BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

FAO και ΕΤΑΑ επενδύουν στο τυνησιακό ελαιόλαδο

Για έναν τρίτο γύρο επενδύσεων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, στην βιομηχανία ελαιολάδου της Τυνησίας προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και ο Οργανισμός Τροφίμων (FAO), έπειτα από την έγκριση του τρίτου σταδίου ενός πολυετούς σχεδίου ανάπτυξης στη χώρα αυτή.

DSC_0220-2

Πέτρος Γκόγκος

20
0

Αυτό το επόμενο στάδιο θα επικεντρωθεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του πράσινου χρυσού της χώρας της Βορείου Αφρικής, ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να ενισχύσει το διεθνές προφίλ του ελαιολάδου της Τυνησίας. Ειδικότερα, οι προγραμματισμένες ενέργειες που θα εφαρμοστούν το 2019 θα επικεντρωθούν στην στήριξη της ανάπτυξης της ποιότητας και της αύξησης των εξαγωγών. Ένας άλλος στόχος είναι η επέκταση σε νέες αγορές με την ανάπτυξη περισσότερων ανταγωνιστικών προϊόντων.

Το ελαιόλαδο της Τυνησίας γνώρισε μια άνθηση τα τελευταία χρόνια με όλο και περισσότερους παραγωγούς να στρέφονται στην παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, χρησιμοποιώντας σε μεγάλο βαθμό βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας. Η αναγνώριση μάλιστα ήρθε και μέσω διάφορων διεθνών βραβείων, με όλο και περισσότερους Τυνήσιους παραγωγούς να κερδίζουν βραβεία σε διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στον Διαγωνισμό της Νέας Υόρκης του 2018 (NYIOOC), οι παραγωγοί ελαιολάδου από την Τυνησία έφεραν στο σπίτι τους 11 βραβεία.

Αυτό κατέστη δυνατό τα τελευταία πέντε χρόνια, αφού FAO και ΕΤΑΑ κατέβαλαν αρκετές προσπάθειες για την ενίσχυση της ποιότητας, της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του τομέα στη Τυνησία. Αυτοί που ευνοήθηκαν από τις πρώτες φάσεις του σχεδίου ήταν πάνω από 100 μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις παραγωγής ελαιολάδου. Τα εξειδικευμένα εργαστήρια κατάρτισης που εγκατέστησαν στη χώρα οι δυο οργανισμοί, έδωσαν γνώσεις σε πτυχές που σχετίζονται με όλη την παραγωγική διαδικασία, από τη διαχείριση των ελαιώνων, τη συγκομιδή, την άλεση και την αποθήκευση, εστιάζοντας στις βιώσιμες και βέλτιστες πρακτικές για την παραγωγή ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία