Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Ως 30 Νοέμβρη online δήλωση συγκομιδής οινοστάφυλων

Στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων συγκομιδής οινοστάφυλων, όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ηρακλείου. Δηλώσεις συγκομιδής χρειάζεται να καταθέσουν και όσοι αμπελουργοί προσκομίσουν την παραγωγή τους για απόσταξη.

Online από 1/9 δήλωση συγκομιδής οινοστάφυλων

2
1

Η δήλωση συγκομιδής είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον Καν (ΕΚ) 436/2009 , είτε οι παραγωγοί παραδίδουν την παραγωγή τους στα Οινοποιεία, είτε οινοποιούν οι ίδιοι για λογαριασμό τους . 

Ειδικότερα για το έτος 2015, οι Δηλώσεις Συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς Οινοποιήσιμων Ποικιλιών Αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr.

Η ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και λήγει στις 30 Νοεμβρίου του 2015, όπου και η ψηφιακή υπηρεσία θα κλείσει για τις νέες δηλώσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της Δήλωσης Συγκομιδής, δηλαδή μετά την λήξη της περιόδου υποβολής και τροποποίησης (30 Νοεμβρίου), υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης από τους παραγωγούς του αντίγραφου της δήλωσης που έχει θέση βεβαίωσης κατάθεσης Δήλωσης Συγκομιδής.

1). Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Συγκομιδής:

α) Οι αμπελουργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους καταλαμβάνουν λιγότερο από 1 στρέμμα αμπελώνα και το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.

β) Οι Οινοποιοί ( οι κατέχοντες νόμιμη Άδεια και Εγκαταστάσεις Οινοποιείου ) κάτοχοι αμπελουργικής έκτασης οι οποίοι οινοποιούν οι ίδιοι το σύνολο της παραγωγής τους .

Στην περίπτωση αυτή υποβάλλουν Δήλωση Παραγωγής .

Σε αντίθετη περίπτωση (π.χ. πώληση μέρους της σταφυλικής τους παραγωγής σε άλλο οινοποιό), οι οινοποιοί κάτοχοι αμπελουργικής εκμετάλλευσης υποχρεούνται να υποβάλουν και Δήλωση Συγκομιδής.

2. Δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής :

α) Οι αμπελουργοί που είναι μέλη Συνεταιριστικού Οινοποιείου και παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο.

β) Οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό, υποχρεώνονται να υποβάλλουν επιπλέον της Δήλωσης Συγκομιδής και Δήλωση Παραγωγής.

γ) Σε περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ), οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική Δήλωση Συγκομιδής , οπότε και στο αντίστοιχο πεδίο θα συμπληρώνεται και το αίτιο που την προκάλεσε (π.χ ανωτέρα βία, μη συγκομιδή για οικονομικούς λόγους, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα και λοιποί λόγοι).

Οι υπόχρεοι για Δηλώσεις Συγκομιδής που δεν υποβάλουν τις δηλώσεις αυτές κατά τις παραπάνω ημερομηνίες  αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων που προβλέπονται, (Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων,  Χορήγηση Δικαιωμάτων Φύτευσης Οιναμπέλων από το Εθνικό Αποθεματικό , Αδειών Φύτευσης), για την τρέχουσα και την επόμενη αμπελοοινική περίοδο.    

Ωστόσο, η υπέρβαση των ημερομηνιών που έχουν οριστεί κατά 10 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο, επισύρει αναλογική μείωση των καταβλητέων ποσών για την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο σε επιδοτούμενα προγράμματα, σε ποσοστό 1% για κάθε μέρα καθυστέρησης (αρθρο 18 Καν (ΕΚ) 436/2009).

Μετά την κατάθεση των Δηλώσεων Συγκομιδής και την επεξεργασία των στοιχείων τους , η υπηρεσία μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους .

Τέλος επισημαίνεται στους παραγωγούς που προτίθενται να κάνουν απόσταξη στέμφυλων για παραγωγή τσικουδιάς , ότι θα πρέπει να σπεύσουν να καταχωρήσουν τη Δήλωση Συγκομιδής τους έγκαιρα , και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της αποστακτικής περιόδου , διότι αυτή θα ληφθεί ως προϋπόθεση για την έκδοση βεβαίωσης παραγωγής από την υπηρεσία μας , την οποία ο ενδιαφερόμενος θα χρησιμοποιήσει  για την έκδοση άδειας απόσταξης.

Για κάθε διευκρίνιση/πληροφορία στα τηλέφωνα 2810309203 ( κος Αργυρίου Δούκας ) και 2810309270 (κα Κουτσάκη Ευαγγελία) .

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

24-11-2015 17:22ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ενα χωράφι με αμπέλι 4 στρεμμάτων (που μεταβιβάζεται απο κληρονομιά) και ειναι δηλωμένο στο ΟΣΔΕ μπορεί να ενταχθεί στο αμπελουργικό μητρώο που κατεχει ο κληρονομούμενος ωστε να τύχει των ευεργετηματων του Νόμου περι αναδιάρθωσης αμπελώνων ή να πουλήσει τη παραγωγή σε οινοποιείο ?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία