BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Ενίσχυση 2 ευρώ το κιλό για αμνοερίφια, στήριξη μελισσοκομίας

Κάτι παραπάνω από βέβαια θα πρέπει να θεωρείται η ειδική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων με απούλητα αρνιά και κατσίκια αυτό το διάστημα, όπως και εκείνων που διέθεσαν την παραγωγή τους στην τρέχουσα τιμή, δηλαδή κάτω από τα 4 ευρώ το κιλό. Εικάζεται μάλιστα ότι στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών.

kopadia_2

Γιάννης Πανάγος

203
4

Το οιικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτό τον κτηνοτρόφοι είναι μεγάλο και δεν αντιμετωπίζεται με τετρίπια σαν κι αυτά που κάνουν λόγο για το όψιμο ενδιαφέρον μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ να αγοράσει αρνιά και κατσίκια στη Θεσσαλία προσφέροντας καλύτερη τιμή.
Όλοι το ξέρουν ότι τα πολλά αρνιά έχουν φύγει όλο το προηγούμενο διάστημα με 3,5 και 4 ευρώ, από τη στιγμή που δεν άνοιξε η αγορά της Ιταλίας, ενώ και η ζήτηση της τελευταίας στιγμής που πολυδιαφημίζεται από τους ιθύνοντες αφορά συγκεκριμένες ποσότητες, συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένους παραγωγούς δεν μπορεί επομένως να αντισταθμίσει τη ζημιά που υφίστανται οι κτνοτρόφοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία.    
Όλοι στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται αυτές τις μέρες ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς και θα πρέπει να υπάρξει μια οικονομική ενίσχυση για την οικονομική απώλεια της τάξεως των 2 ευρώ το κιλό τουλάχιστον. Το ξέρει ο Βορίδης, το αναγνωρίζει ο Σκρέκας, το δέχεται και το υπουργείο Οικονομικών. Είναι οι κτηνοτρόφοι ανάμεσα στις νέες κατηγορίες πληττόμενων, μεταξύ των οποίων και περιπτώσεις του πρωτογενούς τομέα για τις οποίες μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας και για τις οποίες, όπως είπε, θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα πράγματα την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Δεν θα αφήσουμε τον πρωτογενή τομέα αστήρικτο, είπε χαρακτηριστικά με δηλώσεις του στην  ΕΡΤ και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, προϊδεάζοντας μάλιστα ότι η στήριξη δεν θα αφορά μόνο στους κτηνοτρόφους αλλά και σε άλλους κλάδους. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους όμως, είπε ότι η αξιολόγηση θα γίνει με άξονες την τιμή κόστους και πώληση του κιλού στην αγορά αλλά και τα αδιάθετα αμνοερίφια που θα συγκεντρωθούν στο τέλος της εορταστικής περιόδου.

Ακολούθως ανέφερε όλα αυτά που μέρες τώρα καταγράφει το Agronews, μιλώντας για ειδικότερες κατηγορίες που θα ενισχυθούν όπως οι αλιείς , οι  ιχθυοπαραγωγοί και οι ανθοπαραγωγοί και οι μελισσοκόμοι. Ο υφυπουργός εξήγησε ότι με τα συναρμόδια υπουργεία αναζητούνται τρόποι στήριξης των παραγωγών μέσω του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων γι’ αυτό και η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία και για την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών και αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη ελήφθησαν για τους «μεταφερόμενους» παραγωγούς, ενώ ως προ το πρόβλημα των περιφερειακών αγορών της Αττικής διευκρίνισε ότι γίνονται ενέργειες ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση να υπάρξει αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος που υφίστανται κυρίως εξ αιτίας του περιορισμού των μετακινήσεων και ως προς τα εμπορικά θέματα που προκύπτουν.

Επίσης αναφερόμενος στην αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών της Θεσσαλίας είπε ότι γίνονται επαφές με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να στηριχθούν οι παραγωγοί που δεν μπορούν διαθέσουν τα προϊόντα τους στις αγορές αυτές. Σε ότι αφορά τις έτοιμες σοδειές προς διάθεση είπε ότι εξετάζονται τρόποι ώστε αυτές να φτάσουν στις τελικές αγορές και στους καταναλωτές. Το επόμενο διάστημα, υπογράμμισε, θα ανακοινωθούν δράσεις και μέτρα στήριξης των συγκεκριμένων παραγωγών

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης πάντως, επιμένει να εμφανίζεται πιο φειδωλός, παρ’ ότι ξέρει καλά ότι τα μέτρα στήριξης ειδικά των κτηνοτρόφων έχουν δρομολογηθεί. Σε δηλώσεις του μάλιστα στον τηλεοπτικό  Ant1 μάλιστα επέμενε το πρωί της Τετάρτης ότι οι κτηνοτρόφοι «κακώς διαμαρτύρονται» για να πει στη συνέχεια «είναι δίκαια η ανησυχία τους» και αμέσως μετά ότι δεν θέλει να μπει στη λογική των οριζόντιων μέτρων, γιατί, «κάποιοι κέρδισαν» κατά τη διάρκεια της κρίσης. Απέφυγε να πει πάντως ότι αν κάποιοι κέρδισαν τις ημέρες του κορωνοιού, ήταν για μια ακόμη φορά οι μεσάζοντες και οι μεταπράτες, οι οποίοι σπάνια μετακυλούν κάτι από το κέρδος τους στους παραγωγούς.   

Αναφορικά με τις λύσεις που εξετάζονται αναφορικά με την ειδική στήριξη των κτηνοτρόφων, οι πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανότερο σενάριο, μια ενίσχυση της τάξεως των 2 ευρώ το κιλό για ότι μικρό σφάγιο διατέθηκε με χαρτιά (τιμολόγια) τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και αντίστοιχη ενίσχυση για ότι παραμένουν αδιάθετα στο στάβλο (θα γίνε σχετική καταγραφή).

Εξετάζεται πάντως και το ενδεχόμενο μιας γενικής ενίσχυσης 10 ευρώ το ζώο για όλο το ζωικό κεφάλαιο αιγοπροβάτων (προτάθηκε και από τον πρώην υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου), όπως επίσης και η ειδική ενίσχυση όλων των θηλυκών αιγοπροβάτων, ενδεχομένως και με 30 ευρώ το ζώο (όπως έκαναν οι Γάλλοι), έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο αύξησης του ζωικού κεφαλαίου.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:



Τα μεγάλα μέσα βάζουν κτηνοτρόφοι της Κρήτης για να φθάσει το μήνυμα στον πρωθυπουργό

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ζητούν τις τελευταίες ώρες οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, καθώς βλέπουν ότι τα αμονοερίφια που είχαν για το Πάσχα μένουν «φεύγουν τσάμπα» ή μένουν απούλητα, φέρνοντας τους επαγγελματίες της εν λόγω παραγωγής σε οικονομικό αδιέξοδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η neakriti, το αίτημα μεταφέρθηκε από τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλο Παπαδάκη μέσω του συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη.
Ίσως μάλιστα να μην είναι συμπτωματικό, το γεγονός ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με δηλώσεις του την Τρίτη, έκανε γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις επόμενες 5-10 μέρες σε κλαδικά σχέδια στήριξης και του πρωτογενούς τομέα, μεταξύ άλλων κλάδων.  Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε κλαδικά μέτρα στήριξης της ναυτιλίας, της ιδιωτικής υγείας, της ακτοπλοϊας, των μεταφορών, της ενέργειας, του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού.  

Εν τω μεταξύ η κραυγή αγωνίας των αιγοπροβατοτρόφων σε όλη τη χώρα εντείνεται καθώς, περί τα 2 εκαττομμύρια αρνιά και κατσίκια παραμένουν απούλητα, με αρκετούς κτηνοτρόφους να έχουν βάλει θέλοντας και μη στην άκρη τα θηλυκά, προκειμένου να αποφύγουν μεγαλύτερη καταστροφή.

Να αναφερθεί εδώ ότι αυτή τη φορά, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία, τα αμνοερίφια όχι μόνο δεν πληρώνονται από το εμπόριο με μια αξιόλογη τιμή αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν ζητιούνται καθόλου. Να αναφερθεί ότι τα 3,5 και 3,80 ευρώ το κιλό που ακούγονται είναι τιμή για ελάχιστες ποσότητες και δεν προσφέρεται για τον κύριο όγκο της παραγωγής που έχουν αδιάθετη οι κτηνοτρόφοι.

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες άνοιξε η συζήτηση για ειδική αποζημίωση των αιγοπροβατοτρόφων για την παραγωγή αρνιών και κατσικιών που υποχρεώνονται να διατηρήσουν στο στάβλο τους, λόγω της περιορισμένης ζήτησης στην αγορά κρέατος. Το ρεπορτάζ έχει ως εξής:   

Έκτακτη κάλυψη του κόστους για τα ζώα που μένουν αναγκαστικά στον στάβλο αποφασίζουν οι Βρυξέλλες για αιγοπροβατοτρόφους

Την δυνατότητα ενεργοποίησης έκτακτων µέτρων για τους αιγοπροβατοτρόφους που θα καλύψουν το κόστος της κράτησης ζώων στην εκµετάλλευση αναμένεται να αποφασίσουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ στην επερχόμενη συνάντησή τους στα τέλη Απριλίου.

Παράλληλα εξετάζεται από τις ομάδες εργασίας του ευρωπαϊκού οργάνου και αναμένεται να αποφασιστεί η ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το κρέας αιγοπροβάτων. Σημειώνεται πάντως πως ακόμα δεν είναι γνωστή η έκταση και το μέγεθος των ενισχύσεων αυτών. 

 Μέχρι στιγμής, οι αποφάσεις των Βρυξελλών κατα γενική ομολογία δεν ήταν τόσο γενναίες όσο απαιτούν οι πρωτόγνωρες συνθήκες που προκαλεί ο Covid – 19, ενώ εγείρουν, όπως συµβαίνει συχνά στην Ε.Ε., ένα κλίµα αµφιβολίας ως προς τη χρηµατοδοτική βάση αυτών των παρεµβάσεων. Δύνεται πάντως στα κράτη μέλη µια δυνατότητα να κινηθούν. 

 Μαζί με τις παραπάνω κινήσεις στο αιγοπρόβειο κρέας προβλέπεται για το μοσχαρίσιο, η ενεργοποίηση των µέτρων της αγοράς, συµπεριλαµβανοµένης της ενίσχυσης ιδιωτικής αποθεµατοποίησης για συγκεκριµένες κοπές υψηλής αξίας και µοσχαρίσιου κρέατος, καθώς και έκτακτα µέτρα που επιτρέπονται βάσει του κανονισµού για την ΚΟΑ. 

Τέλος, για το γάλα συζητείται η ιδιωτική αποθεµατοποίηση για όλα τα τυριά και το βούτυρο. 

Πάντως η αμηχανία που δείχνουν τα ευρωπαϊκά όργανα ως προς την γεναιόδωρη αντιμετώπισης της κρίσης στην ύπαιθρο έχει σχολιαστεί και από την ευρωπαϊκή ένωση αγροτοσυνδικαλιστών Copa Cogeca. “Υπάρχει μια καθοδική τάση για τις τιμές σε μια εποχή που θα υπήρχε συνήθως είναι μια ανοδική τάση. Υπάρχουν επίσης σημαντικές δυσκολίες στο αιγοπρόβειο γάλα” αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης. 

Ο Michèle Boudoin, πρόεδρος της ομάδας εργασίας Copa-Cogeca για τα πρόβατα, περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση και ζήτησε την άμεση παρέμβαση των Βρυξελλών για την άμβλυνση των δυσκολιών στον τομέα αυτό. “Προτρέπουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη διαχείριση της TRQ, να εξετάσει την ενεργοποίηση μέτρων ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το αιγοπρόβειο κρέας και να ενεργοποιήσει μέτρα έκτακτης ανάγκης για την κάλυψη του κόστους της κράτησης ζώων στο αγρόκτημα”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. 

Μέτρα και για τον πρωτογενή τομέα σκοπεύει να εξαγγείλει ο Σταϊκούρας
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του capital.gr κλαδικά σχέδια στήριξης θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες 5-10 ημέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Μιλώντας στα "Παραπολιτικά FM" ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε μέτρα για: ναυτιλία, ιδιωτική υγεία, ακτοπλοΐα, μεταφορές, ενέργεια, κάποια περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου, πρωτογενή τομέα και τουρισμό (με διαχωρισμό σε τουρισμό 12 μηνών και σε εποχικό).

Προανήγγειλε επίσης και την επανάληψη των μέτρων στήριξης που ήδη έχουν εφαρμοσθεί τον Μάιο. Δεν απέκλεισε ωστόσο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις αν ενεργοποιηθεί το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και της άρσης του lockdown κάποιων κλάδων.

Επιπλέον ο ΥΠΟΙΚ έκανε σαφές πως δεν υπάρχει εκροή καταθέσεων. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια και προέβη σε σαφή διαχωρισμό μεταξύ αυτών που έχουν δεχθεί πλήγμα και των κακοπληρωτών, λέγοντας πως το κυνήγι σε αυτούς θα συνεχισθεί γιατί πρέπει να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Επιπρόσθετα, δεσμεύτηκε ότι το σχέδιο για μείωση των φόρων θα συνεχιστεί τη μετά κορονοϊό εποχή.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις σημείωσε πως όπου είναι εφικτό θα προχωρήσουν, φέροντας ως παράδειγμα τα περιφερειακά  λιμάνια.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως "είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση", αλλά "η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση". "Δεν είμαι σε θέση να πω το μέγεθός της, όπως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να το πράξει" επανέλαβε και ανέφερε την πρόβλεψη για ύφεση της τάξης του 5% με 10% που ισχύει για όλα τα κράτη της ΕΕ.

Σημείωσε παράλληλα πως άγνωστη παράμετρος είναι πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση και αν θα επανέλθει μέσα στη χρονιά. Επίσης, ανέφερε πως άγνωστη παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα "είναι ο τουρισμός για αυτό και επιβαρύνεται σημαντικά η χώρα από άποψη ύφεσης". Εξήγησε πως είναι άγνωστο το ποιος τουρισμός θα μπορέσει να έρθει από το εξωτερικό, ακόμα και αν ολοκληρωθεί η υγειονομική κρίση στην Ελλάδα από τον επόμενο μήνα.

Βαθιά ύφεση φέτος, θετικό πρόσημο το 2021

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως η κατάσταση δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή που αντιμετώπισε η χώρα την προηγούμενη δεκαετία. Εκανε ωστόσο και πάλι λόγο για "μία βαθιά ύφεση η οποία πιθανώς θα φτάσει και στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης της προηγούμενης δεκαετίας", αλλά η οποία θα αναστραφεί άμεσα και το 2021 "θα υπάρχει θετικό πρόσημο στην οικονομία και μάλιστα σημαντικό". Επιπλέον διαφορές είναι πως αυτή τη φορά επιχειρείται να διατηρηθεί όσο το δυνατό το εισόδημα των πολιτών και πρόκειται για μία συστημική εξωγενή κρίση και όχι ενδογενή.

Έκρουσε τον κίνδυνο για όλα τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα με κονδύλια της ΕΕ γιατί και αυτά  επηρεάζουν το "διαρθρωτικό πρόβλημα, το χρέος" και "οι αγορές θα παρακολουθούν το χρέος την επόμενη μέρα". Ανέφερε ξανά το μαξιλάρι διαθεσίμων των 15,7 δισ. ευρώ το οποίο είναι σημαντικό για την επόμενη ημέρα αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του κράτους και της γενικής κυβέρνησης σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

"Υπάρχει το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές" είπε αλλά θα πρέπει να γίνει με καλούς όρους.

Επανέλαβε πως δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο με βάση το βασικό σενάριο για θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων. Δεν έχουν τεθεί στο τραπέζι, είπε χαρακτηριστικά. 

Προανήγγειλε  την επανάληψη των μέτρων στήριξης και τον Μάιο αν χρειαστεί. Είπε όμως πως "θα πρέπει να ξαναδούμε την άσκηση, για παράδειγμα ένα κομμάτι επιχειρήσεων που έχει βγάλει σε αναστολή τους εργαζόμενους του όταν αρχίσει να ανοίγει δειλά-δειλά η οικονομία" τότε θα πρέπει να "δούμε πώς θα γίνει η άσκηση τον μήνα Μάιο. 

Αρνήθηκε ενδεχόμενο κρατικοποιήσεων κάποιων επιχειρήσεων ή τραπεζών. Για το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών είπε πως η κουλτούρα πληρωμών πρέπει να συνεχιστεί στην Ελλάδα. Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως "δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι όλους τους πολίτες. Υπάρχουν πολίτες που πλήττονται, υπάρχουν πολίτες που μισθολογικά δεν πλήττονται και υπάρχουν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τους οποίους θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε".

Επιστρεπτέα προκαταβολή: 82.000 αιτήσεις

Περί τις 82.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, λέγοντας πως λήγει στις 21 Απριλίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Τα λεφτά θα πιστωθούν τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ προανήγγειλε και δεύτερο γύρο επιδότησης.

Αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το πακέτο εγγυήσεων των 2 δισ. ευρώ που "τρέχει" το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο με μόχλευση φτάνει στα 7 δισ. ευρώ και θα υλοποιηθεί τον Μάιο "ακολουθώντας τους σχεδιασμούς της ελληνικής πολιτείας όσον αφορά στην οικονομική κρίση". Επιπλέον ξεκίνα αύριο το πρόγραμμα της επιδότησης επιτοκίου για 3 αρχικά Μήνες. Ετσι  όλα τα προγράμματα επιχειρήσεων φτάνουν σε αξία στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για το νόμο Κατσέλη ανέφερε πως "είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο περίπου 1,5 μήνα. Αυτή τη νέα πραγματικότητα την έχουμε μεταφέρει στους θεσμούς, όπως και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα πράξουμε το βέλτιστο, όπως πράξαμε στις 31/12 του 2019, όταν έληγε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης και οι θεσμοί έδωσαν παράταση". 

Μείωση φόρων

"Την επόμενη μέρα, με την πρώτη ευκαιρία θα συνεχίσουμε την ορθή επιλογή της μείωσης των φόρων, γιατί αυτή είναι η σωστή δημοσιονομική κατεύθυνση" ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.  Μίλησε για παρεμβάσεις που επίσης έχουν παγώσει όπως είναι η αποκρατικοποίηση του 30% του Αεροδρομίου Αθηνών που "δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή" αλλά και τομείς που μπορούν να τρέξουν όπως τα περιφερειακά Λιμάνια. 

 

 

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

17-04-2020 10:48Βασιλης

Μόνο μην συνοστιζωμαστε πολλοί στις τράπεζες να τα πάρουμε ...

Απάντηση

16-04-2020 14:32Σωκράτης

Οι τιμές στις οποίες αναφέρεστε €3,5-€4/κιλό αφορούν τιμή ζωντανού ή σφάγειου;

Απάντηση

15-04-2020 15:30xristos

ΑΝ ΔΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ Η ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝΕ..ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΙΝΙΣΗ!!!ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ!!!!

Απάντηση

15-04-2020 10:46ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΣ

Καλημερα ήθελα να ρωτήσω αν μπορει οι αγρότες ειδικου καθεστώς που έχουν περουσια σε ομορη περιφερειακης ενότητας από την κατοικία τους αν μπορουν να πανε να καλλιεργήσουν. Στο ΦΕΚ 1272/Β/9-4-2020 στο πρωτο άρθρο παραγραφος 2 στο (α ) ότι εξαιρουνται πολιτες γιατί μετακίνηση για εργασία της εργάσιμες ώρες εντός περιφερειας κατοικίας τους η προς ομορη περιφερεια αυτής. Στην παραγραφο 7 λένε όσοι παραβιαζουν την νομοθεσία και ειδικώς σε περιπτωσεις μερτακινησης εκτός της περφερειακης ενότητας του τόπου κατοικία τους επιβάλλεται προστιμο. Εχω επικοινωνία με την αστυνομία Ηρακλειου Κρητης όπου μενω και στην αστυνομία ΒΟΑΚ Επισκοπής Ρεθυμνου στην περιοχη που εχω την περουσια (ελαιώνες) και μου λένε κατηγορηματικά ότι δεν μου επιτρέπετε να παω και με σταματήσουν αν και θα έχω τα απαραίτητα έγραφα θα παρω το προστιμο και θα μου αφαιρέσουν της πινακιδες. Τι τελικά ισχυει αμα τα μέτρα υπάρχουν και τον χειμώνα θα μπορουμε να παμε να τις μαζέψουμε. Η εργασία στο χωράφι δεν γίνεται εξ αποστασεως ουτε με αντιπρόσωπο. Ο αγρότης πρεπει να πηγαινει στο χωράφι ο ίδιος για να βλέπει την κατάσταση τις καλλιέργειας του και να επεμβαίνει ανάλογα. Ευχαριστώ για βήμα που μου δώσατε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία