BACK TO
TOP
Μήλα

Καλή γεωπονική υποστήριξη και επένδυση σε νέες ποικιλίες δυναμώνουν τη μηλοκαλλιέργεια

Τον δρόµο του εκσυγχρονισµού και της ανανέωσης έχει πάρει την τελευταία πενταετία η καλλιέργεια µήλου στην Ελλάδα, ανταποκρινόµενη στις νέες προτιµήσεις της εγχώριας κατανάλωσης, αλλά κυρίως στις επιδιώξεις του εµπορίου για περαιτέρω εξάπλωση στις αγορές της Μέσης Ανατολής.

grafima_mila

Λεωνίδας Λιάμης

330
0

Συζητώντας µε ανθρώπους της αγοράς καθίσταται σαφές ότι το µέλλον της εγχώριας παραγωγής εξαρτάται άµεσα από την ανανέωση των υφιστάµενων καλλιεργειών, την υιοθέτηση σύγχρονων µοντέλων εγκατάστασης και καλλιεργητικών πρακτικών, καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος.  «Μεγάλο µέρος των καλλιεργειών χρειάζεται ανανέωση» επισηµαίνει ο Αλέξανδρος Πουλής της Πουλής Α.Ε συµπληρώνοντας πως από την πλευρά των διακινητών απαιτείται προσπάθεια για πιο αυστηρή τυποποίηση και καλύτερη συσκευασία ώστε να µπορέσει το ελληνικό µήλο να αναδείξει την ποιότητά του στις διεθνείς αγορές. «Για να σταθούµε απέναντι στους Γάλλους και τους Ιταλούς, πρέπει να µπουν περισσότερα στρέµµατα, να αυξηθεί η ποσότητα της παραγωγής και τα προϊόντα να είναι πιο ανταγωνιστικά» λέει, επισηµαίνοντας πως για να µπορέσουν οι παραγωγοί να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις, «πρέπει να στηριχτούν».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά ολόκληρο το αφιέρωμα για την Μηλοκαλλιέργεια της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 25 Απριλίου μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, οι προσπάθειες αυτές ήδη συντελούνται. «Οι παραγωγοί παρακολουθούν τις εξελίξεις στις αγορές, βάζουν περισσότερα στρέµµατα και επενδύουν σε νέες ποικιλίες, περισσότερες δίχρωµες, αλλά έχουµε ακόµα δρόµο µπροστά µας».

Gala και Fuji απλώνονται στους εγχώριους μηλεώνες

Στην Αγιά τα Gala παίρνουν τη θέση των Granny Smith, τα Fuji, αν και δύσκολα καλλιεργητικά, πολλαπλασιάζονται και το Φιρίκι Πηλίου κινείται µε ταχύτητα.

Σπάει φαίνεται ότι το µονοπώλιο των τριών κλασικών ποικιλιών µήλων Starking Delicious, Golden Delicious και Granny Smith, που επικρατούσαν στην ελληνική αγορά. Νέα δεδοµένα, η δυναµική άνοδος νέων κλώνων της Gala Royal, τα οποία αναζητά επίµονα η Αίγυπτος, και η ενίσχυση της δηµοφιλίας των Fuji, µιας δύσκολης καλλιεργητικά ποικιλίας, της οποίας όµως οι Έλληνες παραγωγοί φαίνεται ότι έχουν «πάρει το χέρι». «Οι Έλληνες παραγωγοί είναι καλοί καλλιεργητές και τα τελευταία χρόνια έχουν καταλάβει πώς πρέπει να καλλιεργήσουν τη συγκεκριµένη ποικιλία για να µην έχουν µεγάλες αυξοµειώσεις στην παραγωγή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Πουλής της Πουλής Α.Ε. «Η δυσκολία της συγκεκριµένης καλλιέργειας έγκειται στο ότι είναι επιρρεπής στην παρενιαυτοφορία. Είναι µια λαίµαργη ποικιλία, χρειάζεται πολλή γνώση και προσπάθεια από τον πρώτο χρόνο εγκατάστασης για να µην ξεφύγει» εξηγεί ο, ξεκαθαρίζοντας όµως πως αξίζει τον κόπο ο ιδιοκτήτης της Αγρολύσις και γεωπόνος, Ματθαίος Παπαϊωάννου, αφού «η γεύση, η τραγανή υφή της και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της, την καθιστούν ελκυστική στους καταναλωτές».

Νέες φυτείες Gala κάθε χρόνο στην Αγιά

Μεγάλη δυναµική στην περιοχή της Αγιάς Λάρισας εµφανίζει η ποικιλία Gala, σύµφωνα µε τον Θάνο Σοφλιό, διευθύνοντα σύµβουλο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Μελιβοίας. Όπως ο ίδιος τόνισε συνήθως είναι η ποικιλία που προτιµάται από τους παραγωγούς µήλων της περιοχής για να αντικαταστήσει τα Granny Smith, τα οποία σταδιακά χάνουν έδαφος, διότι οι τιµές τους τα τελευταία έτη υποχώρησαν σηµαντικά. «Πέρυσι η συγκοµιδή των Gala στην περιοχή µας έδωσε περίπου 7.000 τόνους προϊόντος κι αντιπροσώπευσε σχεδόν το 15% της παραγωγής µήλων όλου του ∆ήµου Αγιάς. Η τάση, όµως, είναι ανοδική και εκτιµώ πως και φέτος η παραγωγή τους θα κυµανθεί εκεί κοντά στους 7.000 τόνους, παρά το γεγονός ότι δεν φαίνονται τόσο γεµάτα τα δέντρα. Και τούτο γιατί κάθε χρόνο προστίθενται και νέες φυτείες. Να µου το θυµηθείτε πως σε µια τριετία, η περιοχή της Αγιάς θα είναι µεγάλη δύναµη στο Gala» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σοφλιός.

Απλώνεται η γκάµα των ποικιλιών

«Η γκάµα των ποικιλιών απλώνεται τα τελευταία χρόνια» επιβεβαιώνει και ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ζαγοράς, ∆ιονύσης Βαλασσάς, ο οποίος αναφέρει πως πέραν των παραπάνω ποικιλιών, τα Jona Gold αλλά και ντόπιες ποικιλίες όπως τα Φιρίκια Πηλίου εµφανίζουν µια κινητικότητα ως προς τις εκτάσεις µαζί µε τα βιολογικά, τα οποία η αγορά δείχνει να αναζητά µε όλο και αυξανόµενη ένταση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία