BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Οι Αμερικανοί παραγωγοί καλαμποκιού αντιμέτωποι και με τις βροχές

Ο βροχερός καιρός είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των φυτεύσεων στην αμερικανική ζώνη παραγωγής καλαμποκιού (corn belt) που εκτείνεται από το Οχάιο μέχρι τη Νεμπράσκα, με την ετήσια έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας με ενδεικτικά στοιχεία για την καλλιεργήσιμη έκταση, που αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, να αποκτά αυξημένη σημασία για την τάση που θα διαμορφωθεί στην αγορά. Αυτά σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο οι εμπορικές αντιπαραθέσεις χαλαρώνουν τη ζήτηση, η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, το δολάριο είναι «σκληρό» και υπεραρκετές ποσότητες σταριού είναι διαθέσιμες για ζωοτροφή για τους κτηνοτρόφους.

araincornbeltillinois

101
0

Όπως μεταφέρει στον Guardian ο Steve Fourez, στα 32 χρόνια που είναι αγρότης, σχεδόν ποτέ δεν έχει αργήσει τόσο πολύ να καλλιεργήσει την έκταση 500 έικρ που διατηρεί ανατολικοκεντρικά στο Ιλινόι (Illinois). Τις προηγούμενες χρονιές, μέχρι τις αρχές Μαΐου είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία φύτευσης καλαμποκιού, και αμέσως μετά ξεκινούσε με τη σόγια. Φέτος ο κρύος και βροχερός καιρός είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία να τελειώσει στις 6 Ιουνίου.

Η εμπειρία του, σύμφωνα με τον Guardian, είναι αντιπροσωπευτική της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην αμερικανική ζώνη παραγωγής καλαμποκιού (corn belt) που εκτείνεται από το Oχάιο μέχρι τη Νεμπράσκα.

Με το βλέμμα στην ετήσια έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας σχετικά με το τι καλλιέργησαν οι αγρότες, που αναμένεται εντός της εβδομάδας, ο Mike Zuzolo επικεφαλής εταιρείας παροχής συμβουλών και αναλύσεων πάνω στα παγκόσμια εμπορεύματα σχολίασε: «Το θέμα της καθυστέρησης με τις φυτεύσεις, κυρίως εξαιτίας των πολιτειών που αφορά, καθιστά τη συγκεκριμένη έκθεση ιστορικά σημαντική για την κατεύθυνση της αγοράς.»

Σύμφωνα με τον Mike Tannura, ιδρυτή της T-Storm, υπηρεσία πρόγνωσης καιρού προσανατολισμένη στη γεωργία, το διάστημα μεταξύ του περσινού και του φετινού Ιουνίου, είναι το πιο υγρό στη ζώνη τα τελευταία 125 χρόνια, χωρίς ανέμους φοράς δυτικής προς τα ανατολικά (jet stream), επηρεάζοντας την ποσότητα υετού.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές για το καλαμπόκι, αυτές ανέβηκαν στο χρηματιστήριο του Σικάγο σε υψηλά επίπεδα πενταετίας, με τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου που αντικατοπτρίζουν την εικόνα των φυτεύσεων φέτος, να κυμαίνονται στα 4.50 δολάρια το μπούσελ.

Το δημοσίευμα του Guardian επικαλείται ακόμη αναλυτές της αγοράς που φοβούνται αστάθεια στις τιμές σιτηρών το καλοκαίρι, κάτι που όπως σημειώνεται, επιβαρύνει τα δεδομένα για τους αγρότες, οι οποίοι είναι εδώ και κάποια χρόνια αντιμέτωποι με χαμηλές τιμές εξαιτίας της πλεονασματικής σοδειάς και στη συνέχεια, της μειωμένης ζήτησης λόγω της εμπορικής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Κίνα.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας έχει ήδη περικόψει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με την παραγωγή και την καλλιεργούμενη έκταση καλαμποκιού το φθινόπωρο. Στα μέσα Ιουνίου μείωσε κατά τρία εκατομμύρια έικρ την πρόβλεψη φύτευσης, στα 89.8 εκατ. από 92.8 εκατ. και υπολόγισε την αποδοτικότητα σε εθνικό επίπεδο, μειωμένη κατά δέκα μπούσελ ανά έικρ, στα 166 (μπούσελ ανά έικρ) – κάτι που σύμφωνα με τον Mike Zuzolo της εταιρείας παροχής συμβουλών και ανάλυσης των παγκόσμιων εμπορευμάτων, είναι χωρίς προηγούμενο.

Για τις ανάγκες της έρευνας, το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας μιλάει συνήθως με αγρότες τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου για να διαπιστώσει πόσο έχουν καλλιεργήσει.

Ο Ken Morrison, που επιμελείται στήλη με τα νέα της αγοράς «Morrison on the Markets», υποστηρίζει ότι όσοι ασχολούνται με το εμπόριο, υπερεκτιμούν το πόσο το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας θα περικόψει τις προβλέψεις στην έκθεση για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αφού οι αγρότες είχαν κίνητρο να καλλιεργήσουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν τις ασφάλειες καλλιέργειας (crop insurance payments).

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι σημαντικές καθυστερήσεις στις φυτεύσεις ίσως καθιστούν τα στοιχεία που αναμένεται να δώσει το Υπουργείο στη δημοσιότητα στις 27 Ιουνίου λιγότερο έγκυρα. Κατά τον Morrison, ίσως το Υπουργείο Γεωργίας επαναπροσεγγίσει τους αγρότες στα τέλη Ιουλίου, προκειμένου να δώσει πιο ενημερωμένα στοιχεία στη μηνιαία έκθεση παραγωγής του Αυγούστου, σημειώνοντας ο ίδιος ότι το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό.

Αυτό που καθιστά τη φετινή χρονιά τόσο σημαντική είναι οι περιοχές στις οποίες οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Το Ιλινόι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία καλλιέργειας καλαμποκιού, με το 88% των αγροτών να έχουν ολοκληρώσει τις φυτεύσεις μέχρι τις 17 Ιουνίου φέτος, όταν συνήθως κάτι παραπάνω από τους μισούς το έχουν κάνει την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Για τον Shawn Hackett, πρόεδρο της ομώνυμης συμβουλευτικής εταιρείας, «Είναι σοκαριστικό το να βλέπει κανείς τους αγρότες του Ιλινόι να έχουν μείνει τόσο πίσω. Δεν μπορούμε να έχουμε το Ιλινόι να χάνει παραγωγή. Πρόκειται για κάποια από τα καλύτερα εδάφη της χώρας.»

Η Krista Swanson, που καλλιεργεί στα δυτικο-κεντρικά του Ιλινόι μεταφέρει στη Debbie Carlson και τον Guardian ότι έπρεπε να ξαναρίξει σπόρους σε κάποια σημεία, ενώ άφησε και γύρω στα σαράντ έικρ χωρίς να καλλιεργηθούν. Έκανε, ακόμη, λόγο για φαινόμενο ντόμινο εξηγώντας ότι οι φυτεύσεις αργά, συνεπάγονται μια σειρά προβλήματα: η επικονίαση (pollination) όταν ο καιρός είναι ζεστός μειώνει την αποδοτικότητα, η μεγάλη υγρασία δεν δίνει βάθος στις ρίζες, καθιστά τη σοδειά ευάλωτη να πέσει και η ωρίμανση διαρκεί περισσότερο.

Ο θερισμός φαίνεται ότι θα καθυστερήσει μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, με αποτέλεσμα οι αγρότες να δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να μην καταστρέψει τη σοδειά ο πάγος. Για τον Mike Tannura, ακόμη και ημερομηνίες στις οποίες επικρατεί συνήθως παγετός, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα, πόσο μάλλον στο ενδεχόμενο αυτός να συμβεί νωρίτερα.

Παρόλο που οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα πενταετίας, οι αγρότες στην πραγματικότητα ίσως να μην επωφεληθούν, σημειώνεται στο δημοσίευμα του theguardian.com. Είναι πολύ νωρίς να γίνει ακριβής εκτίμηση για την παραγωγή, οπότε οι καλλιεργητές δεν μπορούν να προχωρήσουν σε προπωλήσεις για να κερδίσουν από τις τρέχουσες τιμές, υποστηρίζουν οι Zuzolo και Hackett.

Ούτε το μακροοικονομικό περιβάλλον στέκεται αρωγός, με τις εμπορικές αντιπαραθέσεις να χαλαρώνουν τη ζήτηση, την παγκόσμια οικονομία να επιβραδύνεται, το δολάριο να είναι πιο «σκληρό» και υπεραρκετές ποσότητες σταριού για ζωοτροφή για τους κτηνοτρόφους. Παρόλο που η διαθεσιμότητα σε καλαμπόκι θα μπορούσε να περιοριστεί σημαντικά, ο Hackett δεν πιστεύει ότι θα επαναληφθεί το σενάριο του 2012, όταν οι τιμές για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) είχαν φτάσει τα οχτώ δολάρια το μπούσελ. «Στο συγκεκριμένο περιβάλλον, δεν είναι για οχτώ δολάρια. Υποθέσεις κάνω μόνο, αλλά ενδεχομένως με τα έξι δολάρια μπορεί να γίνει η δουλειά τώρα» κατέληξε ο Hackett.

 

 

Πηγή: theguardian.com / φωτο εξωφύλλου: Tom Polansek/Reuters

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία