BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Συσσωρευμένες και πολυετείς οι απώλειες στο επιτραπέζιο ροδάκινο

Τιµές πώλησης κάτω του κόστους κατά µέσο όρο την 7ετία 2014-2020, µεγάλες ζηµιές από τις άκαιρες βροχοπτώσεις και µη αποζηµιωθείσες από τον ΕΛΓΑ, µείωση τουρισµού και περιορισµοί ελέω πανδηµίας, αλλά και συσσωρευµένες απώλειες από το ρωσικό εµπάργκο, συνθέτουν την εικόνα στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια.

45-rodakino

79
2

Μάλιστα, οι παραγωγοί εκφράζουν το παράπονο ότι την ώρα που δίνεται ή και µελετάται να δοθεί ενίσχυση, σε πλήθος άλλων καλλιεργειών οι οποίες δεν επλήγησαν στο µέγεθος που επλήγη η ροδακινοκαλλιέργεια, δεν έχει δοθεί από την πλευρά της κυβέρνησης, η δέουσα προσοχή.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ηµαθίας, που περιγράφει το ασφυκτικό κλίµα στον κλάδο και την «ανισονοµία», όπως λέει έναντι άλλων παραγωγικών τοµέων, ζητώντας την άµεση καταβολή de minimis για τις ζηµιές που προκάλεσαν οι έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις τους καλοκαιριού, µε ποσά ανά στρέµµα, ανάλογα των ζηµιών οι οποίες εκτιµώνται σε ποσοστά 50-80%, που αντιστοιχεί βάση του ΕΛΓΑ σε 300-500 ευρώ το στρέµµα ανάλογα την ποικιλία.

«Ο ανασχηµατισµός της κυβέρνησης έφερε αλλαγή στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι δροµολογηµένα ζητήµατα όπως η αποζηµιώσεις των ροδακινοπαραγωγών, θα πρέπει να καθυστερούν αδικαιολόγητα, όταν µάλιστα έχουν παρέλθει 7 µήνες από τις µεγάλες καταστροφές στην ροδακινοπαραγωγή και οι πληγέντες αγρότες βιώνουν την αδιαφορία και τον εµπαιγµό της κυβέρνησης», αναφέρουν χαρακτηριστικά προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις.

Αρνητικοί παράγοντες, σύµφωνα µε τον ΑΣ Ηµαθίας, είναι οι εξής:

Η κατάρρευση τιµών πάνω από 60% σε σχέση µε την προ εµπάργκο εποχή. Ροδάκινα και νεκταρίνια που πωλούνταν 0,55 και 0,65 ευρώ το κιλό έφτασαν να πωλούνται 0,23 και 0,33 ευρώ αντίστοιχα (τιµές κάτω του κόστους παραγωγής), κατά µέσο όρο την 7ετία 2014-2020, χωρίς την ανάλογη στήριξη των παραγωγών για ένα προϊόν που επλήγη περισσότερο από όλα τα άλλα.

Οι ανεπανόρθωτες ζηµιές στη ροδακινοπαραγωγή από τις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις τα τελευταία 4 έτη και µάλιστα µε τα αίτια να µην θεωρούνται αποζηµιωθέντα από τον ΕΛΓΑ και οι παραγωγοί να λαµβάνουν µόλις 20% των ζηµιών που υπέστησαν.

  Η µείωση του τουρισµού παγκοσµίως επηρέασε αρνητικά την κατανάλωση, όπως και το κλείσιµο της εστίασης και του λιανεµπορίου, η δυσκολία των εξαγωγών, η αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω έλλειψης αγρεργατών.

Συνδεδεµένες και αναδιάρθρωση

Με βάση την καταγραφή του Αγροτικού Συλλόγου Ηµαθίας, η καλλιέργεια ροδάκινων και νεκταρινιών στη χώρα µας, κινδυνεύει µε αφανισµό τα επόµενα έτη, βάσει συνθηκών εφόσον δεν ληφθούν

τα απαραίτητα µέτρα:

  Επίλυση προβληµάτων (Ρώσικο εµπάργκο και ανάλογη στήριξη του χαµένου εισοδήµατος όσο διαρκεί.

 Αναθεώρηση του κανονισµού ΕΛΓΑ.

 Αναδιάρθρωση, δηµιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης του ροδάκινου µε τη συµµετοχή αγροτών.

  Προσθήκη στη λίστα των συνδεδεµένων ενισχύσεων και του επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

25-01-2021 17:29Γιώργος Καραγκιοζόπουλος

Και εγώ ως απλό μέλος του Α.Συλλόγου Αλεξάνδρειας εχω να πώ πως τα άσχημα νέα όσον αφορά το Ρώσικο εμπάργο θα συνεχιστούν λόγω Ναβάλνι!!!

Απάντηση

22-01-2021 19:25αντωνης κουπτσης

ως μελος του διοικιτικου συμβουλιου του αγροτικου συλογου ναουσας δηλωνω οτι μας γραφουν στα παλαιωτερα των υποδηματων τους

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία