BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Κλείνονται στα 290 ευρώ ο τόνος τα καλαμπόκια με ορίζοντα στα 300 ευρώ

Μεταξύ των 270 και 300 ευρώ ο τόνος διαπραγματεύεται πλέον η τιμή για το καλαμπόκι στην Θεσσαλία, όπου αναμένεται να ξεκινήσει ο αλωνισμός τις επόμενες ημέρες.

22_15_2

393
0

Έντονη είναι η ζήτηση και από τις μονάδες βιοαερίων, οι οποίες απορρόφησαν σημαντικές ποσότητες ενσιρώματος, εντείνοντας περαιτέρω τον ανταγωνισμό στην αγορά μεταξύ μεσιτών, ζωοτροφάδικων και κτηνοτρόφων που αγοράζουν σπυρί απευθείας από αγρότες.

 Εν τω μεταξύ, ακριβή καθίσταται και η εισαγωγή, με τα μεταφορικά να καθιστούν ακόμα λιγότερο ανταγωνιστική την παραγωγή των κλασσικών εξαγωγέων εκ των Βαλκανίων, όπου έτσι και αλλιώς, η δυναμική της παραγωγής τους κρίνεται περιορισμένη εξαιτίας του έντονου καλοκαιρινού καύσωνα και της ξηρασίας. 

 Τα πρώιμα καλαμπόκια της Βοιωτίας που συγκομίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες βιαστικά για να προλάβουν οι παραγωγοί τις βροχές που σημειώθηκαν κλείνονται στα 290 ευρώ ο τόνος και αφορούν σε μόλις 5 με 10% του συνόλου της παραγωγής, κάτι που προϊδεάζει για ακόμα υψηλότερα επίπεδα για όσους αποθηκεύσουν, εφόσον η αγορά εξελιχθεί κατά τον συνηθισμένο κύκλο της που δίνει μεγαλύτερη τιμή κατά τους χειμερινούς μήνες. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, σε μια χρονιά υψηλής μεταβλητότητας όπως είναι η φετινή.

 

Με 25 λεπτά το κιλό φεύγει η µηδική
από το χωράφι, σταθεροποίηση στα υψηλά

 Στα κτηνοτροφικά φυτά, τις τελευταίες δύο εβδοµάδες διαµορφώνεται µια τάση σταθεροποίησης των τιµών σε πολύ υψηλά όµως επίπεδα. Με εξαίρεση το καλαµπόκι το οποίο προσεγγίζει τα 30 λεπτά, η µηδική σταθεροποιείται στα 25 λεπτά το κιλό, ενώ το κριθάρι στα 26 λεπτά το κιλό και το ενσίρωµα κοντά στα 6 λεπτά. Πλέον πάντως τα παραγωγικά κριθάρια είναι ελάχιστα και έφυγαν µε τιµή από 18 έως 22 λεπτά το κιλό στα αλώνια τον Ιούνιο. Όσοι αγρότες αποθήκευσαν, το διοχετεύουν και αυτοί µε σηµερινή τιµή αγοράς, ωστόσο οι ποσότητες αυτές είναι λιγοστές.

Για το υπόλοιπο της χρονιάς, θεωρείται πλέον δεδοµένη η αγορά ζωοτροφών µε τιµή τουλάχιστον 25% υψηλότερη συγκριτικά µε τα επίπεδα που είχαν διαµορφωθεί στις αρχές της γαλακτοκοµικής περιόδου του 2020. Το µυαλό όλων των κτηνοτρόφων πλέον είναι στη χειµερινή περίοδο, αφού εκτός από την εκτόξευση των τιµών σε βασικά σιτηρά και κτηνοτροφικά φυτά, παρατηρούνται ήδη ελλείψεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία