BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Το κλίμα δημιουργεί ανάγκη για νέες ποικιλίες και τεχνικές στα φρούτα

Οι επιπτώσεις των αλλαγών της θερμοκρασίας, στην παραγωγή των οπωροφόρων δένδρων όπου παρατηρείται μείωση σε απόδοση και ποιότητα, καθώς και η ανάγκη παραγωγής και υιοθέτησης νέων ποικιλιών και τεχνικών, συζητήθηκε στην εσπερίδα με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Νέα ΚΑΠ», στις 15 Μαΐου 2019 στη Νάουσα.

rodakina_7

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

68
0

Οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται κατά τους θερινούς μήνες προκαλούν καταπόνηση στους καρπούς όλων των οπωροφόρων δένδρων, ηλιοεγκαύματα και παρουσία διπλών καρπών την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με την παρουσίαση της Δρ Παυλίνας Δρογούδη, από το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας. Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια ωρίμανσης των καρπών μειώνουν την παραγωγή ανθοκυανινών στους καρπούς και αυξάνουν τη συγκέντρωση των διαλυτών στερεών. Συγκεκριμένα στα νεκταρίνια, παρατηρείται εμφάνιση φακιδίων όταν έχουμε ζεστά και ξηρά καλοκαίρια.

Τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα έχουν ανάγκη από χαμηλές θερμοκρασίες για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ψύχος και να παράγουν κανονικά. Σημαντική μείωση της συσσώρευσης ψύχους έχει ήδη καταγραφεί σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές, σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική περίοδο. Λόγω αυτού του φαινομένου, σύμφωνα με την Π. Δρογούδη, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της παραγωγής ακτινιδίων στην Άρτα το 2016, μια περιοχή με οριακό ψύχος για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς. Η μειωμένη παραγωγή είναι η βασική επίπτωση από το ελλιπές ψύχος, καθώς παρατηρείται καθυστέρηση στην άνθηση και έκπτυξη των βλαστοφόρων οφθαλμών και πιθανότητα να υπάρχουν καρποί διαφορετικών μεγεθών στο ίδιο κλαδί.

Κηλιδώσεις, γραμμώσεις, συρρίκνωση, ακόμη και πτώση καρπών, αλλά και μεγάλες ζημιές από μονίλια επιφέρουν στα ροδάκινα οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις τους θερινούς μήνες, ενώ στα βερίκοκα παρατηρείται συρρίκνωση και σχίσιμο καρπών.

Σύμφωνα με τη Δρ Π. Δρογούδη, προγραμματισμός στις φυτεύσεις και χαρτογράφηση των περιοχών καλλιέργειας ανάλογα με το ψύχος, για να φυτεύεται το κατάλληλο είδος και ποικιλία όπου πρέπει, θα συμβάλλει σε αναδιάρθρωση προς τη σωστή κατεύθυνση στα δενδρώδη. Συνεχής καταγραφή της συσσώρευσης ψύχους και ενημέρωση των παραγωγών για την ανάγκη και το χρόνο ψεκασμού με ουσίες που διασπούν το λήθαργο, πιθανόν να δώσει λύση για την ανεπάρκεια ψύχους το χειμώνα. Για προστασία από υψηλές θερινές θερμοκρασίες, θετικά αποτελέσματα μπορεί να δώσει η εφαρμογή καολίνη. Πρέπει εν γένει να αξιολογηθούν ποικιλίες σε διαφορετικά περιβάλλοντα και να δημιουργηθούν ανθεκτικές σε ασθένειες και καταπονήσεις, μέσα από την ενίσχυση των δομών έρευνας στην Ελλάδα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία