BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Ρεφάρουν Γαλλία και Ιταλία στην παραγωγή βερίκοκων, σταθερή μένει η Ελλάδα

Η συνολική σοδειά βερίκοκων στην Ευρώπη αναµένεται να αυξηθεί κατά 12%, σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις της Europech, που παρουσίασε στο Περπινιόν της Γαλλίας, και οι οποίες εντοπίζουν ανάκαµψη της παραγωγής σε Ιταλία και Γαλλία, την ίδια στιγµή που η Ισπανία κάνει κοιλιά.

36_pin_8

Πέτρος Γκόγκος

70
0

Ο όγκος της παραγωγής βερίκοκων στις βασικές περιοχές παραγωγής της Ευρώπης, που είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, αναµένεται να αυξηθεί κατά 12% σε σχέση µε πέρυσι, φτάνοντας µε άνεση και ξεπερνώντας τους 632.000 τόνους. Η αύξηση αυτή έρχεται µετά από µια χρονιά µε απογοητευτικές συγκοµιδές, ειδικά για τη Γαλλία και την Ιταλία. Οι πρώτες προβλέψεις της Europêch, που παρουσιάστηκαν στο Medfel του Perpignan, αποκάλυψαν ότι οι µεγαλύτεροι παραγωγοί της Ευρώπης, Γαλλία και Ιταλία, αναµένεται να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα µε όγκους που θα αυξηθούν κατά 43% και 36% αντίστοιχα.

Η αύξηση αυτή, λοιπόν, ακολουθεί τις φτωχές συγκοµιδές του 2018, όταν η παραγωγή επηρεάστηκε άσχηµα από τον παγετό, τη βροχή και το χαλάζι. Στην περίπτωση της χώρας µας, η παραγωγή στην Ελλάδα προβλέπεται να παραµείνει σχετικά σταθερή, αφού ουσιαστικά εµφανίζει µια µικρή αύξηση κοντά στο 1%. Από τις τέσσερεις βασικές χώρες, µόνο η Ισπανία θα δει την παραγωγή της να µειώνεται φέτος. Χαρακτηριστικά ο όγκος της παραγωγής προβλέπεται να µειωθεί κατά 36%, µετά όµως από µια πολύ δυνατή εµπορική περίοδο, όπως ήταν η περσινή για τους Ισπανούς παραγωγούς.

Η συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή προβλέπεται 19% υψηλότερη από το µέσο όρο της πενταετίας 2013-2017. Ωστόσο να τονιστεί ότι πρόκειται για εκτίµηση που όπως υπογράµµισε και η Europech, είναι σαφώς επισφαλής δεδοµένου ότι λόγω εποχής βρίσκεται η παραγωγή ακόµη σε ένα πολύ πρώιµο στάδιο για πιο ασφαλείς εκτιµήσεις. Στην Ιταλία, ο µεγαλύτερος παραγωγός βερίκοκων στην Ευρώπη, οι όγκοι αναµένεται να αυξηθούν από περίπου 213.000 τόνους σε πάνω από 286.000 τόνους λόγω του χειµώνα που επηρέασε θετικά τις καλλιέργειες.

Συνεπώς, στη γειτονική χώρα η παραγωγή δεν µπορεί παρά να είναι σηµαντικά υψηλότερη από αυτή του 2018, όταν η Ιταλία πέτυχε πολύ χαµηλούς όγκους παραγωγής τόσο στις βόρειες περιοχές, όσο και σε νοτιότερες όπως είναι η Εµίλια-Ροµάνια, η Απουλία και η Καµπανία. Ο Τόµας Μπόσι, από τον συνεταιρισµό CSO στη Φεράρα ανέφερε ότι δεν υπήρξαν σηµαντικά προβλήµατα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και ότι γενικά το  δέσιµο των καρπών ήταν καλό. Αναµένει η παραγωγή να επιστρέψει στα επίπεδα του 2017.

Στην Ισπανία και ο ήπιος χειµώνας οδήγησε σε έλλειψη ψυχρών περιόδων για ορισµένες ποικιλίες, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει ελλείµµατα παραγωγής. Ο παγετός στα τέλη Φεβρουαρίου επηρέασε την ισπανική παραγωγή στην Καστίλλη-Λα Μάντσα και τη Μούρθια. Η Europêch σηµείωσε ότι οι εκτάσεις µε βερίκοκα αυξήθηκαν στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία µετά από δυσκολίες στην εν λόγω αγορά, µε τους καλλιεργητές να αλλάζουν από ροδάκινο σε βερίκοκο.

Η Ιταλία και κυρίως η Ισπανία είδαν την αύξηση της περιοχής παραγωγής τους, γεγονός που ενίσχυσε τις a και ιδιαίτερα τις εξαγωγές. Η Γαλλία, η οποία κατέχει ήδη ισχυρή θέση στην ευρωπαϊκή αγορά, δυσκολεύτηκε να αντιµετωπίσει αυτόν τον αυξανόµενο ανταγωνισµό από την Ιταλία και την Ισπανία και αναγκάστηκε να βασιστεί περισσότερο στην εγχώρια αγορά, µε αποτέλεσµα να υπάρχει ανισορροπία µεταξύ προσφοράς και ζήτησης και ως εκ τούτου µια πτώση των τιµών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία