Η ελαιοκομία επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια σε όλες τις ηπείρους της γης, καθώς επιστήμονες, διατροφολόγοι, εκπρόσωποι του λιανικού εμπορίου και καταναλωτές αναγνωρίζουν πλέον την υψηλή διατροφική αξία του ελαιολάδου.
Η πίεση που δέχονται οι παραδοσιακά ελαιοπαραγωγές χώρες της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) από την αύξηση της διεθνούς παραγωγής είναι σημαντική.
Κοινή πεποίθηση αποτελεί η διαπίστωση ότι η ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο θα ενισχύσει τις ελληνικές εξαγωγές.
- Πως διαμορφώνονται όμως πλέον οι συσχετισμοί στον τομέα της παραγωγής σε διεθνές επίπεδο;
- Κατά πόσο η αύξηση της κατανάλωσης διεθνώς θα μπορούσε να καλύψει την αύξηση της παραγωγής;
- Πως μπορεί το ελληνικό ελαιόλαδο να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά του;
- Πως αντιμετωπίζουν το θέμα οι άλλες παραδοσιακά ελαιοπαραγωγές χώρες, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία;
Στα ερωτήματα αυτά καλούνται να απαντήσουν εγνωσμένου κύρους εισηγητές στην εσπερίδα με θέμα «Η ώρα του Ελληνικού ελαιολάδου για την αναγνώριση και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του», την οποία διοργανώνει η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «ΦΙΛΑΙΟΣ», σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Εξαγωγών & Προώθησης Ελαιολάδου «ΕΚΕΠΕ» και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου «ΣΕΒΙΤΕΛ».
Η εσπερίδα, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL, στην Αθήνα, την Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 και ώρα 6:00 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Απονομή βραβείων «Κότινος 2016»
Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση απονομής των βραβείων του διαγωνισμού οργανοληπτικής αξιολόγησης εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων “KOTINOS 2016” που διοργάνωσε πρόσφατα η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2103238856 και στο e-mail: info@filaios.org