BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Νέα πρωτόκολλα ελέγχου θεσπίζει ο ΟΗΕ για περιορισμό της Xylella και άλλων παρασίτων

Καθορισμό καθολικών οδηγιών για τη χρήση του υποκαπνισμού, εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων για την ορθή αναγνώριση των εισβλητικών παθογόνων των φυτών και την αντίστοιχη αντίδραση και άλλα μέτρα ελέγχου θεσπίστηκαν από τον ΟΗΕ για μετρίαση των ζημιών στην παγκόσμια αγροτική παραγωγή σε πρόσφατη συνάντηση στη Ρώμη. Συνολικά, ο FAO εκτιμά ότι μεταξύ 20 και 40% της ετήσιας παγκόσμιας φυτικής παραγωγής χάνεται από τα παράσιτα. Αυτό, μαζί με άλλες ασθένειες των φυτών, κοστίζει την παγκόσμια οικονομία περίπου 290 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Μόνο στην Ιταλία εκτιμάται ότι το βακτήριο Xylella έχει καταστρέψει 445.000 στρέμματα ελαιόδεντρων, με κόστος εκατομμυρίων ευρώ.

UNFAO1_1

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

113
0

Σε συνάντηση στη Ρώμη, ο διεθνής οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών και την εφαρμογή ασφαλών πρακτικών εμπορίας φυτών, συνεδρίασε για την υιοθέτηση νέων προτύπων που αποσκοπούν στη συγκράτηση της εξάπλωσης της Xylella fastidiosa καθώς και πέντε άλλων ασθενειών που μεταδίδονται από επιβλαβείς οργανισμούς.

Τα πρότυπα στα οποία η επιτροπή για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα (CPM) συμφώνησε να εφαρμοστούν, περιελάμβαναν πρωτόκολλα για να εμποδίσουν τη διάδοση των παρασίτων εισβολέων, όπως η μύγα της Μεσογείου, μέσω της διέλευσης των διεθνών συνόρων.

"Με το αυξημένο εμπόριο και τα ταξίδια, οι κίνδυνοι διασκορπισμού των παρασίτων των φυτών σε νέες περιοχές πέρα ​​από τα σύνορα είναι πλέον υψηλότεροι από ποτέ", δήλωσε ο Bukar Tijani, βοηθός γενικός διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας και Προστασίας των Καταναλωτών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

"Κάθε μέρα, βλέπουμε έναν συγκλονιστικό αριθμό απειλών για την ευημερία των φυτών μας και, κατά συνέπεια, για την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία μας", πρόσθεσε.

Ο FAO, ο οποίος οργανώνει την επιτροπή, εκτιμά ότι η Xylella fastidiosa είναι υπεύθυνη για την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων ελιάς σε όλη την Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Μόνο στην Ιταλία εκτιμάται ότι η ασθένεια έχει καταστρέψει 445.000 στρέμματα ελαιόδεντρων, με κόστος εκατομμυρίων ευρώ. Η Xylella fastidiosa έχει μολύνει επίσης ελαιόδεντρα και στις δύο Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας και στη Γαλλία. Η ασθένεια εντοπίστηκε επίσης στην ηπειρωτική Ισπανία, αλλά μέχρι τώρα μόνο σε αμυγδαλιές και κερασιές.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η ασθένεια θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Αφρική, την Αυστραλία και σε μέρη της Ανατολικής Ασίας.

Συνολικά, ο FAO εκτιμά ότι μεταξύ 20 και 40% της ετήσιας παγκόσμιας φυτικής παραγωγής χάνεται από τα παράσιτα. Αυτό, μαζί με άλλες ασθένειες των φυτών, κοστίζει την παγκόσμια οικονομία περίπου 290 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

"Πολλοί αγρότες και κυβερνήσεις παλεύουν για την αποτροπή των άκρως καταστροφικών παρασίτων και ασθενειών που είναι - πάνω από όλα-  νέες για αυτούς", δήλωσε ο Bukar Tijani.

Τα νέα πρότυπα, , η Διεθνής Σύμβαση δηλαδή για την Προστασία των Φυτών (IPPC), τα οποία θα υιοθετηθούν από την CPM και την υποεπιτροπή που είναι επιφορτισμένη με τον καθορισμό και την εφαρμογή των παγκόσμιων φυτοϋγειονομικών προτύπων, περιλαμβάνουν τον καθορισμό καθολικών οδηγιών για τη χρήση του υποκαπνισμού, την εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων για την ορθή αναγνώριση των εισβλητικών παθογόνων των φυτών και την αντίστοιχη αντίδραση, τον καθορισμό τυποποιημένων βασικών κανόνων για το διεθνές εμπόριο γεωργικών προϊόντων, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την αποτελεσματικότερη εξέταση φυτών και φυτικών προϊόντων για ασθένειες και τη μείωση του κινδύνου μεταφοράς φυτικών παρασίτων μέσω θαλάσσιων σκαφών.

Ωστόσο, ο FAO προειδοποίησε ότι μόνο η καταγραφή νέων προτύπων δεν επιλύει το πρόβλημα. Οι κυβερνήσεις, οι αγρότες και οι εξαγωγείς πρέπει επίσης να είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην εφαρμογή λύσεων και να συνεργαστούν για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών, όπως το βακτήριο Xylella fastidiosa.

Για να επισημανθεί το διαδεδομένο πρόβλημα των επεμβατικών παρασίτων στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η Γενική Συνέλευση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι το 2020 θα είναι το διεθνές έτος φυτοϋγείας.

«Παρά την αυξανόμενη επίδραση των παρασίτων των φυτών, οι πόροι είναι σπάνιοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος», δήλωσε ο κ. Jingyuan Xia, γραμματέας της IPPC και συμπλήρωσε: «Η συνάντηση CPM θα συζητήσει πώς ο διεθνής χρόνος φυτοϋγειονομικού ελέγχου θα μπορούσε να προκαλέσει μια μακροπρόθεσμη συνεργασία και πολιτικές υγείας σε όλα τα επίπεδα.»

Στο πνεύμα της ανακοίνωσης, ο Angelo Annese, δήμαρχος της Monopoli, μιας πόλης στην νότια περιοχή της Απουλίας που καταπολεμά την εξάπλωση της νόσου για περισσότερο από ένα χρόνο, δεσμεύτηκε την Παρασκευή πως θα παρέχει 40.000 ευρώ (44.900 δολάρια) για την καταπολέμηση της Xylella fastidiosa. «Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν στρατηγική δράση για την καταπολέμηση της ανάπτυξης του πληθυσμού των εντόμων υιοθετώντας τα καταλληλότερα φυτοϋγειονομικά μέτρα», δήλωσε Sante Scarafino, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία