείς να μην μπορεί να βάζει σε κίνδυνο το όνομα του εθνικού προϊόντος.

Άλλωστε, τόσο ο κ. Σαράντης, όσο και ο κ. Αποστολόπουλος, πρότειναν το κλείσιμο για μεγάλο διάστημα (από ένα έως πέντε χρόνια) των επιχειρήσεων παραγωγής φέτας που θα βαρύνονται με το αδίκημα της νοθείας στο συγκεκριμένο προϊόν.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο κ. Σαράντης επανέλαβε από την πλευρά του ότι θέτει στη διάθεσή του κλάδου ακόμα και το ενδεχόμενο να ηγηθεί της υπό συγκρότηση διαεπαγγελματικής για τη φέτα.

 

Ολόκληρη η Ομιλία Μιχάλη Σαράντη στην ημερίδα της 2/2/2019 στα Τρίκαλα

 

Κυρία εκπρόσωπε του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κυρία Παπαδημητρίου,

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κυρίες & Κύριοι,

Είμαστε σήμερα όλοι εδώ, γιατί μας έφεραν τα προβλήματα του κλάδου.

Δυστυχώς μετά από μία δεκαπενταετία περίπου κανονικότητας στις τιμές της φέτας και κατ’ επέκταση στις τιμές του πρόβειου & γίδινου γάλακτος, έχουμε τρία χρόνια που η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.

Πρώτη επισήμανση:

Από αυτή την κατάσταση χάνουμε όλοι. Όποιος από εδώ μέσα πιστεύει ότι το «μάρμαρο» το πληρώνουν μόνο οι κτηνοτρόφοι, κάνει μεγάλο λάθος.

Δεύτερη επισήμανση και ερώτηση:

Γιατί φτάσαμε εδώ; Δυστυχώς στη χώρα μας 10 χρόνια μετά την κρίση και την επί της ουσίας σχεδόν χρεοκοπία του κράτους, δεν υπήρξε συμφωνία τι μας έφερε έως εδώ. Ναι κυρίες και κύριοι, δεν είχαν την τόλμη να καθίσουν οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων, οι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες και τελικά όλη η κοινωνία, να πουν ένα, δύο, τρία πράγματα που έφταιξαν. Οι μισοί κατηγορούν τους άλλους μισούς και όλοι μαζί τους Γερμανούς, Γάλλους και όλους τους άλλους. Όλοι αυτοί φταίξανε. Εμείς πουθενά.

Λοιπόν, από εμένα θα ακούσετε ΑΛΗΘΕΙΕΣ και μόνο ΑΛΗΘΕΙΕΣ.

Οι λόγοι που δημιούργησαν το πρόβλημα στις τιμές της φέτας και βέβαια στην πρώτη ύλη, στο γάλα είναι οι παρακάτω:

Α. Αυξημένη παραγωγή γάλακτος σε σχέση με το γάλα που είχε παραχθεί το 2015. Πιο συγκεκριμένα στο πρόβειο υπήρξε αύξηση 10,51% το 2016 - 17,36% το 2017 - 22,54% το 2018. Επίσης στο γίδινο γάλα υπήρξε αύξηση 9,27% το 2016 -  14,11% το 2017 – 17,39% το 2018. Επιπλέον, παραγωγή Φέτας 30.000tn/χρόνο x 3 χρόνια=90.000tn ΦΕΤΑ.

Β. Μειωμένες πωλήσεις στην εσωτερική αγορά, στη φέτα αλλά και στα κίτρινα σκληρά τυριά της Ηπείρου, που οι εκεί παραγωγοί γύρισαν ένα μέρος της παραγωγής σε φέτα. Οποιοδήποτε κίτρινο τυρί πωλούνταν στα S/M, πάνω από 11-12€ το κιλό, απλά δεν πουλούσε.

Γ. Τότε έγινε το μεγάλο πανηγύρι. Θα σας πω μια πραγματική ιστορία!

Τα τυροκομεία που μείωσαν τις τιμές στην Ελλάδα και είδαν ότι δεν πουλάνε, στράφηκαν στο εξωτερικό προσφέροντας τη φέτα στην ίδια Ελληνική μειωμένη τιμή. Εκείνη τη στιγμή η τιμή πώλησης της φέτας στο εξωτερικό ήταν 5,5€ έως και 6€/kg. Ήρθε η καταστροφή μέσα σε τρία χρόνια, και δεν ξέρω τι θα γίνει για το 2020. Η τιμή έχασε 25%-30%.

Δ. Λένε ότι φταίνε και εισαγωγές και ελληνοποιήσεις γάλακτος. Μπορεί να έχουν δίκιο. Αλλά αυτοί που τα λένε, για να τα λένε πρέπει να έχουν στοιχεία και αφού έχουν στοιχεία να τα πάνε στους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, στον εισαγγελέα, στον πρωθυπουργό (όπως διατείνονται μερικοί ότι μιλάνε μαζί του). Σε διαφορετική περίπτωση, όλοι αυτοί, εάν είναι πολιτικοί είναι υστερόβουλοι και υποκριτές, και εάν είναι συνδικαλιστές, είναι το λιγότερο αμοραλιστές, που σκοπό έχουν να διασφαλίσουν την καρέκλα και τους τίτλους που κατέχουν. Από σωτήρες και εθνοπατέρες έχουμε χορτάσει. Αποτυχημένοι τυροκόμοι που έκλεισαν τις δικές τους επιχειρήσεις, στις καλές εποχές, έρχονται σαν σύμβουλοι και θέλουν να μπουν στην Διεπαγγελματική φέτας, να μας πουλήσουν τέχνη και πρόοδο.

Περιφερειάρχης που δεν έχει αγοράσει 1 kg γάλα στη ζωή του, μας μιλάει για τεχνικές τυροκόμησης, παίζοντας από τη μία το ρόλο του καλού μπαμπά των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, και από την άλλη δεν ξέρω εάν έχει και οικονομικά συμφέροντα σε τυροκομική εταιρεία, που δεν το κρύβει ότι την βοηθάει!!!

Η πρόταση του κτηνοτρόφου Νίκου Δημόπουλου, την οποία δεν γνώριζα, και τη διάβασα στην Agrenda, είναι ότι πιο καθαρό, πιο λογικό και εφαρμόσιμο, ακούστηκε αυτές τις ημέρες.

Όσοι κτηνοτρόφοι έχουν το γάλα, όσοι τυροκόμοι παράγουν την φέτα, ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ έχουν θέση στην Διεπαγγελματική. Και πάντα με την αρχή της ποσότητας παραγωγής ανά κωδικό είτε αυτό είναι γάλα, είτε είναι Φέτα. Η Διεπαγγελματική δεν ούτε είναι σύλλογος, ούτε μέσο προβολής. Είναι επαγγελματικό όργανο που ανάλογα με τη σωστή λειτουργία ή όχι, θα εξαρτώνται οικογένειες ανθρώπων, επιχειρήσεις, κόποι μιας ζωής, και σίγουρα θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό, την οικονομία αλλά και τη φήμη της πατρίδας μας.

Αν η φέτα που παράγεται είναι 120 χιλιάδες τόνους περίπου τιμή 5€ ανά κιλό, αυτό ανάγεται σε ετήσιο τζίρο από 600 εκατομμύρια €. Οι πολιτικοί μας, θα πρέπει να δουν τα νούμερα και να δεχτούν λογικές προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και γρήγορα και απλά.

Τελευταίο κεφάλαιο: Η ΛΥΣΗ !!!

Θαύματα πλέον δε γίνονται. Για να έρθουν καλύτερες μέρες, θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα πολλά πράγματα.

Α. Επειδή στην αγορά ισχύει η προσφορά και η ζήτηση, στην περίπτωση μας πρέπει να γίνουν ενέργειες που θα αυξήσουν τη ζήτηση όπως: Στοχευμένες ενέργειες στο εξωτερικό για να ενημερωθούν οι καταναλωτές στις κύριες αγορές της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, των Σκανδιναβικών χωρών. Διαφήμιση στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, out door, προβολές, καταχωρήσεις σε περιοδικά διατροφής, με στόχο να καταλάβει ο ευρωπαίος καταναλωτής την διαφορά της φέτας από τα υπόλοιπα λευκά τυριά.

Β. Έλεγχος εισκόμισης γάλακτος, παραγωγής και αποθήκευσης της φέτας με ανάλογη καθοδήγηση, για ενιαία γεύση κατά το δυνατόν, με χρήση καλλιεργειών, πυτιάς, παστερίωσης κλπ.

Γ. Ενημέρωση των κτηνοτρόφων, για την παραγωγή της επόμενης χρονιάς προκειμένου να υπάρχει πάντα αυτό που λέμε «λειψό προϊόν». Εάν σφάζατε το 30% των ζώων που έχετε, δε χρειάζεται να σας πω που θα πάει η τιμή της φέτας και η τιμή του γάλακτος.

Δ. Κάθε νομός, ένας συνεταιρισμός. Οι παραγωγοί θα είχαν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ εάν οργανώνονταν σε ομάδες και με δικές τους παγολεκάνες – βυτία, έδιναν το γάλα στα τυροκομεία. Έτσι θα μπορέσει να γίνει αυτό που ζητάνε κτηνοτρόφοι: Συμφωνητικά με τιμές κάθε χρόνο. Εμείς ως εταιρεία δουλεύουμε με τέσσερις συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, και αγοράζουμε 20.000 τόνους γάλα και βέβαια ενθαρρύνουμε τέτοιες προσπάθειες.

Στο σημείο αυτό θα αναφερθώ στις αρχές στις οποίες θα πρέπει να βασίζεται η Διεπαγγελματική φέτας:

 

1.Η έδρα της Διεπαγγελματικής να είναι στην Λάρισα και το Δ.Σ. να συνεδριάζει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχουν και οι Συνεταιρισμοί Γάλακτος.

2.Δέσμευση όλων των μεταποιητών ότι σε εγκαταστάσεις που παράγεται ΦΕΤΑ, δεν θα εισέρχεται εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα.

  1. Στις 5 πύλες εισόδου της χώρας να ελέγχονται όλα τα βυτία μεταφοράς γάλακτος. Σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον προσωπικό ή υπερωρίες στην εργασία τους, το κόστος θα βαραίνει τον ΕΛΓΟ.

4.Τοποθέτηση GPS στα βυτία συλλογής γάλακτος για έλεγχο δρομολογίου και στάσεων.

5.Στο ΔΣ του ΕΛΓΟ να υπάρχει εντεταλμένος σύμβουλος ελέγχων και να είναι κτηνοτρόφος με τα απαραίτητα προσόντα. Με αυτό τον τρόπο οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να έχουν άμεση ενημέρωση και για το πότε γίνονται οι έλεγχοι και βεβαίως για τα αποτελέσματα τους.

6.Τα μέλη της Διεπαγγελματικής που παράγουν ΦΕΤΑ, να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι επιτρέπουν σε πενταμελή επιτροπή Ανεξάρτητης Αρχής, να ελέγχει τα εργοστάσια παραγωγής (ΠΟΠ τυριών) 24 ώρες το 24ωρο.

7.Έλεγχος των υποδομών προστασίας του περιβάλλοντος σε κάθε παραγωγική μονάδα φέτας.

8.Εφόσον τα μέλη του ΣΕΒΓΑΠ που παράγουν ΦΕΤΑ έχουν ποσοστό πάνω από 70% μαζί με τους κτηνοτρόφους που προμηθεύουν το γάλα για την παραγωγή αυτής της ποσότητας ΦΕΤΑΣ, δεν χρειάζεται κανένας άλλος με μη ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία της Διεπαγγελματικής.

9.Διαχείριση από την Διεπαγγελματική των εισφορών που υφίστανται για το αιγοπρόβειο γάλα και σήμερα γίνονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

10.Διαχείριση από την Διεπαγγελματική όλων των προγραμμάτων για την διαφήμιση & προβολή του προϊόντος στη διεθνή αγορά.

11.Ανάπτυξη νέων δράσεων για την βελτίωση της ποιότητας της φέτας με βάση την υγρασία, την συσκευασία, τις καλλιέργειες & την ποιότητα του γάλακτος.
12.Έλεγχος καταλληλόλητας και συμβατότητας του ντόπιου ελληνικού γάλακτος σε ό,τι αφορά παραγόμενες φυλές αιγοπροβάτων και χρησιμοποιούμενες ζωοτροφές.
13.Αναπροσαρμογή των προδιαγραφών και λύση των προβλημάτων που υφίστανται στην παραγωγή και συσκευασία του προϊόντος ενσωματώνοντας όλες τις νέες λύσεις που δίνει η τεχνολογία και απαιτούν οι διεθνείς αγορές (πχ φέτα crumbled, ημιάπαχη, μαλακή, σκληρή κλπ). Δουλεύουμε ακόμα με τη νομοθεσία του 1994. Να μην εκμεταλλευτούμε την πρόοδο των 25 ετών;

14.Οι μεταποιητές να έχουν την πλειοψηφία στην υπό ίδρυση Διεπαγγελματική ΦΕΤΑΣ.

15.Έλεγχος εμπορικών εταιρειών διακίνησης της ΦΕΤΑΣ στις χώρες του εξωτερικού. Ταυτοποίηση τιμολογίων των τυροκομείων, με τα τιμολόγια του ενδιάμεσου εμπόρου προς το κατάστημα λιανικής.

Τέλος, ως ο άνθρωπος που έδωσε όλο του το είναι 40 χρόνια τώρα στο γάλα και στα προϊόντα του, λέω ότι είμαι στη διάθεση όλων σας να βοηθήσω να δημιουργηθεί η Διεπαγγελματική φέτας με τις αρχές και αξίες που προανέφερα.

Κλείνοντας, θα μιλήσω ακόμα περισσότερο στη γλώσσα σας. Επειδή στην επιχειρηματική ζωή αγωνίστηκα, κουράστηκα και δημιούργησα δουλεύοντας σκληρά  ως «γκισέμι», εάν με πιστέψετε και με βοηθήσετε, θα συνεχίσω να κάνω αυτό που καλά ξέρω:

Να οδηγήσω την Διεπαγγελματική φέτας στην κορυφή!!!

Εκεί που της αξίζει!!!

Εκεί που πρέπει να είμαστε όλοι εμείς που παράγουμε σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο!!!

Στην Ελλάδα μας!!!

Σας ευχαριστώ.

 

Ολόκληρη η ομιλία του Γιώργου Βαϊόπουλου

Φίλες και Φίλοι εκ µέρους του Διοικητικού Συµβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας σας καλωσορίζουµε και σας ευχαριστούµε για την παρουσία σας.

Ο Συνεταιρισµό µας:

Ιδρύθηκε το 2012 από 50 µέλη Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων, των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Σήµερα τα µέλη µας αριθµούν 450 κτηνοτρόφους και ο Συνεταιρισµός µας δραστηριοποιείται, από την Καλαµπάκα έως το Νέο Μοναστήρι και από τη Λίµνη Πλαστήρα έως το Ζάρκο.

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

Σκοπός και στόχος του Συνεταιρισµού ήταν και είναι η στήριξη των κτηνοτρόφων και ειδικά των νέων. Ο Συνεταιρισµός προσφέρει στα µέλη του 1)Τη συλλογή και τη διαχείριση του γάλακτος 2)Την προµήθεια εφοδίων τόσο γεωργικών όσο και κτηνοτροφικών 3)Την παροχή υπηρεσιών σε όλα τα στάδια της εκμετάλλευσης Τα άτομα που απασχολούνται στον Συνεταιρισµό είναι περίπου 35. Ο ετήσιος τζίρος του 2019 προβλέπεται να αγγίζει τα 18 εκατοµµύρια ευρώ.

Ασχολούµαι µε την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Τα χρόνια αυτά υπήρξε µια ανοδική πορεία για τη φέτα τόσο στη εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά. Το αποτέλεσµα ήταν τόσο οι παραγωγοί όσο και οι  µεταποιητές να ανταµείβονται για αυτό το έργο τους. Όµως τα τελευταία δύο µε τρία χρόνια υπάρχει µια κατάρρευση της τιµής της φέτας τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά. Στη  χρονιά που πέρασε είδαμε ότι η φέτα απαξιώνεται και αυτό είχε αρνητικές συνέπειες για τους µεταποιητές και για τους παραγωγούς. Φτάσαµε στο σηµείο να µην υπάρχει ζήτηση για πρόβειο γάλα στην αγορά. Φτάσαµε στο σηµείο να λένε οι κτηνοτρόφοι στους µεταποιητές «πάρε το γάλα και από τιµή ότι θέλεις δώσε» και οι µεταποιητές να µην το θέλουν.

 

Εδώ και δύο µήνες µε πρωτοβουλίες πολλών συνεταιρισµών και µε την καθοδήγηση του κλαδικού συνεταιρισµού αιγοπροβάτων Ελλάδος γίνανε πολλές περιοδείες. Στις περιοδείες συµµετείχα κι εγώ, µε κύριο θέµα τη φέτα των συζητήσεων, κάναμε συναντήσεις µεταξύ µεταποιητών και παραγωγών σε όλη την Ελλάδα ώστε να βρούµε λύσεις από κοινού τι είναι αυτό που φταίει και έχει χάσει η φέτα την αξία της και πως µπορούµε να προστατέψουµε το εθνικό  µας  προϊόν.

Μέσα στις περιοδείες και συναντήσεις που έκανε ο κλαδικός συνεταιρισμός, συναντήθηκαμε  και  με  τον  Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Γαλακτομείων κύριο Μιχάλη Σαράντη όπου έγινε μια συζήτηση ανοιχτή για όλα τα θέματα που απασχολούν το πρόβειο γάλα και ειδικά τη φέτα.

Ένα από τα βασικότερα θέματα συζήτησης ήταν η δημιουργία της διεπαγγελματικής οργάνωσης της φέτας όπου ο κύριος Σαράντης μας δήλωσε ότι μπαίνει μπροστά για τη δημιουργία της διεπαγγελματικής, θεσπίζοντας   μεταξύ μας 13 σημεία για την στήριξη και ανάπτυξη της φέτας.

Η  τελευταία  μας  συνάντηση  έγινε  στον  Τύρναβο την προηγούμενη  Τρίτη που  συμμετείχαν  συνεταιρισμοί, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μεμονωμένοι κτηνοτρόφοι. Μέσα στην συνάντηση αυτή

στάλθηκε και μια επιστολή από την βιομηχανία ΡΟΥΣΣΑΣ Α.Ε. με πολλές προτάσεις για την στήριξη της φέτας. Μετά από συζήτηση που διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες και  αφού  ακούστηκαν  όλες  οι  απόψεις  από  τους Κτηνοτρόφους αποφασίστηκαν από τους κτηνοτρόφους δέκα κοινά σημεία για το μέλλον της φέτας.

 

Κοινά σημεία της συνάντησης των κτηνοτρόφων στον Τύρναβο

1.Δέσμευση όλων των μεταποιητών ότι σε εγκαταστάσεις που παράγεται ΦΕΤΑ, δεν θα εισέρχεται εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα.

2.Τοποθέτηση GPS στα βυτία συλλογής γάλακτος για έλεγχο δρομολογίου και στάσεων.

3.Στις 5 πύλες εισόδου της χώρας να  ελέγχονται  όλα  τα  βυτία  μεταφοράς γάλακτος. Σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον προσωπικό ή υπερωρίες στην εργασία τους, το κόστος θα βαραίνει τον ΕΛΓΟ.

4.Στο ΔΣ του ΕΛΓΟ να υπάρχει εντεταλμένος σύμβουλος ελέγχων και να είναι εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων με τα απαραίτητα προσόντα.

5.Τα  μέλη  της  Διεπαγγελματικής, να  υπογράφουν  υπεύθυνη  δήλωση ότι επιτρέπουν σε πενταμελή επιτροπή της Διεπαγγελματικής να ελέγχουν τους χώρους παραγωγής (ΠΟΠ τυριών) 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

6.Η παραγωγή της φέτας μπορεί να γίνεται μόνο σε εγκαταστάσεις που διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες.

7.Στη  Διεπαγγελματική μπαίνουν φορείς  και  οργανώσεις που εκπροσωπούν αιγοπροβατοτρόφους, εκφραζόμενοι σε αυτή ανάλογα με την παραγωγή του γάλακτος των μελών τους.

8.Διαχείριση από την Διεπαγγελματική των εισφορών που υφίστανται για το αιγοπρόβειο γάλα και σήμερα γίνονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

9.Διαχείριση  από  την  Διεπαγγελματική όλων  των  προγραμμάτων για την διαφήμιση & προβολή του προϊόντος στη διεθνή αγορά.

10.Περιπτώσεις  στις  οποίες  γίνεται  καταγγελία χωρίς να  γίνεται κατάθεση στοιχείων στον εισαγγελέα, θα μηνύεται από τη Διεπαγγελματική.

Όλοι συµφωνούµε σε ένα κοινό σηµείο. Ότι πρέπει να συσταθεί ένας φορέας ο οποίος να προστατεύει τη φέτα. Να συσταθεί – όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαικές χώρες για τα ΠΟΠ προϊόντα τους µία διεπαγγελµατική οργάνωση της φέτας στην οποία θα συµµετέχουν όλοι οι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα και όλοι οι µεταποιητές.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω το εξής:

Σε ένα ερώτηµα του φίλου µου Γιάννη, «Γιώργος Βαϊόπουλος µε τους τσελιγγάδες ή µε τους γαλατάδες;» η απάντηση είναι ότι είµαι και µε τους τσελιγγάδες και µε τους γαλατάδες. Θεωρώ ότι δεν είµαστε αντίπαλοι µεταξύ µας αλλά συνεργάτες που κοινό στόχο έχουµε να πάρει αξία η φέτα σε παγκόσµιο επίπεδο. Γιατί µε την αξία της φέτας κερδίζουν και οι κτηνοτρόφοι και οι µεταποιητές.

Άρα απαντώ: ας αφήσουµε το εσύ και το εγώ και ας πάµε στο εµείς. Ας αφήσουµε το δέντρο και να φτιάξουµε το µεγάλο δάσος µε πολύ οξυγόνο για να δώσουµε ξανά ζωή στη φέτα µας που το έχει ανάγκη. Γι αυτό το λόγο το σηµερινό θέµα της ηµερίδας που διοργανώνει ο συνεταιρισµός είναι να ανοίξουµε ένα διάλογο από κοινού µε όλους τους φορείς που εµπλέκονται στην παραγωγή της φέτας κτηνοτρόφοι, μεταποιητές, πολιτεία για να συµβάλουµε στην κουβέντα µε προτάσεις και ιδέες για τις προοπτικές ανάπτυξης της φέτας και της παγκόσµιας αναγνώρισής της.

Καλή µας επιτυχία στη σηµερινή µας προσπάθεια και καλό αγώνα γιατί µέσα από τους µεγάλους αγώνες όλα κερδίζονται

Σας ευχαριστώ..

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία