BACK TO
TOP
Ιχθυοκαλλιέργειες

Μέσα από Σχέδια Παραγωγής η λειτουργία ΟΠ στις υδατοκαλλιέργειες

Το πράσινο φως για το σχηματισμό και τη λειτουργία των Οργανώσεων Παραγωγών προϊόντων  υδατοκαλλιέργειας δόθηκε μετά από την απόφαση (ΦΕΚ Β΄463/2019) του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη και της υφυπουργού Ολυμπίας Τελιγιορίδου.

ixthiokalliergies_2_2

289
0

Σύμφωνα με αυτήν, όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε σχηματισμό και λειτουργία μιας τέτοιας οργάνωσης, θα πρέπει να καταθέσουν στις κατά τόπους ΔΑΟΚ τα απαραίτητα Σχέδια Παραγωγής και Εμπορίας (ΣΠΕ) στα οποία θα εμπεριέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το πρόγραμμα παραγωγής, την  στρατηγική της εμπορίας τους και μέτρα για την επίτευξη των στόχων για την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς (ΚΟΑ).

Διαδικασία

Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, τα ΣΠΕ των αναγνωρισμένων ΟΠ προϊόντων υδατοκαλλιέργειας υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο αντίγραφα, για όλες τις ΟΠ τα μεν πρώτα 8 εβδομάδες μετά από την αναγνώριση, τα δε επόμενα ΣΠΕ, 8 εβδομάδες πριν τη λήξη της προθεσμίας των   ΣΠΕ  σε ισχύ. Το ΣΠΕ έχει διάρκεια δύο έως πέντε ετών, και υλοποιείται σε ετήσιες περιόδους που εκτείνονται από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Οι ΟΠ μπορούν να ζητήσουν μία μόνο τροποποίηση του ΣΠΕ ανά έτος, με την προϋπόθεση ότι διατηρούνται αμετάβλητοι οι γενικοί στόχοι του.

Πρόγραμμα παραγωγής

Το πρόγραμμα παραγωγής πρέπει να αποτελείται από ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προ- γραμματισμού της προσφοράς που θα αφορά ένα ολόκληρο έτος (ετήσια) και θα βασίζεται σε εποχικές τάσεις (τιμή, παραγωγή και ζήτηση) της αγοράς λαμβάνοντας υπόψην στοιχεία όπως τα ακόλουθα:

  • ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων παραγωγής,
  • ο συντονισμός των δραστηριοτήτων με άλλους παραγωγούς,
  • η ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών υδατοκαλλιέργειας.

Στρατηγική
Η στρατηγική εμπορίας περιγράφει με ποιον τρόπο προτίθεται η ΟΠ να διασφαλίσει την επάρκεια της προσφοράς σε σχέση με τις απαιτήσεις της αγοράς από άποψη ποσότητας, ποιότητας και παρουσίασης, λαμβάνοντας υπ’ όψην στοιχεία όπως ο προσδιορισμός των απαιτήσεων της αγοράς.

Τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 7 του κανονισμού για την ΚΟΑ για τις οργανώσεις παραγωγών προϊόντων υδατοκαλλιέργειας είναι, ενδεικτικά, τα  ακόλουθα:

  • Προώθηση βιώσιμων δραστηριοτήτων υδατοκαλλιέργειας.
  • Επιβεβαίωση ότι οι δραστηριότητες των μελών τους είναι συνεπείς με το Πολυετές Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη των Υδατοκαλλιεργειών.
  • Επιδίωξη εξασφάλισης ότι τα προϊόντα διατροφής για υδατοκαλλιέργεια προέρχονται από αλιεία βιώσιμης διαχείρισης.
  • Βελτίωση των συνθηκών για την τοποθέτηση στην αγορά των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας των ΟΠ και των μελών τους .
  • Βελτίωση των οικονομικών αποδόσεων.
  • Σταθεροποίηση των αγορών.
  • Συμβολή στον εφοδιασμό σε τρόφιμα και στην προαγωγή υψηλών προδιαγραφών ποιότητας. και ασφάλειας των τροφίμων, με παράλληλη συμβολή στην απασχόληση σε παράκτιες και αγροτικές περιοχές.

 Η καταληκτική ημερομηνία για την έγκριση των ετήσιων εκθέσεων από την αρμόδια Διεύθυνση  Αγροτικής Οικονομίας  και  Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) είναι  η  30η Απριλίου.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία