Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Επιμένει σε συνεννόηση για νέες φυτεύσεις στο συμπύρηνο η ΕΚΕ

Στην παράμετρο ποιότητα που ορίζει ως μέτρο για τον καθορισμό των τιμών στο συμπύρηνο ροδάκινο η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) προσθέτει τώρα και τον παράγοντα «κλιματική αλλαγή» που αφήνει αβοήθητη και την βιομηχανία.

peach

45
1

Στο απολογιστικό της δελτίο για το 2018, η Ένωση επιμένει να συστήνει στους παραγωγούς φυτεύσεις κατόπιν συνεννόησης, ενώ αποφεύγει να μιλήσει για καλές τιμές παρά μόνο για «λογικές» ακόμα και στην περίπτωση που η επικείμενη παραγωγή πληρεί όλες τις ποιοτικές και ποσοτικές προϋποθέσεις.     

Αναλυτικά το απολογιστικό δελτίο της ΕΚΕ για το 2018:

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ε.Κ.Ε. θεωρεί καθήκον της να κάνει δημοσίως έναν απολογισμό.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής παραγωγικής περιόδου ήταν τα εξής:

- Για άλλη μια χρονιά, η συνολική παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου ήταν μικρή σε σχέση με τη συνολική στρεμματική καλλιέργεια. Η τελική παραγωγή ήταν χαμηλότερη και από τις προβλέψεις της άνοιξης, λόγω των καλοκαιρινών βροχών που προκάλεσαν μεγάλες ζημίες στις πρώιμες ποικιλίες. Από ότι φαίνεται, τα φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή ήρθαν για να μείνουν, ενώ παραγωγοί και μεταποιητές παραμένουν απροστάτευτοι και αβοήθητοι απέναντί τους.

- Για άλλη μια χρονιά, η ποιότητα απείχε πολύ από την ενδεικνυόμενη, με συνέπεια μεγάλες ποσότητες συμπύρηνου που αγοράστηκαν σε τιμή α’ ποιότητας να καταλήξουν στην παραγωγή χυμού. Σε ένα βαθμό, είναι αναμενόμενο η ποιότητα να πέφτει σε χρονιές χαμηλής παραγωγής, ειδικά όταν συνοδεύονται από έκρηξη ασθενειών λόγω των βροχοπτώσεων. Η χαμηλή ποιότητα της α’ ύλης όμως, αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της εμπορικής αξίας του τελικού προϊόντος. Και το φυτίλι της καίει εδώ και χρόνια.

- Το σύνολο ουσιαστικά του συμπύρηνου έχει εξοφληθεί, ενώ το συντριπτικό ποσοστό εξοφλήθηκε μέσα στο καλοκαίρι. Στη δύσκολη αυτή περίοδο για το επιτραπέζιο ροδάκινο και όχι μόνο, το συμπύρηνο αποτελεί τη μόνη σταθερή ένεση ρευστότητας για συνεταιρισμούς και παραγωγούς.

Οι φορτώσεις της κομπόστας προχωρούν με ρυθμό φυσιολογικό. Αν συνεχίσουν έτσι και τους επόμενους 7 μήνες, τα αποθέματα θα κινηθούν σε λογικό-διαχειρίσιμο ύψος.

Καλούμε τους παραγωγούς να αξιολογήσουν όλα αυτά τα δεδομένα για να μπορέσουμε από κοινού να δώσουμε νέα προοπτική στον κλάδο. Σε τελευταία ανάλυση, το συμπύρηνο αποτελεί τη μόνη πηγή σίγουρου εισοδήματος για τους παραγωγούς της περιοχής εδώ και χρόνια. Αξίζει να το καλλιεργούμε με περισσότερη φροντίδα.

Όπως πάντα, παρακαλούμε τους παραγωγούς να φυτεύουν συμπύρηνο μόνο σε συνεννόηση με το συνεταιρισμό τους ή κάποια βιομηχανία, ακολουθώντας τις συμβουλές τους σχετικά με την ποικιλία, ώστε να εξασφαλίσουν την απορρόφηση της παραγωγής τους μακροπρόθεσμα.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλά χρόνια να δούμε ένα καλοκαίρι με καλή παραγωγή. Αν όμως αυτό συμβεί φέτος, η βιομηχανία εγγυάται την απορρόφηση του σωστού ποιοτικά ροδάκινου σε λογική τιμή. Ποιοτικό ροδάκινο θα πει κίτρινο, χωρίς ασθένειες, με διάμετρο μεγαλύτερη των 57 χιλιοστών, έχοντας στην κλούβα όχι παραπάνω από 5% ακατάλληλα. 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

19-12-2018 09:45Σταύρος

Καλημέρα. Το πρόβλημα της ποιότητας ήταν και θα είναι οι βιομηχανίες. Ο παράγοντας καιρός είναι κάτι το οποίο μέχρι κάποιου ορίου αντιμετωπίζεται αλλά φυσικά υπάρχει το ερώτημα. Αξίζει να τον αντιμετωπίσουμε? Αξίζει να προβούμε στον διπλάσιο αριθμό ψεκασμών? Αξίζει να δώσουμε τα διπλάσια εργατικά για τη σωστή διαλογή του προϊόντος μας? Αξίζει να μπαίνουμε για συγκομιδή στην ώρα της αυξάνοντας τα χέρια και το κόστος παραγωγής και να είμαστε εντάξει απέναντι στις απαιτήσεις της Ε.Κ.Ε? Ξεφορτώνοντας τις κλούβες συνειδητοποιείς πόσο λάθος έκανες για άλλη μία φορά που προσπάθησες να είσαι έστω και στο βαθμό που μπόρεσες συνεπείς, καθώς ο διπλανός σου μαζί με το προϊόν του αφήνει κι ένα σύννεφο από μυγάκια. Αλλά βλέπεις ο έχων την παράγκα ή ο αρμόδιος παραλήπτης τον ενδιαφέρει να κάνει τονάζι γιατί έτσι βγάζει τα λεφτά του ο άνθρωπος ή έχει εντολή να φέρει ροδάκινο αντίστοιχα. Πως γίνεται λιπών να απαιτείς ποιότητα τη στιγμή που η τιμή που θα πληρωθεί με το ζόρι θα καλύψει τα βασικά έξοδα της παραγωγής? Πως απαιτούν τιμή όταν το προϊόν που πραγματικά κόπιασες για να το κρατήσεις σωστό μέχρι το στάδιο της συγκομιδής πληρώνεται στην ίδια τιμή μαζί με όλη την υπόλοιπη μάζα? Καλή χρονιά να έχουμε συνάδελφοι παραγωγοί αλλά πολύ φοβάμαι πως για άλλη μια φορά αυτό που θα αντιμετωπίσουμε είναι απαιτήσεις χωρίς αντίκρισμα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία