
Ας σημειωθεί ότι ο αριθμός της κατά κεφαλήν κατανάλωσης τσιπούρας ανέρχεται σε 70 γραμμάρια, όταν η συνολική κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαριών στη Γαλλία είναι 22 κιλά. Πρόκειται για μία αγορά στην οποία η ελληνική επιχείρηση είναι market leader στο ψάρι υδατοκαλλιέργειας με ποσοστό που αγγίζει το 60%.
Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και στην Ελλάδα, αν αναλογιστούμε ότι τα τελευταία χρόνια και κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει μεγαλώσει η ψαλίδα που χωρίζει την κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ευρώπη, σε σχέση με την αντίστοιχη της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κατά κεφαλήν είναι 22 κιλά, ο αντίστοιχος της Ελλάδας είναι 14 κιλά – χαμηλότερος κατά 6 κιλά από τον αντίστοιχο του 2011.
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο συνολικά, σημαντικό ζήτημα έχει προκύψει στις διεθνείς τιμές των ιχθύων, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών που επιβάλλει η Τουρκία στα προϊόντα της. Χαρακτηριστική είναι η πτώση τιμής κατά περίπου -25 τοις εκατό στο λαβράκι, το οποίο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων στις αγορές εξωτερικού. Συν τοις άλλοις η Τουρκία επιδοτεί 60cents την αερομεταφορά ανά κιλό στις ΗΠΑ, γεγονός το οποίο επίσης επηρεάζει πτωτικά τις τιμές παγκοσμίως και την κατατάσσει πρώτη τη τάξει με παραγωγική δυναμική 160.000 τόνων. Ακολουθεί αυτής η Ελλάδα με 120.000 τόνους.
Πηγή: Food Reporter (διασκευή)