BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Ρεκόρ εξαγωγών στις φράουλες, πίσω μένουν πυρηνόκαρπα

Εντυπωσιακά αυξημένες ποσότητες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές παρουσιάζονται στις εξαγωγές φράουλας, όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν επιβραδύνει μαζικά τη ζήτηση σε ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, κεράσια και καρπούζι.

7947798

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

33
0

Έχουν εξαχθεί 47.325 τόνοι έναντι 32.244 που είχαν εξαχθεί από αρχής του έτους μέχρι τις 14/6 πέρυσι, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών, όπως καταγράφει έκθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, Incofruit Hellas. 

Συνεχίζονται οι εξαγωγές κερασιών, βερίκοκων, ροδακίνων, νεκταρινιών και καρπουζιών με σχετικά καλούς ρυθμούς, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψη όπως τονίζει η Incofruit, τις ιδιαιτερότητες της φετινής εμπορικής περιόδου, που παρουσιάζει μια υστέρηση έναντι της αντίστοιχης περσινής, οφειλόμενη σε οψίμηση της παραγωγής τους λόγω καιρικών συνθηκών. Ένα ακόμη παράγων είναι η παρουσία εμποδίων που πρέπει να ξεπεραστούν κατά τη φετινή εμπορική περίοδο, όπως οι χαμηλές θερμοκρασίες που έχουν επιβραδύνει μαζικά την κατανάλωση και των πυρηνοκάρπων και καλοκαιρινών φρούτων και ενισχύουν την κατανάλωση προϊόντων εαρινής & χειμερινής περιόδου, όπως οι φράουλες αλλά και τα πορτοκάλια ή τα μανταρίνια, όπως και η διάθεση  προϊόντων  χαμηλής ποιότητας στις αγορές από χώρες χαμηλού κόστους, επηρεάζοντας αρνητικά την κατανάλωση στην ΕΕ.

Ακόμη, οι εξαγωγές ακτινιδίων, μέχρι τις 14/6/2019, σύμφωνα με την Incofruit, ανέρχονται σε 134.654 τόνους, με αυτές τις επιδόσεις να καθιστούν την τρέχουσα εμπορική περίοδο τη δεύτερη καλύτερη σε εξαγωγές ακτινιδίων, με τις περσινές εξαγωγές που ανήλθαν στους 157.770 να εξακολουθούν να αποτελούν ρεκόρ.

Μικροί είναι πια οι ρυθμοί εξαγωγής στο ακτινίδιο, ενώ παρατηρείται φέτος μια στροφή προς τρίτες, εκτός ΕΕ χώρες, με το ποσοστό τους να ανέρχεται στο 31,8% του συνόλου των αγοραστών, έναντι 23,4% που ήταν πέρυσι.

Με πολύ μικρούς ρυθμούς διεξάγονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών Valencia και μανταρινιών ortanique, με την καθυστέρηση της αύξησης της θερμοκρασίας να επιδρά αρνητικά στην κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού στην Ευρώπη, όπως έχει αναφερθεί σε ρεπορτάζ της Agrenda για τις εξαγωγές από τη Σκάλα Λακωνίας.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές λεμονιών, αγγουριών και μήλων με κανονικούς για την εποχή ρυθμούς και αυξημένες ποσότητες έναντι της αντίστοιχης περσινής εμπορικής περιόδου, ειδικότερα στα μήλα, όπου η συνολική αύξηση ποσότητας είναι της τάξης του 56,2%, με τις εξαγωγές προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 46.796 τόνους έναντι 19.314 πέρυσι.

Η εκτίμηση της Incofruit είναι ότι η παραγωγής της χώρας μας εξελίχθηκε ομαλά, με τον όγκο των οπωροκηπευτικών ελαφρά αυξημένο και ποιοτικά αναβαθμισμένο και επισημαίνεται πως χρειάζεται αυτό το πλεονέκτημά τους να το εκμεταλλευτεί η εξαγωγική βιομηχανία. Η αναμενόμενη βελτίωση των θερμοκρασιών στις καταναλωτικές αγορές αναμένεται να βελτιώσει τόσο την ζήτηση καλοκαιρινών φρούτων όσο και τις τιμές πώλησης και κατ’ επέκταση και παραγωγού.

Δυστυχώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο εξουσιοδοτιμένος εκπρόσωπος της Incofruit Γεώργιος Πολυχρονάκης, εξακολουθεί η διακίνηση προϊόντων ατυποποίητων και κατ’ ευθεία από τον αγρό, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, (πιστοποιητικά τυποποίησης και φορολογικά) αλλά και χωρίς σωστή επισήμανση της συσκευασίας τους, από Έλληνες, Βαλκάνιους και άλλους εμπόρους. Καλούνται από τον κύριο Γ. Πολυχρονάκη οι αρμόδιες ελληνικές ελεγκτικές αρχές να τηρούν αυστηρά τις εμπορικές προδιαγραφές ποιότητας για τα αποστελλόμενα-εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία