BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Η βελτίωση της αγοράς στο αιγοπρόβειο γάλα δίνει ώθηση για καλύτερη εξέλιξη και στις τιμές του καλαμποκιού

Με 20 λεπτά αρχίζει φέτος την παραλαβή καλαµποκιού η Ένωση Αγρινίου, ενώ συνθήκες για βελτίωση των τιµών παραγωγού καταγράφονται  και στις κατ’ ιδίαν συναλλαγές των καλλιεργητών µε τις κτηνοτροφικές µονάδες, καθώς η τιµή του γάλακτος δείχνει να ανεβαίνει

36_6

73
0

Στη Θεσσαλία, ξεκίνησε η συγκοµιδή καλαµποκιού αυτήν την εβδοµάδα, µε τους παραγωγούς να περιµένουν πως οι τιµές που θα ανακοινώσουν οι ΕΑΣ θα τραβήξουν προς τα πάνω την τιµή της αγοράς, ενώ αισιοδοξία δηµιουργείται από επικείµενη άνοδο στην τιµή του πρόβειου γάλακτος. Εξακριβωµένες πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν ότι η ΕΑΣ Αγρινίου έχει ήδη αποφασίσει να ανοίξει την παραλαβή µε 20 λεπτά το κιλό για τα καλά καλαµπόκια, κίνηση την οποία θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα και η ΕΑΣ Βόλου. 

Πωλήσεις γίνονται προς το παρόν µόνο µεταξύ παραγωγών και κτηνοτρόφων, µε την τιµή να παίζει ανάµεσα στα 17 µε 20 λεπτά το κιλό. Στο καλαµπόκι, η οικονοµική κατάσταση των κτηνοτρόφων, όπως έχει γραφεί στο παρελθόν στην Agrenda, έχει καθοριστικό ρόλο για τη διαµόρφωση της τιµής. Τώρα έχουν δηµιουργηθεί συνθήκες για άνοδο στην τιµή του προϊόντος, καθώς διαφαίνεται αύξηση στην τιµή του γάλακτος. Οι πωλήσεις από παραγωγούς καλαµποκιού σε κτηνοτρόφους παίζουν για τον επιπλέον λόγο ότι πολλές εξ αυτών γίνονται χωρίς παραστατικά που σηµαίνει αντίστοιχη ωφέλεια από φόρο.

Οι απ’ ευθείας αγορές από παραγωγούς γλιτώνουν µερικά χρήµατα που κοστίζει η µεταφορά και η αποθήκευση από εµπορικές επιχειρήσεις. Η ανέχεια των κτηνοτρόφων µέχρι πρότινος λόγω χαµηλών τιµών στο γάλα δηµιουργούσε άλλες ισσοροπίες. Η πορεία της αγοράς όµως είναι πολυπαραγοντική. Αυτό πρέπει να ακουστεί και στους κύκλους των καφενείων, που σπέρνεται η απογοήτευση για τις τιµές του βαµβακιού λόγω µεγάλης παγκόσµιας παραγωγής. ∆εν υπάρχει σιγουριά στις προβλέψεις και οι παραγωγοί δεν πρέπει να πυροβολούν τα πόδια τους.

Η απόδοση στα καλαµποκοχώραφα, ενώ αναµενόταν να πιάσει ποσότητες ρεκόρ ανά στρέµµα, επηρεάστηκε από πρόσφατους καύσωνες και περιορίστηκε στα περσινά κιλά, µε µέσο όρο απόδοσης τα 1300- 1400 κιλά /στρέµµα. Υπάρχουν και τα χωράφια που ξεπέρασαν τα 1800 κιλά, αλλά ενώ φέτος αναµενόταν παραγωγή ίδια µε πέρσι, παρά τα λιγότερα συνολικά στρέµµατα που φυτεύτηκαν καθώς θα αντισταθµίζονταν από την απόδοση, αυτό δε συνέβη. Έµειναν ίδια τα κιλά στο στρέµµα, και έτσι µε τη µικρότερη έκταση η παραγωγή είναι µικρότερη.

Συμφέρει τους κτηνοτρόφους η αγορά απ’ ευθείας από τους παραγωγούς αλλά και τους αγρότες. Οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν φθηνότερα και οι παραγωγοί πουλάνε ακριβότερα. Αυτό γιατί το κόστος που απαιτείται από έναν έµπορο για τον απορροφητήρα, για τα φορτηγά, για την αποθήκευση και το κέρδος του µεσάζοντα, το µοιράζεται αγρότης και ο κτηνοτρόφος. Οι έµποροι µάλλον θα κατευθυνθούν σε συµφωνίες µε µεγάλες εταιρείες ζωοτροφών και φορτία για εξαγωγές.  

Στο ενσίρωμα καλαµποκιού, τελείωσε η συγκοµιδή του προϊόντος, µε τις τιµές να κυµαίνονται γύρω από τα 4 λεπτά το κιλό. Οι αγρότες που πέτυχαν µεγάλο όγκο παραγωγής ανά στρέµµα, δηλαδή κατάφεραν να φτάσουν τους 7 τόνους το στρέµµα είναι κερδισµένοι σε σχέση µε το αν είχαν επιλέξει να κρατήσουν το καλαµπόκι για σπυρί. Αν όµως είχαν αποδόσεις κάτω από 5 τόνους το στρέµµα, µάλλον θα τους συνέφερε να µάζευαν τώρα σπόρο.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 31 Αυγούστου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία