Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Μαντείες µεγαλοσχηµόνων τεστάρουν το ελαιόλαδο

Περίεργους συνειρµούς φαίνεται να προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒΙΤΕΛ γύρω από το ύψος της φετινής παραγωγής ελαιολάδου που ρίχνουν ακόµα περισσότερο τις εκτιµήσεις, στους 140.000 τόνους, κάτι που ενδεχοµένως ανοίγει χώρο και για «παιχνίδια τιµών» σε βάρος των παραγωγών, δεδοµένου ότι δεν υπάρχει καµία επίσηµη πληροφόρηση ακόµα.  

elaiolado_2

Πέτρος Γκόγκος

8
0

Ειδικότερα, την ώρα που οι ευρύτερες προβλέψεις κάνουν λόγο για παραγωγή ανάµεσα στους 170.000 µε 200.000 τόνους, ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Τυποποιήσεων Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γρηγόρης Αντωνιάδης, υποστήριξε µε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως η φετινή χρονιά θα κλείσει γύρω στους 140.000 τόνους.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έκπληξη, µε τους παράγοντες της αγοράς να τις αποδίδουν σε κάποιο παιχνίδι των ισχυρών συντελεστών του κλάδου. Βέβαια σε ό,τι αφορά τις τιµές, η εξήγηση του κ. Αντωνιάδη, είναι η µεγάλη παραγωγή της Ισπανίας, η οποία «ασφαλώς και πιέζει την τιµή στα επίπεδα τα σηµερινά που είναι γύρω στα 3 ευρώ για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

Πάντως, καλοί γνώστες της αγοράς που επιθυµούν να διατηρήσουν την ανωνυµία τους, ανέφεραν στην Agrenda πως αυτή είναι µια πληροφόρηση που µπορεί να έφτασε «στα γραφεία της παλιάς Ελαΐδος και που µπορεί να ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα, µπορεί όµως και όχι. Άλλωστε υπάρχει πάντα µια ποσότητα πάνω στο τραπέζι, και άλλη µια κάτω από αυτό». Η ίδια πηγή υποστήριξε πως πέρυσι διακινήθηκαν τουλάχιστον 40.000 τόνοι ελαιολάδου χωρίς παραστατικά, αποδίδοντας την πρακτική αυτή στην υψηλή φορολογία.

Επικαλούµενος δικές του πηγές, ο Νίκος Ρενιέρης, στέλεχος εξαγωγικής εταιρείας ελαιολάδου µε έδρα τα Χανιά, ανέφερε πως «η παραγωγή είναι σίγουρα µειωµένη και µάλλον θα κυµανθεί ανάµεσα στους 160.000 µε 170.000 τόνους». Μια ίσως περισσότερο ολοκληρωµένη εικόνα γύρω από τη φετινή παραγωγή, θα µπορούσε να έχει η βιοµηχανία του πυρηνελαίου, δεδοµένου ότι συλλέγει από τα ελαιουργεία και επεξεργάζεται τα υπολείµµατα της αρχικής ελαιοπαραγωγής. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Agrenda µε τον Μανώλη Γιαννούλη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο της «ΕΛΣΑΠ Α.Ε. Ελαιουργικές Επιχειρήσεις» και της Ε∆ΟΕ, ο ίδιος εκτίµησε πως η φετινή παραγωγή αναµένεται να είναι γύρω στους 180.000 µε 200.000 τόνους.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα εκτάκτως την Παρασκευή 8 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Fresher

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία