BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Ως τέλος του έτους αναμένεται να τσιµπήσει ένα με δύο λεπτά το καλαµπόκι

Μέσα στο επόµενο διάστηµα και µέχρι το τέλος του έτους όλα δείχνουν πως το καλαµπόκι θα τσιµπήσει 1 µε 2 λεπτά. Το γεγονός ότι το αποθηκευµένο προϊόν δεν είναι πολύ ακόµα, ενώ και οι εισαγωγές φθηνότερου και υποδεέστερου ποιοτικά καλαµποκιού από τη Βουλγαρία έχουν φέτος µειωθεί, συνηγορούν σε µια αύξηση τιµής, την οποία και περιµένουν οι παραγωγοί µέσα στους ερχόµενους δύο µήνες. Αυτό θα αποτελέσει για πολλούς και κίνητρο για να µείνουν στην καλλιέργεια και την επόµενη σεζόν. 

kalamboki_sporia_silo

Πέτρος Γκόγκος

89
0

Σηµειωτέον ότι την υψηλότερη τιµή φέτος δίνει η Ένωση Λεχαινών µε 20 λεπτά το κιλό συν ΦΠΑ από 18 λεπτά πέρυσι, ενώ ακολουθεί η Ένωση Αγρινίου που αγοράζει καλαµπόκια προς 19 λεπτά και η Θεσσαλία µε τις πράξεις που αφορούν το αποθηκευµένο προϊόν στα ίδια επίπεδα. Σέρρες, ∆ράµα, Καβάλα και Τρίκαλα προσφέρουν καλαµπόκι περί τα 17 λεπτά, δύο λεπτά πάνω από τα περσινά επίπεδα.

Όσον αφορά τώρα τη διεθνή εικόνα του προϊόντος, για τρίτο συνεχόµενο µήνα, ο δείκτης τιµών στο καλαµπόκι υποχωρεί, σύµφωνα µε την έκθεση Οκτωβρίου του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Σιτηρών του IGC. Σύµφωνα µε την έκθεση, η αυξηµένη παραγωγή φέτος, καθώς ολοκληρώνεται η συγκοµιδή στις περισσότερες χώρες του Βορείου Ηµισφαιρίου, σε συνδυασµό µε µια γενικευµένη αναιµική εξαγωγική ζήτηση για το προϊόν πιέζει τις τιµές. Συγκεκριµένα, η φετινή παραγωγή υπολογίζεται µεγαλύτερη από την αντίστοιχη της προηγούµενης χρονιάς κατά 26 εκατ. τόνους.

Το καλαµπόκι αναµένεται να σηµειώσει τη µεγαλύτερη υποχώρηση συγκριτικά µε τα υπόλοιπα σιτηρά, σύµφωνα µε τα στοιχεία του IGC, µε τα αποθέµατά του να συρρικνώνονται κατά 38 εκατ. τόνους. Για την περίοδο 2018-2019, τα αρχικά αποθέµατα καλαµποκιού προβλέπεται ότι θα αγγίξουν τους 9,3 εκατ. τόνους, µε την παραγωγή να εκτιµάται περί τους 63,1 εκατ. τόνους και την κατανάλωση να υπολογίζεται στους 82,6 εκατ. τόνους. Την ίδια ώρα, η παγκόσµια παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 1.074,3 εκατ. τόνους σύµφωνα µε τις πιο πρόσφατες εκτιµήσεις του Συµβουλίου του IGC, µε την κατανάλωση να αγγίζει τους 1.112,8 εκατ. τόνους, γεγονός που θα οδηγήσει σε µία µείωση των αποθεµάτων, τα οποία από τους 299,6 εκατ. τόνους στην αρχή της περιόδου, θα φτάσουν τους 261,1 εκατ. τόνους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία