BACK TO
TOP
Αρωματικά Φυτά

Ανάκαμψη σε συμφωνίες με φαρμακευτικές κυνηγά η εγχώρια παραγωγή λεβάντας

Παγωµένη παραµένει η αγορά του ελαίου λεβάντας, προβληµατίζοντας τους συντελεστές του κυκλώµατος παραγωγής, απόσταξης και εµπορίας του αρωµατικού φυτού, καθώς έρχεται «καπάκι» από µια ακόµη πολύ δύσκολη εµπορική σεζόν, που άφησε αποθέµατα, όπως ήταν το 2019.

36_pin__2__3

Λεωνίδας Λιάμης

787
1

Σχεδόν τρεις µήνες µετά την ολοκλήρωση της συγκοµιδής του φυτού, η ζήτηση για έλαιο λεβάντας είναι επιεικώς αναιµική, ενώ ακόµη και στις περιπτώσεις που υφίσταται κάποια κρούση για εµπορική πράξη, αυτή γίνεται µε οικονοµικούς όρους που την καθιστούν µη συµφέρουσα για τους παραγωγούς και µοιραία θεωρείται ως µη γενόµενη.

«Το ανησυχητικό είναι πως η ζήτηση έχει πέσει στα τάρταρα. Είναι µια δύσκολη κατάσταση. Οι παραγωγοί είµαστε σε αναµονή της εµφάνισης εµπορικού ενδιαφέροντος από την αγορά, αλλά τουλάχιστον προσώρας δυστυχώς δεν βλέπουµε φως και δεν ξέρουµε πού να αποδώσουµε τα αίτια», εξηγεί ο Χάρης Σάββας, παραγωγός, αλλά και εκπρόσωπος του Συνεταιρισµού Αρωµατικών Φυτών Βοίου Κοζάνης.

Πριν την απόσταξη την περιοχή επισκέφθηκαν κάποιοι έµποροι από τη Βουλγαρία -όπως συµβαίνει κάθε χρόνο- αλλά για ανεξήγητους λόγους το ενδιαφέρον τους, αµέσως µετά, ατόνησε. «Ακούστηκαν τιµές από 32 έως και 40 ευρώ το κιλό. Στα λόγια όµως, διότι από πράξεις είµαστε στο µηδέν», ανέφερε ο κ. Σάββας και πρόσθεσε πως µε δεδοµένο πως και πέρυσι η χρονιά δεν εξελίχθηκε καλά, αφού µετά τις πρώτες αγορές µε 50 ευρώ το κιλό, η αγορά σταµάτησε µε συνέπεια να µείνουν υψηλά αποθέµατα, πολλοί παραγωγοί αδυνατούν να «σηκώσουν οικονοµικά το βάρος» της καλλιέργειας και έχουν αρχίσει να απογοητεύονται. Να σηµειωθεί πως στην ευρύτερη περιοχή της ∆υτικής Μακεδονίας έχουν σπαρθεί πιθανώς πάνω από 10.000 στρέµµατα λεβάντα.

Σε συμφωνία με γαλλική φαρμακευτική ο συνεταιρισμός Έβρου- Ροδόπης

Παρόµοια είναι η εικόνα και στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου και της Ροδόπης, όπου καλλιεργούνται περί τα 2.500 στρέµµατα λεβάντας. «Υπήρχε ζωηρό ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, γιατί το 2018 η τιµή που πουλούσαµε ήταν στα 110 ευρώ το κιλό, αλλά πλέον πάγωσε, διότι φέτος δεν υπάρχει ζήτηση κι οι τιµές έχουν κατρακυλήσει στα 40 ευρώ το κιλό», είπε ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Έβρου, Λάζαρος Κιτσικίδης. Ο έµπειρος παραγωγός και γεωπόνος µας αναφέρει πως η οργάνωση καλλιεργεί περίπου 500 στρέµµατα και παράγει γύρω στα 800 – 1.000 κιλά έλαιο, για τα οποία, όπως είπε, «αφού είδαµε πως οι Βούλγαροι βγήκαν µε 37 έως 42 ευρώ το κιλό, έχουµε απευθυνθεί σε διάφορους και υπήρξε ανταπόκριση από εταιρείες στη Γαλλία, τον Καναδά και την Ινδία. Μάλιστα από τη Γαλλία µια φαρµακευτική βιοµηχανία ζήτησε και τις στείλαµε δείγµατα και περιµένουµε απάντηση στην πρόταση που της κάναµε για 65 ευρώ το κιλό. Λογικά µέσα στις επόµενες 10 ηµέρες θα έχουµε κάποια εξέλιξη».

Στήσιµο γύρω στα 6 κιλά το στρέµµα, µια καλή δηλαδή απόδοση, περιµένουν οι καλλιεργητές στη Θράκη, όπου τα φυτά βρίσκονται στον 4ο χρόνο της παραγωγικής τους ζωής 

Για 4η χρονιά  έβγαλαν καλά κιλά στη Θράκη 

Ποιοτικά και από άποψη στρεµµατικών αποδόσεων, η καλλιέργεια στη Θράκη πήγε καλά φέτος, αφού το στήσιµο ήταν γύρω στα 6 κιλά το στρέµµα, που θεωρείται καλή επίδοση δεδοµένου ότι η καλλιέργεια στην περιοχή είναι στον 4ο χρόνο και σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει, φτάνοντας έως και 8-9 κιλά, όπως σηµειώνει ο Πασχάλης Παπαδάκης, πρόεδρος του Συνεταιρισµού Αρωµατικών Φυτών Έβρου - Ροδόπης. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι στον Έβρο και τη Ροδόπη καλλιεργήθηκαν 2.500 στρέµµατα, ενώ το αιθέριο έλαιο της εβρίτικης λεβάντας εξάγεται στο εξωτερικό, κυρίως στη Βουλγαρία και µέσω αυτής και σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία.

Σηµειωτέον ότι η καλλιέργεια φθάνει σε κανονική απόδοση στο 3ο-4ο έτος της ηλικίας της και ένα φυτό παράγει ετησίως 100-150 ταξιανθίες. Τα 1.000 περίπου φυτά ανά στρέµµα παράγουν µέχρι 100 κιλά το πρώτο έτος, 200-250 κιλά το δεύτερο έτος, 300-350 κιλά το τρίτο έτος και 400-500 κιλά νωπών ανθοφόρων στελεχών κατά το τέταρτο έτος και αιθέριο έλαιο από 0,8-3%, ανάλογα µε τις καλλιεργητικές φροντίδες και το χωράφι και την ποικιλία της λεβάντας. Η µέση απόδοση στο στρέµµα ανέρχεται σε 7-10 κιλά αιθέριου ελαίου.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-10-2020 09:05Νίκος

Μακρυά!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία