BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Επιμένει στα χαμηλά η αγορά ελαιολάδου, πιέζουν οι Ιταλοί έμποροι που χτίζουν απόθεμα

Για τα δεδομένα της εποχής, η ζήτηση ελαιολάδου μέχρι στιγμής, δεν είναι αυτή που αναμενόταν από τους παραγωγούς. Η μικρή και υποτονική κινητικότητα στην αγορά ελαιολάδου πιέζει περαιτέρω τις τιμές, που ήδη συναγωνίζονται στα χαμηλά, αδικαιολόγητα, αυτές της Ισπανίας.

dsc_2071aaaa_20170218_1125394656

Πέτρος Γκόγκος

24
2

Στην Λακωνία, το ταβάνι για τα χαμηλής οξύτητας έξτρα παρθένα, είναι  τα 3,55 ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκο Προκοβάκη. Στις νότιες περιοχές της Λακωνίας, η υποτονική αυτή ζήτηση, μεταφράζεται σε πράξεις των τριών βυτίων το πολύ στην τιμή των 3,50 με 3,55 ευρώ ανά κιλό, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Agrenda ο διευθυντής του Α.Σ Μολάων Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας. Ο ίδιος υποστήριξε πως «η παραγωγή εδώ είναι μεγαλύτερη από αυτήν που υπολογίζαμε στην αρχή. Αποδώσανε οι νέες φυτεύσεις που μπήκαν σε παραγωγική διαδικασία», ενώ σχετικά με τις τιμές, ανέφερε πως οι Ιταλοί έμποροι δεν «τραβούν από την Λακωνία, ενώ αγοράζουν με το σταγονόμετρο γενικά, αναμένοντας τις κινήσεις στην Ισπανία, αν δηλαδή θα ανεβάσουν ή θα ρίξουν τις τιμές τους».

Το τελευταίο διάστημα στα Χανιά, οι τιμές παραμένουν σταθερές στα 3 ευρώ ανά κιλό, με την περίοδο να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ στο Ηράκλειο, αν και έγιναν πρόσφατα κάποιες πράξεις στα 3 με 2,95 ευρώ ανά κιλό, γενικά αυτές κυμαίνονται από τα 2,60 μέχρι τα 2,80 ευρώ ανά κιλό. «Το μόνο παρήγορο είναι πως έχει βροχές, και φαίνεται πως η επόμενη χρονιά θα πάει καλά, αν συνεχίσει ο καιρός έτσι», υποστήριξε ο  πρόεδρος του ΑΣ Ζαρού, Μανώλης Ρομπογιαννάκης.


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

28-01-2019 12:28Ιωάννης Π.

Ο συνδυασμός της υψηλής ισπανικής παραγωγής και της αθρόας εισαγωγής ελαιολάδου στις χώρες της ΕΕ από την Τυνησία, αποτελεί τον κύριο λόγο συμπίεσης των τιμών του ελληνικού ελαιολάδου και όχι η μερική υστέρηση στην ποιότητα που παρατηρήθηκε τη φετινή χρονιά.

Απάντηση

25-01-2019 21:35Σκεπτόμενος αγρότης

Παιδιά ας μην παραπληροφορουμε τον κόσμο. Ακόμα και οι συνεταιρισμό το κάνουν αυτό. Αυτές οι τιμές για λάδια δεν παίζει. Ούτε με 3, 55 € το κιλό, ούτε με 3€. Ειδικά με τις οξυτητες που υπάρχουν. Μετά από την υπερπαραγωγή της Ισπανίας και την μίξη του σπορέλαιων με τα ελαιόλαδα λόγω πολυφαινόλων. Αλλα και την αθρώα εισαγωγή Τυνησιακου ελαιολάδου. Οι τιμές έχουν πιεστεί πάρα πολύ. Ήδη υπάρχουν πράξεις στα 2,30-2,00€ και έχουν φτάσει μέχρι και το 1,80€.!!! Και μιλάμε για οξύτητες 0,5 έως 1,5 Δηλαδή τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα πουλιούνται σαν πυρηνέλαια, και σπορέλαια και αγοράζουμε Τυνησιακό στα 3,50€.!! Ελλας το μεγαλείο σου. Η πρώτογενης παραγωγή της Ελλάδος ξεκινά από την άγνοια που μας δέρνει. Αντε και του χρόνου πιο πολλά λεφτά στους μελετητες-αεριτζηδες για την καλύτερη αξιοποίηση των αγροτικών καλλιεργειών μας.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία