
Ειδικότερα, αναµένεται ότι η χρονιά 2019-2020 θα είναι η δεύτερη µεγαλύτερη από άποψη ποσοτήτων, σηµειώνοντας 1% άνοδο σε σχέση µε πέρυσι, στους 2.170 εκατ. τόνους. Ωστόσο η αύξηση αυτή αναµένεται να απορροφηθεί από τη βιοµηχανία τροφίµων και τις ζωοτροφές. Συνεπώς τα παγκόσµια αποθέµατα θα µειωθούν για 4η σε χαµηλό τετραετίας.
Μεσοπρόθεσµα τα στοιχεία στο εµπόριο σιτηρών είναι θετικά, µε δεδοµένα ότι η παγκόσµια παραγωγή αναµένεται µειωµένη την ώρα που η κατανάλωση βαίνει αυξανόµενη. Ειδικότερα, σύµφωνα µε πρόσφατη έκθεση του USDA, οι αναλυτές περιµένουν µείωση των παγκόσµιων αποθεµάτων στους 261,8 εκατ. τόνους για το σκληρό και το µαλακό σιτάρι από τους 278,06 εκατ. τόνους την περίοδο 2018-2019. Αντίστοιχα, η κατανάλωση υπολογίζεται αυξηµένη κατά περίπου 17 εκατ. τόνους, φτάνοντας τους 754,37 εκατ. τόνους από τους 736,45 τόνους την περίοδο 2018-2019, παρασυρόµενη κυρίως από τη ζήτηση για ζωοτροφές.
Ο Συνολικός ∆είκτης Τιµών του IGC λόγω των υψηλών εξαγωγικών τιµών στο σιτάρι, το καλαµπόκι και το ρύζι, βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2018, σηµειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση µε την προηγούµενη έκθεση και 2% σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή. Στους υποδείκτες, το σιτάρι αυξήθηκε κατά 9% σε υψηλό 11 µηνών, παρασυρόµενο από έντονη ζήτηση στις εξαγωγές αλλά και από το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν πλέον ξεκάθαρα µια µάλλον µικρή παραγωγή στην Αυστραλία.
Διαβάστε επίσης: Δυνητικά υπό εξαφάνιση το 50% του παγκόσμιου αμπελώνα
Επιπλέον, διαµορφώνεται στην αγορά µια τάση για αποθεµατοποίηση, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι οι συνθήκες σε µεγάλα παραγωγικά κέντρα της ΕΕ και της Μαύρης Θάλασσας δεν είναι πολύ ιδανικές. Παράλληλα φαίνεται ότι διορθώνεται το αρνητικό κλίµα στο καλαµπόκι, µε τον ∆είκτη IGC να καταγράφει αύξηση κατά 8% τους τελευταίους δύο µήνες, γεγονός που αποδίδεται αφενός στην καθιερωµένη µείωση των αποθεµάτων στη Λατινική Αµερική αλλά και σε µια γενικά ενισχυµένη ζήτηση σε παγκόσµιο επίπεδο.
Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο πάντως οι τιµές είναι πτωτικές κυρίως λόγω των ανησυχιών γύρω από τον κορονοϊό, αλλά και την αβεβαιότητα των κινεζικών εισαγωγών αµερικανικής σοδειάς δηµητριακών. Οι τελευταίες συνεδριάσεις ήταν ευµετάβλητες και κυρίως πτωτικές για σχεδόν όλα τα δηµητριακά, µε τους αναλυτές να είναι επιφυλακτικοί και να εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά µε µια πιθανή µείωση της ζήτησης µε την εξάπλωση του ιού.
Με µικρές αγορές από πλευράς µύλων για καλές ποιότητες στα 24 λεπτά το κιλό και φορτώσεις για εξαγωγή στα επίπεδα των 265 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας κινείται το τελευταίο διάστηµα η αγορά σκληρού σίτου στη χώρα µας. Εν τω µεταξύ, ακόµα αναµένεται να διαφανεί το πως θα επηρεάσει την ελληνική αγορά και τις τιµές του εγχώριου προϊόντος η πρόσφατη δουλειά της Τυνησίας στα 300 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε λιµάνι τους.