Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Νέο SOS μετά τις καταιγίδες σε Πέλλα και ζημίες σε καλλιέργειες

Σημαντικές καταστροφές σε κηπευτικά, αμπέλια αλλά και περιβόλια με βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα και δαμάσκηνα προκάλεσαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις που έπληξαν τον κάμπο των Γιαννιτσών, με επίκεντρο την Κρύα Βρύση, και τον μετέτρεψαν σε… ορυζώνα, ενώ προβλήματα έχουν προκύψει και σε χωριά της Ημαθίας.

liamis_2

Λεωνίδας Λιάμης

174
0

Έπειτα από 12 συνεχόμενες ημέρες με βροχή, που κορυφώθηκαν κατά το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν και έπεσαν περισσότερα από 200 χιλιοστά βροχής, όπως λένε κάποιοι παραγωγοί, η περιοχή σε πολλά της σημεία θυμίζει λιμνοθάλασσα.

Στην περιοχή των Γιαννιτσών, οι μεγάλοι υδάτινοι όγκοι των τελευταίων ημερών αρχικώς «φούσκωσαν» τον Λουδία και τους παραποτάμους του και κατόπιν και το κανάλι του αποστραγγιστικού, πλημμυρίζοντας τα κτήματα στην ευρύτερη περιοχή από την Κρύα Βρύση προς τα Γιαννιτσά και προς το Σταυρό Ημαθίας.


Η συνολική έκταση, που έχει κατακλυστεί από ατελείωτα κυβικά νερού, μόνο στην περιοχή των Γιαννιτσών, εκτιμάται ότι καλύπτει πάνω από 10.000 στρέμματα καλλιεργημένης γης, αλλά και χέρσων χωραφιών, τα οποία είχαν προετοιμαστεί από τους παραγωγούς για να σπαρθούν με καλαμπόκι και βαμβάκι, τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

«Είναι ένα απέραντο Γκιόλι. Τα χωράφια είναι γεμάτα νερό. Οδηγείς το αυτοκίνητο στο δρόμο και δεξιά και αριστερά το τοπίο μοιάζει με λίμνη. Τα νερά αυτά δεν πρόκειται να στραγγίξουν ούτε σε 20-30 μέρες και αυτό υπό τον όρο ότι δεν θα βρέξει ξανά από εδώ και πέρα», ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος του Α.Σ. Αιγές Κρύας Βρύσης, Σάκης Κούσης.

Όπως επισημαίνει ο έμπειρος παραγωγός οι ζημίες δεν περιορίζονται μόνο σε μονοετείς καλλιέργειες, όπως ο αρακάς, τα παντζάρια και άλλα κηπευτικά, αλλά αφορά και στις δενδρώδεις. «Τα βερίκοκα που θα τα συγκομίζαμε προς τα μέσα Μαΐου, αν δεις τον καρπό τους έχει μαυρίσει ήδη, ενώ πρόβλημα πιθανώς να έχουν και τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα», υπογραμμίζει ο κ. Κούσης. Σπεύδει δε, να προσθέσει πως «αν στις επόμενες ημέρες βγει ο ήλιος και ανέβει η θερμοκρασία, τότε αλίμονό μας, τα δέντρα θα ανάψουν και θα έχουμε μεγάλες ζημίες».

Προβληματισμό διατυπώνει, επίσης και για το γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνουν δηλώσεις ζημιών, καθώς, λόγω των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα τοπικά στελέχη του ΕΛΓΑ έχουν λάβει εντολή άνωθεν, μέχρι να λήξει ο συναγερμός, να μην βγαίνουν από τα γραφεία τους, οπότε δεν γίνεται να πάνε για αυτοψία.

Ο γεωπόνος Βαγγέλης Γραμματικού, από την περιοχή των Γιαννιτσών μας είπε πως κάτω από τους υδάτινους όγκους που έχουν κατακλύσει τον Βάλτο των Γιαννιτσών, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις από αρακά και άλλα κηπευτικά εποχής, τα οποία καλλιεργούν ντόπιοι παραγωγοί με συμβάσεις για τις μεταποιητικές βιομηχανίες του κλάδου.

«Ειδικά ο αρακάς ήταν στο στάδιο πριν την ανθοφορία και αν δεν αποσυρθούν γρήγορα τα νερά από τα χωράφια, ίσως να προκύψει σοβαρό πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Γραμματικού. Αναφερόμενος στις δενδρώδεις καλλιέργειες, εξάλλου, τόνισε ότι εκτός από τη μειωμένη γονιμοποίηση, ενδεχομένως να καταγραφεί αύξηση στις μονύλιες των ανθέων, αλλά και της φυτόφθορας. «Πριν περίπου 5-6 χρόνια είχαμε ξαναζήσει παρόμοιες συνθήκες και τότε είχαν χαθεί ολόκληρα κτήματα, γιατί η φυτόφθορα κατέστρεψε το ριζικό τους σύστημα» είπε ο ίδιος.

Όσον αφορά στα καλαμπόκια, οι περισσότεροι παραγωγοί δεν είχαν προλάβει ακόμη να ξεκινήσουν τη σπορά και το ίδιο συμβαίνει και με το βαμβάκι. «Είναι βέβαιο πως οι δύο καλλιέργειες θα πάνε πίσω χρονικά στη συγκεκριμένη περιοχή και αυτό γιατί θα πάρει καιρό ώστε τα χέρσα χωράφια να στεγνώσουν και να μπορεί να μπει μέσα μηχάνημα για να τα καλλιεργήσει», επισήμανε ο κ. Γραμματικού. Συμπλήρωσε δε, πως «το καλαμπόκι είναι οριακά, αλλά πιστεύω πως θα προλάβουν να το καλλιεργήσουν έστω και μετά το Πάσχα. Για το βαμβάκι υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο και δεν νομίζω να προκύψει θέμα να χαθεί η σεζόν».

Προβλήματα με ψύχος και πλημμύρες και σε χωριά της Ημαθίας

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με τις συνεχείς βροχοπτώσεις, αλλά και τον χιονιά που χτύπησε την περασμένη εβδομάδα και σε χωριά του νομού Ημαθίας, σημαίνοντας συναγερμό στους παραγωγούς.

Όπως μεταφέρθηκε στην Agrenda υπάρχουν κτήματα με ροδάκινα, ακτινίδια, αλλά και δευτερεύουσες καλλιέργειες όπως κηπευτικά και ηλίανθος, όπου λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν προκληθεί θέματα.

Κυρίως στα πρανή των περιοχών του Μυλοποτάμου και της Αριδαίας, οι ψυχρές αέριες μάζες που κατέβηκαν από τα βουνά, την επομένη του χιονιά της πρωταπριλιάς, η θερμοκρασία όπως λένε παραγωγοί, έπεσε στους -2,5 έως -3 βαθμούς Κελσίου και προκάλεσε καταστροφές ιδίως στις πρωϊμανθής ποικιλίες. Πρόκειται για ποικιλίες της περιοχής που ανθίζουν έως και 10 ημέρες νωρίτερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες, στις οποίες η ζημιά συντελείται κυρίως στα σημεία του δέντρου που βρίσκονται από τη μέση του και προς κάτω, προς το ριζικό σύστημα. Πληροφορίες αναφέρουν πως από τον τοπικό ΕΛΓΑ έχουν σχηματίσει ήδη άποψη ότι ο παγετός προκάλεσε πλήγμα στα δέντρα.

Φόβοι υπάρχουν επίσης και για την επίπτωση των βροχοπτώσεων στην καρπόδεση τόσο των ροδάκινων όσο και των αχλαδιών, δεδομένου ότι σε ανάλογες περιστάσεις στο παρελθόν παρατηρήθηκε στη συνέχεια το φαινόμενο της καρπόπτωσης για τα δέντρα που είχαν εκτεθεί.

Σε χωριά όπως η Μελίκη και η Τριλοφιά την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη, σκαπτικό του ΓΟΕΒ Αλεξάνδρειας επιστρατεύτηκε για να «σπάει» αναχώματα και να βοηθιούνται οι αποστραγγίσεις των χωραφιών, ενώ και παραγωγοί με τα τρακτέρ και τις αντλίες τους τραβούσαν νερά από την πλημμυρισμένη γη.

Σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Αντιπρόεδρος του Α.Σ. Νέος Αλιάκμων, Κώστας Παναγιώτου εξέφρασε την ανησυχία του για τη φετινή παραγωγή σε δενδρώδεις καλλιέργειες, κυρίως, όμως, για τον κίνδυνο να χαθούν και άλλες χρονιές. «Μετά από τόσες βροχές και την εναλλαγή θερμοκρασιών, τα δέντρα απειλούνται με ξήρανση και σε μια τέτοια περίπτωση θα χαθεί φυτικό κεφάλαιο. Είναι δύσκολη χρονιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτου.

Ανάλογους προβληματισμούς διατύπωσε για το φυτικό κεφάλαιο στα π πλημμυρισμένα κτήματα και ο πρόεδρος του Α.Σ. Μελίκης, Απόστολος Λουκανόπουλος, εστιάζοντας στις ζημίες που μπορεί να προκληθούν από το συνδυασμό της υγρασίας με τις υψηλές θερμοκρασίες. Ο ίδιος δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί και στις καλλιέργειες ηλίανθου των πλημμυρισμένων περιοχών, οι οποίες ενδέχεται να χρειαστεί να επανασπαρθούν.

Ολική καταστροφή τέλος, έχουν υποστεί κάποιες καλλιέργειες αρακά και κουκιών, όπως επισήμανε ο παραγωγός Δημήτρης Σταματόπουλος, του οποίου το χωράφι «πνίγηκε» στα βρόχινα νερά. «Στις αρχές Μαΐου θα μάζευα την παραγωγή και τώρα δεν πρόκειται να πάρω τίποτε. Το χωράφι δεν πρόκειται να στεγνώσει γρήγορα και μόλις βγει ο ήλιος και ανέβει η θερμοκρασία, τα φυτά θα σαπίσουν», είπε χαρακτηριστικά κι εξέφρασε την ελπίδα τουλάχιστον να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία